I din kundvagn:

Bättre relationer

4 enkla sätt att bli bättre på att kommunicera
Om folk hade varit bättre på att lyssna på varandra och verkligen ge sig tid att höra vad andra säger hade vi sluppit en massa onödiga konflikter, missförstånd och gräl. Men att kommunicera rätt är en konst så få människor behärskar. Så här gör du för att bäst nå fram med det du vill säga:

1. Var tydlig
Vi brister ofta i tydligheten i det vi säger. Det är lätt att göra misstaget att bli alltför för kortfattad och otydlig i det man vill säga eftersom vi tycker att budskapet är självklart och vi inte vill uppfattas som ”tjatiga” eller påstridiga. Men mottagaren har sällan samma ingångsvärden eller kunskap som du själv. Tänk på att kommunikation sker på mottagaren villkor och förutsättningar.

2. Var närvarande i telefon
Försäljare får ofta lära sig att le när de pratar med kunder i telefon eftersom ”leendet hörs i luren”. På samma sätt gäller det att vara närvarande när du pratar med någon – personen i andra änden märker tydligt om du håller på med andra saker eller har ”zonat ut” och tänker å andra. ”Multi-tasking” fungerar inte om du måste prata om viktiga saker i telefon samtidigt som du pysslar med annat.

3. Låt folk prata till punkt
Hur frestande det än är att visa sin entusiasm och samförstånd blir det bara irriterande för motparten om du har som ovana att hela tiden avbryta honom eller henne. Låt motparten tala till punkt. Då får du samtidigt en bra möjlighet att fundera över vad som sägs och formulera ditt svar.

4. Lyssna ordentligt
Det finns en anledning till varför vi utrustats med två öron och bara en mun. Lär dig att lyssna på vad folk säger och dra inte förhastade slutsatser bara för att du har dåligt tålamod. Många gånger uppstår missförstånd för att vi bara hör vad vi själva vill höra.


Så där, lite att börja med

Andra läser om...

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter
Artikeln är skyddad med Google authorship

Våra mest sålda böcker

Våra mest lästa artiklar

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se