Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

13 steg till livsbalans


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Alla pratar om balans och alla vill ha det. Men i dagens stressamhälle är det svårt. Jag skulle vilja tipsa dig om 13 sätt att få den där balansen på både kort och lång sikt.

13 steg till livsbalans

1. Gör det till en prioritet i ditt liv att hitta ett jobb som du verkligen trivs med. Du har väl följt debatten om att pensionsåldern ska höjas till 75 år. Då gäller det att trivas på jobbet. Om du inte har utbildningen – skaffa den. Du kommer att tacka dig själv för det senare. Överväg att byta karriär. Eftersom arbetet är en sån stor del av ditt liv så är det klokt att titta närmare på hur ditt arbete påverkar ditt privatliv. Om arbetstiden är för lång, miljön hopplös, chefen en idiot eller om du bara känner dig uttråkad och nedstämd av jobbet är det hög tid att tänka nytt. Livet är för kort för att slösas bort.

2. Kom på din egen definition av vad framgång är och se till så att den uppmuntrar dig att nå mål som känns äkta för dig samtidigt som du gillar resan dit. Det är ett råd som en framgångsrik kvinna jag träffade gav mig när jag var arton år. Jag tackar henne med ett stort leende varje dag.

3. Lär dig vad ”tillräckligt” innebär. I vårt samhälle handlar det bara om att skaffa mer och mer hela tiden – utan att det finns ett mål i sikte. Ja, du kan köpa de senaste manickerna, kläderna och skorna men när har du tillräckligt? Har du en sådan gräns? Det är bra att skapa en sån. Ta reda på vad tillräckligt är för dig och sluta köpa när du nått dit.

4. Vad får dig att skratta? Hur ska du få med det i ditt liv varje dag. Skriv upp det på en lapp nu direkt och lägg den i fickan så du får se lappen varje dag och till slut gör du något åt det.

5. Glöm aldrig vad det är du försöker åstadkomma med ditt liv när andra människor rycker och drar i dig. Passar det med vad DU vill?

6. Gör en lista över alla dina åtaganden, sociala krav och organisationer du är med i. Ta en penna och stryk de som inte ger dig glädje eller hjälper dig att nå dina viktiga livsmål.

7. Planera din vecka så att allt som är viktigt finns med och prioriteras. När alla börjar rycka i dig redan på måndagen kan du se om det de vill passar in i ditt schema. Gör det enkelt. Skriv en lista på vad du vill ha gjort den här veckan och när du vill att det ska vara klart.

8. Ha färre mål och planer. Fokusera på två-tre åt gången. Fler mål än det kommer bara att stressa dig.

9. Börja fokusera på kvalitet. Hög kvalitet är värt mer än kvantitet både när det gäller ägodelar, vänner och erfarenheter. Personer som känner sig rika behöver ofta mindre för att vara nöjda. Många människor köper saker de inte behöver för pengar de inte har bara för att imponera på människor de inte känner.

10. Blanda inte ihop ”mycket att göra” med att vara produktiv. Börja mäta och väga dina framsteg och se om du verkligen kommer framåt med det du gör eller om du egentligen bara släcker bränder hela tiden.

11. Gör det nu! Börja tänka mer aktivit på hur många saker som inte blir gjorda i din värld bara för att du väntar på rätt tillfälle, rätt plats och rätt omständigheter. Om du tillbringar ditt liv med att vänta på de perfekta villkoren kommer du aldrig att åstadkomma något bra. En bra idé utan handling har inget värde. Sätt igång bara. Ta ett första steg framåt.

12. Sluta fatta alla beslut baserat på känslor. Lär dig att ta några steg tillbaka så att du kan tänka igenom saker mer. När du befinner dig i en särskild situation och känslorna tar befälet är det vanligt att du fattar fel beslut som leder till oundvikliga komplikationer. Låt inte dina känslor övertrumfa din intelligens.

13. Sluta vara perfektionist. Världen belönar inte perfektionister, världen belönar den som får saker gjorda.

Lite att ta med dig...

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap