Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 effektiva sätt lära dig lyssna bättre


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Idag är tempot och volymen i samhället så extremt uppskruvad. Alla stressar och pratar i ett kör, men väldigt få har tålamod eller förmågan att verkligen lyssna. Vi hör vad andra människor säger, men vi lyssnar inte - det är en enorm skillnad. Att verkligen lyssna på vad en person säger är en konst – och snart en bortglömd sådan. Men det går att träna upp den förmågan med några små enkla tricks. Och förmågan att lyssna på riktigt är något som alla behöver lära sig förbättra, oavsett om du lyssnar på föredrag, föreläsningar eller folk som håller genomgångar på jobbet.
När du väl lärt dig att lyssna på rätt sätt, kan upplevelsen bli en omtumlande, lätt chockartad, men positiv erfarenhet. Det blir en ögonöppnare (trots att det här handlar om att använda öronen) som skapar en helt ny dimension i din tillvaro – ”Jaha, så det var det hon egentligen sa” …

1. Utmana dina fördomar
De flesta människor älskar att prata. De älskar ljudet av sin egen röst. Du vet själv vem du verkligen lyssnar på och vem du stänger av redan efter två minuter, eller hur?
De flesta av oss fungerar på samma sätt. Vi dömer andra människor efter trovärdighet. De vi litar på lyssnar vi mer koncentrerat på. De som vi ogillar, de vi inte känner eller bara inte litar på lyssnar vi inte alls på. Gör ett experiment – ge även de personer som du normalt inte skulle offra din uppmärksamhet på chansen. Lyssna på vad de egentligen försöker säga. De har kanske något viktigt att berätta, men är bara dåliga på att formulera sig och nå ut med sitt budskap. Utmana dina fördomar om andra människors förmåga att göra sig hörda och förstådda.

2. Lyssna mer effektivt
Ingen orkar lyssna fokuserat under längre perioder. Hur intressant ett ämne eller en person är kan vara, så börjar tankarna sväva iväg efter en stund. Försök koncentrera dig på vad du lyssnar efter? Är det någon speciell sorts information du behöver? Kan du strunta i allt det andra? Tänk rationellt och sortera bland alla fakta du matas med. Vad behöver du lägga på minnet för att kunna göra ditt jobb? Bli en detektiv – leta efter ledtrådarna som hjälper dig att hitta rätt bland informationen och som avslöjar om du är på rätt spår eller inte.

3. Sortera hårdare
Det är en förlängning av det förra tipset. Lär dig att bli tuffare i ditt urval av information. Hur mycket av allt som du hör är viktigt för dig att ta till sig? Det är extremt få människor – även professionella och mycket erfarna talare och föredragshållare – som inte sockrar sitt prat med en massa utfyllnadshistorier och verbalt krimskrams. Tänk på kompisen som aldrig kommer till skott när han berättar roliga historier eftersom han alltid ska krydda dem med så mycket detaljer i tron att det ska bli roligare och mer trovärdigt då. Vi känner alla den typen av människor. Våga lita på din magkänsla. Allt som en föreläsare säger är inte viktigt. Våga lita på din instinkt. Gallra brutalt bland allt du hör. Skilj fakta från utsmyckning.

4. Blunda för stereotyperna
Fördomar är något som vi alla har – i synnerhet de som påstår motsatsen. Det är ett tips som går hand i hand med förra punkten på listan. Vi väljer ju oftast omedvetet vilka vi vill lyssna på. Urvalet görs ofta på grund av gamla fördomar. Vem väljer du att lyssna på? Svaret blir i regel att vi gärna dömer efter de vanliga, trötta stereotyperna.
Hur tänker du själv?
Känns en välklädd, högutbildad person mer trovärdig än en slacker i keps och trasiga jeans? Det är ett bra råd att utmana sina fördomar och lyssna på vad personen säger istället för att döma boken efter omslaget (kläder, frisyr, status och rykte).

5. Häng inte talaren
Det engelska uttrycket ”Don't kill the messenger” är bättre. Tänk lite på ett företags pressansvarig. Det blir hon som får ta emot skit när hon berättar dåliga nyheter, trots att det inte är hon personligen som är ansvarig för skiten. Det råkar bara vara hennes jobb att förmedla ett trist budskap. Det är likadant med andra människor. Häng inte budbäraren bara för att det hon säger inte överensstämmer med dina åsikter eller för att du tycker hon uttrycker sig klumpigt.

6. Förtjäna andras uppmärksamhet
Bli mer uppmärksam på hur du behandlar andra människor när du tycker att du har något viktigt att säga. Det kvittar hur övertygad om vikten av ditt budskap du än är - ta inte för givet att folk tycker att du är värd deras tid och uppmärksamhet. Förtroende är något som alla först måste förtjäna, det kommer aldrig automatiskt som en leksak i ett Happy Meal. Vill du att folk ska lyssna, så måste du första visa dem varför.


Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap