Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur du slutar vara avundsjuk


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

En av de mest frustrerande och självförstörande känslorna en människa kan ha är avundsjuka. Avundsjuka leder till stress och olycka inom oss men de får oss också att bete oss på sätt som vi egentligen inte vill.

Hur avundsjuka brukar visa sig

 • Du blir arg när du får reda på att någon har åstadkommit det du vill åstadkomma (gärna på kortare tid också) och du ser inte hur du också skulle kunna göra det själv.
 • Du mår illa över att någon runt dig verkar ha ett så kärleksfullt förhållande.
 • Du blir arg på någon du jobbar med för att han/hon på något sätt har nått en högre nivå än du trots att du har jobbat längre och hårdare.
 • Du blir irriterad på din lata kompis som alltid har pengar över när du inte har det och du tycker att han/hon skryter om dem också.
 • Du blir irriterad över din kompis framgångar eftersom det är du som borde ha fått dem istället.

 • Många av oss, ja alla förresten, vet hur det ont det gör att vara avundsjuk. Det är en obehaglig känsla. Man vet ju att avundsjuka är småsint och missunnsamt och inte inte en vacker känsla, ändå hugger den till ibland. Avundsjuka är inget man skryter med att man känner, snarare skäms man över den. Men det går att slippa känna avundsjuka och här kommer tipsen som hjälper dig att slippa den fula avundsjukan när den dyker upp.

  1. Sluta jämföra dig själv med andra och börja jämföra vad du har och vad du gör med dina egna mål istället. Ett vanligt misstag man ofta gör som människa är att döma ut sin egen framåtrörelse i livet och bara se andras. De lyckligaste och mest framgångsrika människorna har en vision av vad de vill ha ut av livet och varför och de följer den visionen utan att bry sig särskilt mycket om var andra är på väg. Så istället för att vända dig till andra människor för att få vägledning och acceptans, leta efter ditt eget inre syfte och gå din egen väg.

  2. Sluta tänk att en persons framgång förstör dina chanser till framgång. Avundsjuka handlar ofta om att tänka att bara för en person lyckas med det du vill lyckas med så innebär det en mindre chans för dig att åstadkomma samma sak (eller mer). Det finns massor med utrymme på toppen och det är du som avgör om du ska nå dit eller inte.

  3. Om du gläds åt andras framgångar ger det energi till dina egna. Det låter småreligiöst men det är sant. Om du lever ett liv där du ständigt slår ner på andra människors framgång så minskar dina egna chanser enbart beroende på negativ energi. Du går runt och är bitter istället för positiv och orkar inte kämpa själv Dessutom är det bra att vara uppmuntrande för andra människor. De kommer ihåg dig bättre då.

  4. Tänk mer på resan och mindre på dig själv. Det handlar om vad du vill åstadkomma, äga, ha, göra, inte om dig. När du börjar tänka mer på själva resan på väg mot dina mål så kommer du att sluta bry dig om att vara avundsjuk på andra. DU är på väg. Du har grejor på gång.

  Du ser själv. Avundsjuka är en helt meningslös känsla som bara stoppar upp och slutar med att du gör illa dig själv. Sluta med det.

  Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

  Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

  "Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
  Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

  Tina, putasmellonme.com

  "Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
  Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

  Anna Bengelsdorff, Ellos

  "Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
  Mia Rieder

  "Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
  Ulf Engerby, Qbranch AB

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

  Artikeln är skyddad med Google authorship

  Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

  Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

  Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.  Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
  Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap