Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

9 tips om att vinna tid


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Idag pratar alla om vilken brist på tid de har. Och många gör det i samma andetag som de berättar om hur de slarvar iväg tiden på möten som inte ger något, dagar som flyger förbi utan att viktiga saker blir gjorda. Är det samma sak för dig – här kommer tipsen som ger dig makten över din tid.


1. Sätt mål som DU bryr dig om
En sak som många glömmer när det handlar om att vinna tid är att definiera för sig själv varför man ska pressa sig att hinna mer. Det brukar vara sånt här:

• Saker som leder dig framåt mot dina livsmål
• Saker som du alltid har velat göra
• Saker som går snabbt och ger snabba resultat som du kan se
• Saker som känns kul – som får dig att le

Kan du hitta det här i ditt jobb, så kommer du också att hitta tid.

2. Lär dig måndagstricket
Måndagstricket börjar redan på fredag eftermiddag då du med ett hyggligt avstånd till måndagen kan ställa krav på dig själv utan att behöva ta ansvar för dem just då. Varje fredag slutar med att du tar ett papper, en att göra-lista eller baksidan av vad som helst och skriver ner vad du ska åstadkomma på måndag.

3. Snabba tips om effektivare e-post
Om det inte är ditt jobb att tömma e-posten var och varannan kvart för att du har en webbutik eller liknande, skapa tid för e-posten två eller tre gånger per dag.

4. Avbrott – så hanterar du dem
Vänner och medarbetare är födda till att stjäla din tid. Särskilt när de själva är oinspirerade och flyr från sina egna jobb för att snacka bort din tid ”för att de hade vägarna förbi”. Gör det tydligt för din omgivning när du inte vill bli störd.

5. Sluta vara perfekt
Min erfarenhet är att de största perfektionisterna är de som också får minst gjort eftersom inget någonsin blir tillräckligt bra för dem. Jag slutade vara perfektionist när jag förstod en enkel princip:
”Hellre något bra idag än något perfekt imorgon.”

6. Sluta gå på alla möten
Möten som leder framåt, och syftar till resultat är bra, men många möten bryter bara sönder dina dagar i osammanhängande delar, handlar om abstrakta saker, ger minimal utdelning och innehåller oftast minst en babbelkvarn som pratar om oväsentligheter alldeles för länge.
Utvärdera alltid mötesinbjudningar innan du tackar ja.

7. Prioritera bättre
Titta på högen med jobb du har framför dig och ställ dig alltid frågan: Vad är viktigast att jag gör just nu? Lägg krafterna på de sakerna först.

8. Få andra att göra saker åt dig – och blir bekväm med det
Även om du tycker att du är bäst på allt – våga släppa kontrollen och delegera uppgifter du inte hinner med själv. Det viktiga här är att inte delegera en uppgift, utan ett önskat resultat.

9. Sluta skjuta upp saker och få ett rent samvete
Det första du ska göra på morgonen är att sätta igång med det tråkigaste först. Det är smart att göra
det, av två skäl:
1. Du slipper tänka på det mer och har roligare saker att göra sedan
2. Snart är klockan fem igen och du säger till dig själv: ”attans också (förskönat språk), nåja jag får göra det imorgon istället".


Tråkigt eller kul på jobbet - välj själv

100 sidor om hur du vinner tid

"Ännu en tipsbok med korta och koncisa råd från Redaktionens förlag. Stefan Ekberg går igenom allt från hur du undviker tidstjuvar på jobbet som beslut som tar för lång tid att fatta eller perfektionism till hur du hanterar inkommande telefonsamtal eller din e-post mest effektivt. Men det handlar också om att ha det roligare på jobbet"
Svenska Dagbladet

"Kul bok om hur du gör det bästa av tiden och dödar tidstjuvarna som stör i jobbet."
Aftonbladet

"Boken "100 sidor om hur du vinner tid" ger konkreta tips på hur du besegrar papperstravar, sätter mål som drar dig framåt och hur du får andra att göra saker åt dig."
City

"Det bästa tipset om att vinna tid är att inte läsa en massa böcker med sådant som är självklarheter för en tidsfascist som jag. Men nu läste jag "100 sidor om hur du vinner tid" på tåget till jobbet, så upplevde jag läsningen som ren tidsvinst...Dessutom innehåller boken också en del goda tankar och givande tips om arbetsglädje och kreativitet."
Lön & Jobb

"Hinner du inte läsa boken? DÅ är det precis det du ska göra, redan i eftermiddag."
Du&Co

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap