Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 fantastiska sätt att förändra ditt liv för alltid


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

”Livet är det som händer medan vi är upptagna med att planera andra saker”, sa John Lennon en gång. Och det är en sanning som aldrig dör ut. Men trots att vi vill så mycket, så händer det sällan att vi förverkligar våra drömmar. Många av oss väntar på att möjligheterna ska dyka upp istället för att själv skapa tillfällen till de förändringar vi längtar efter. Så här gör du för att ta tag i ditt liv och förverkliga dina drömmar:

1. När du förändrar din attityd, så förändrar du också din tillvaro
Vad vill du mest av allt göra? Hur vill du egentligen leva ditt liv? Det är stora, viktiga existentiella frågor som vi ofta väljer att blunda för. Det är enklare att låta vardagen bara puttra på och trampa runt i gamla rutiner än att konfrontera oss själva. Det är mindre ansträngande att göra det vi förväntas göra istället för att rannsaka våra innersta tankar. Men i samma ögonblick som du vågar vara brutalt ärlig mot dig själv och lyfta fram dina verkliga behov och drömmar, så kan du också förändra din tillvaro konkret. Då behöver du inte längre hålla tillbaka din verkliga potential.

2. Ta ett steg i taget – och sätt upp överkomliga, kortsiktiga mål
Det finns ingenting som gör oss så glada och positiva som när vi lyckats med någonting - och det spelar ingen roll om det är små eller stora saker. Känslan av att komma framåt är också det som ger oss motivation att fortsätta kämpa. Sätt upp ett stort mål och ta ett steg i taget genom att sätt upp överkomliga, kortsiktiga delmål. Fira varje litet nytt steg och tänk på att det tar dig ett steg närmare ditt slutmål.

3. Dröm stort
Det stora felet många av oss gör är att vi begränsar våra drömmar genom att förebrå oss själva för att de är för dramatiska och för orealistiska. Gräv djupt inom dig själv och leta efter ditt verkliga syfte med livet – och låt det ta tid. Stressa inte fram något som du inte verkligen drömmer om att förverkliga. Bli inte heller orolig om ditt livsmål förändras med åren, det är fullt normalt. När du verkligen vet vad du vill sträva efter, så kommer du också att både medvetet och omedvetet att göra saker som tar dig närmare ditt mål. Din dröm kommer att påverkar allt du gör på ett positivt och kreativt sätt.

4. Utmana dina rädslor och våga ta risker
Bekvämlighet är en stor orsak till att vi inte riktigt vågar fullfölja våra drömmar. Men rädsla är en ännu större bov eftersom rädslan är så djupt rotad i oss. Rädslan för det okända skapade en livsnödvändig överlevnadsinstinkt en gång i tiden, men idag handlar det mer om rädslan för att misslyckas som gör att vi begränsar oss själva. Men ge dig själv en chans – våga dig ut ur din komfortzon lite i taget. Var inte rädd för att chansa och göra fel ibland – erfarenhet är det rätta ordet för våra misslyckanden. Det gamla uttrycket våga för att vinna är tidlöst.

5. Älta inte gamla misslyckanden
Det är värre att ångra det man inte har gjort än att ångra saker som man har misslyckats med. Att älta gamla misstag är det värsta man kan göra. Det finns få saker som begränsar oss så mycket som att ångra saker vi har satsat på en gång. Det är negativa tankar från det förflutna som hindrar oss från att gå vidare in i framtiden. Utnyttja dina erfarenheter för att undvika att göra samma misstag igen, men sluta idissla gamla motgångar. Det förflutna kan du aldrig ändra, men framtiden kan du alltid påverka.

6. Låt dig inspireras av dem som lyckats
Leta efter förebilder som kan inspirera dig till att ta i lite extra och öka din motivationslust. Prata med dem som strävar efter samma sak som du. Kan ni sporra varandra eller t.o.m. samarbeta? Och undvik negativa människor. Visste du att det faktiskt finns folk i din närmaste omgivning som är avundsjuka på din drivkraft och hellre ser dig misslyckas än stöttar dig?

7. Förändra det du kan – och strunta i att slösa tid och energi på sådant som du inte kan påverka
Det här är en av de allra viktigaste sakerna att lära sig för att nå sina mål. Acceptera att det finns saker (framför allt människor) som du aldrig kan förändra och välj istället att lägga din tid och energi på att förändra bara sådant som du verkligen kan ta kontroll över.

8. Utmana dig själv
Här handlar det om att skapa bättre självdisciplin. Gör mer av sådant som du tror att du inte kan eller vågar göra, både fysiskt och psykiskt. Det har både en terapeutisk effekt och sporrar dig att tänja på gränserna.

9. Prova något nytt
Samma sak här – ägna mer tid åt att övertyga dig själv om att det inte finns en box än att ”tänka utanför boxen”. Slå sönder dina rutiner och bryt dina vardagsvanor. Det är en bra början för att ta sig ut ur sin bekvämlighetsbubbla och för att bli kreativ på riktigt.

10. Vidga dina vyer
Det är förstås lättare sagt än gjort ibland, speciellt för dig som är blyg och tillbakadragen. Men gör ett försök att öppna dörren för andra människor. Nya kontakter skapar nya möjligheter och det finns få saker som inspirerar som att prata med människor som har andra värderingar och ser saker ur annorlunda perspektiv. Det är en universell sanning som kan förändra ditt liv mer än du kan föreställa dig.


Så där, lite att börja med

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap