Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 fantastiska saker som händer när du vågar lämna din komfortzon


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Alla drömmer vi om att leva ett spännande, rikt, utmanande och omväxlande liv. Ändå fastnar de flesta av oss i trista vardagsrutiner som sakta, men säkert får våra drömmar att blekna. Vi låter oss uppslukas av vanor och ovanor och stänger in oss själva i en komfortbubbla.
Men vet du vad?
Ingen har någonsin förverkliga sina drömmar genom att bara hålla sig till allt som känns bekvämt, tryggt och ofarligt. För att komma någonstans i livet måste vi utmana det okända och ta lite risker ibland – och framför allt ge oss ut ur vår komfortzon. Här ska du få … viktiga saker som händer så fort du vågar ge dig ut på osäker mark:

1. Du växer direkt som människa
Det beror på att det inte finns någon genväg till att nå sina mål och drömmar. Det är bara genom att ifrågasätta och utmana oss själva och vår bekvämlighet, och vågar prova på nya saker, som vi kan få verkliga resultat. I samma ögonblick som du kliver ut i det okända vaknar din hjärna till liv och blir hyperalert. Det är också då saker börjar hända på allvar – du lär dig nya saker, du lär dig att anpassa dig efter nya miljöer, nya krav och nya människor. Varenda liten förändring gör att din motivation för att fortsätta prova nya saker hela tiden hålls vid liv.

2. Du kommer älska att utmana dig själv
Allt som är nytt och okänt känns krångligt, svårt och besvärligt till en början. Ett ord som ”omöjligt” brukar också användas flitigt. Men så fort du börjar komma över de små trösklarna och kommer en liten bit på vägen, så märker du också hur tillfredsställande det känns över att du har övervunnit ett hinder. Och snart övervinner du ett till. Och ett till och ett till och …
Genom att acceptera motstånd och svårigheter blir du också modigare och vågar ta dig an fler jobbiga och obekväma utmaningar. Det dröjer inte länge förrän du skapat ett sug efter att prova på fler nya saker som du känner att du klarar av nu.

3. Du inser att dina rädslor är påhittade
Vår hjärna tillbringar den mesta tiden med att hitta på ursäkter till varför vi inte ska göra si eller våga prova så. Egentligen är du inte rädd för någonting. Det är du själv som låter din hjärna skapa rädslor och hinder - de är så effektiva att vi ofta blir helt handlingsförlamade. Vi tror att vi inte kan, orkar och vågar göra si eller så. Men med lite ansträngning går det att lära hjärnan att tänka om och tänka rätt. Och kontrollera den.
Det gör du genom att ifrågasätta varje rädsla och ursäkt som dyker upp. Fråga dig själv; ”Varför är jag rädd för det här”? ”Vad är det värsta som kan hända”? Det tar tid, men efter hand kommer du att inse att det mesta du är rädd för bara är hjärnspöken skapade av din egen lättja och bekvämlighet. Du kommer att upptäcka att du helt i onödan skapar hinder som inte finns och underskattar din egen förmåga att orka, kunna, vilja och våga göra nya saker. det omöjliga förvandlas snart till inte bara möjligt, utan också till något som du tycker är kul att göra. Säg åt den där rösten i ditt huvud som påstår att du inte kan, får eller borde gör det du vill göra att hålla käften – och gör precis tvärt emot vad dina påhittade ursäkter säger att du inte får, kan eller borde göra. Allt det som du förut trodde var omöjligt, obekvämt och skrämmande blir plötsligt det nya normala.

4. Du byter ut ånger mot spänning och förväntan
Det finns ingen glädje eller spänning med att leva ett inrutat, förutsägbart och trist liv. Ändå är det precis så det flesta av oss lever – vi förväxlar leda, livsleda och dåligt samvete med trygghet. Vi lever som vi tror att vi måste leva för att vara ansvarsfulla, duktiga och för att passa in i systemet. Men det går inte att blunda för våra egna drömmar hur länge som helst. Förr eller senare hinner de ikapp oss och då blir det ännu jobbigare, i synnerhet om vi börjar bli till åren och känna att tiden är knapp för att hinna förverkliga det där som vi lagt åt sidan för att det är sådant som du tror att man inte kan, får eller borde göra.
Den bistra sanningen är den här:
För varje dag som går och som du inte gör mer av vad du verkligen vill göra, desto mer ångrar du allt som du inte har gjort – och desto mer bitter, negativ och trött blir du. Känslan av att bara bocka av dagarna i almanackan utan att det händer någonting blir till ren tortyr.
Men det krävs så lite för att du ska slippa hamna när.
När du slutar lyssna på gnället i ditt huvud och kliver ut ur din komfortbubbla, så har du också påbörjat din förvandling. Varje litet steg utanför dina invanda rutiner räknas. Det spelar ingen roll hur mycket eller lite du gör så länge du gör sådant som du inte tror att du kunde, vågade, fick eller borde göra. Varje liten ny sak innebär en framgång – och ett rejält kliv mot att byta ut känsla av ånger mot spänning och förväntan. Plötsligt blir varje dag till ett nytt äventyr istället för bara ett steg närmare ett hål i marken!

5. Du kommer att kunna skratta åt dig gamla, fega jag
Det är egentligen väldigt enkelt – ju längre bort från din komfortzon (och ju längre tid du tillbringar utanför den) – desto mer bleknar dina gamla tråkiga vanor, rutiner och rädslor bort. Du inser att alla dina gamla ursäkter och misstag – ja, hela ditt gamla fega jag – bara förtjänar att skrattas åt. Med tiden inser du att det inte är farligt att misslyckas, utan snarare en förutsättning för att lära sig något nytt och komma vidare. Alla gamla ursäkter, bortförklaringar och undanflykter framstår som absurda, barnsliga och fåniga. Snart kommer du att ha tagit dig så långt bort från din gamla komfortzon att du inte längre kommer ihåg dina gamla begränsningar. Du är trygg i att veta att det inte är farlig att försöka sig på nya saker – det är det enda sättet att leva fullt ut.

6. Du lär dig mer om dig själv – om dina styrkor och svagheter
Det är jobbigt att med jämna mellanrum rannsaka och ifrågasätta sig själv – det är också därför så få vågar göra det överhuvudtaget. Men här finns så mycket att lära om sig själv – och egentligen finns det inget bättre sätt att lära känna sig själv än att lyfta fram både sina brister och styrkor i ljuset. Varje liten ny insikt om dig själv blir till en viktig del i ditt livspussel. Så fort vi vågar ifrågasätta oss själva, våra tankar och vanor, attityder och värderingar så lär vi oss något nytt om oss själva. Och det spelar ingen roll om det är positiva eller negativa egenskaper som lockas upp till ytan – alla nya upptäckter leder till en större och bättre självinsikt.

7. Du får bättre självförtroende
Så länge vi sitter och trycker i vår lilla komfortbubbla får vi aldrig en chans att utmana oss själva, våra (ofta) inbillade rädslor och ta reda på vad vi egentligen klarar av. Men för varje liten ny lyckad erfarenhet växer modet. Självförtroendet får en rejäl skjuts varje gång vi känner att vi har lyckats kliva över en tröskel. Känslan av att det är upp oss själva att bestämma hur mycket vi kan klara av och att sluta oroa oss för begränsningar som egentligen inte finns gör att vi blir modigare för varje dag. Självförtroendet kommer att slå i taket om du slutar lyssna på rösten i ditt huvud som försöker lura dig att tro att du inte kan. Sanningen är att det är ditt eget ansvar att styra över dina handlingar och när du väl har börjat tro på dig själv, så finns det ingenting som kan stoppa dig längre.

8. Du skapar en helt ny källa av glädje och tillfredsställelse
Att tvinga sig själv att göra saker som vi tror att vi inte vågar, kan, får eller borde göra skapar en helt annan känsla av tillfredsställelse än när vi låter gamla fördomar, rädslor och tveksamheter begränsa oss. Att bara fortsätta göra det vi brukar göra leder inte till något annat är tristess och en känsla av att hela livet bara tycks stå och stampa på samma fläck, år efter år. Med tiden blir det till ett slags konstgjord glädje. Det krävs nya vanor, nya utmaningar och nya upptäckter för att göra livet roligare och mer tillfredsställande – men då krävs det att du vänder din lilla komfortbubbla ryggen och inte rusar tillbaka in i den igen så fort du stöter på motstånd och motgångar.

9. Du kommer att inse att den enda verkliga vägen till att lyckas nå dina mål är att utsätta dig för obehag och utmana din egen bekvämlighet
När du regelbundet börjar ger dig ut från din komfortzon, så kommer du snabbt att märka att känslan av glädje och tillfredsställelse som det innebär att du tar dig an nya saker överskrider den osäkerhet och obehagskänsla som uppstår då och då. Men faktum är att lite oro och nervositet är nödvändigt för att vi ska anstränga oss. Rädsla och oro är ett tecken på att vi uppgiften på allvar. Om det går för lätt att övervinna en sak, så blir tillfredsställelsen inte alls lika stor när man har lyckats som när man har fått kämpa lite. Korta stunder av obehag leder till långsiktiga förändringar – och framgångar.

10. Du kommer att inspirera andra människor
Det är inte bara du själv som kommer att förändras drastiskt när du tillbringar mer tid utanför din komfortzon. Andra människor kommer också att lägga märke till dig och upptäcka att du är mer självsäker, positiv och handlingskraftig.
Du kan lugnt räkna med att det finns en del som inte kan acceptera att du inte längre är lika lätthanterlig som förut och du får säkert också höra en del negativa kommentarer, men det är ingenting att bry sig om. Det här är ett problem som löser sig själv efter ett tag eftersom de som är negativa till ditt nya, självsäkra jag antingen kommer att tröttna på att inte längre kunna trycka ned dig och ge upp kontakten – eller så blir de så inspirerade att de själva också vill förändras.
Och din förändring kommer att motivera folk i din omgivning att också våga ta itu med sig själv, sina rädslor och gamla, trista rutiner. De inser att det är du som själv har valt att förändras och att du gör saker och ting för att tillfredsställa dina egna behov och inte bara dansar efter andra människors pipor. De ser en glad, företagsam och energisk person som satt upp nya, egna regler för sitt liv och lever efter dem.

Jag tror på dig, våga förändra något redan idag


Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap