Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 supereffektiva sätt att nå dina mål på 100 dagar


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Vi vill så mycket. Vi har stora drömmar och fantastiska planer. Ändå en åstadkommer vi ofta så lite. Ett år går så fort och det gör ont när vi upptäcker att vi fortfarande står kvar och stampar på samma fläck och har misslyckats med att skapa några förändringar – i år också.
Men det finns hjälp. Gör så här:

1. Hur kan du lättast nå ditt mål?
Vad är det första du måste göra för att nå ditt mål? Vilket är det första steg som du kan ta redan idag för att komma närmare? Finns det flera sätt att komma igång på? Vilket är bäst? Vilket är snabbast? Vilket känns mest realistiskt?

2. Ta reda på vad du vill ha
Det svåra är inte att bestämma sig för att ta itu med något.
Det svåra är inte att kliva ur sängen på morgonen, känna entusiasmen rusa i kroppen och förklara för världen att ”det är idag det ska hända. Det är idag jag ska …”
Allt ju redan klappat och klart i huvudet.
Det svåra är få något konkret att hända – och inte bara en gång för en gång är ingen vana. Det är en tillfällighet. Det finns ett gammalt fantastiskt kinesiskt ordspråk som säger; ”Igår kväll smidde jag tusen planer. I morse gjorde jag som vanligt”.
Och handen på hjärtat – så där är det ju oftast för de flesta av oss.

Egentligen finns det ingenting som hindrar dig från att få exakt allt du vill ha så länge du vet vad det är du vill ha, men våra drömmar och planer är tyvärr ofta alldeles för luddiga och odefinierbara. Resultatet blir då att de rinner ut i sanden. Därför gäller det att sätta ord på vad du vill uppnå och var specifik. ”Jag vill ha ett bättre jobb” är inte specifikt. ”Jag vill bli lejontämjare” är specifikt.

3. Hur ser din plan ut?
Se till att skriva ned den på papper. Var så detaljerad du bara kan. Se till så att du alltid har planen tillgänglig. Du kan ha en mindre variant som du alltid bär med dig och en större uppsatt hemma eller på jobbet. Sätt upp planen så att du omöjligt kan missa att se den.

4. När vill du ha uppfyllt ditt mål?
Sätt ett datum för när du börjar och ett för när du vill ha uppfyllt ditt mål. Ansträng dig för att hålla den tidsplanen, men deppa inte ihop om du stöter på hinder. Det perfekta schemat existerar inte. Skriv om planen och byt riktning om det behövs, men fortsätt framåt. Se alltid till att ha en plan.

5. Se till att ditt mål är SMART
Det här är ett begrepp som man ofta använder i företagsvärlden, inte minst bland egenföretagare, men det fungerar lika bra att använda som mätstock för precis vem som helst. Förkortningen SMART står för:
Specifikt
Mätbart
Ambitiöst
Realistiskt
Tidsbegränsat
Att göra ett mål specifikt innebär alltså att du bestämmer exakt vad det är du vill göra. Det duger inte med att ha som mål att du vill bli rik. Du måste specificera dig, (bli Specifik) genom att definiera (Mätbart) vad som krävs för att bli rik (t.ex. byta jobb, begära löneförhöjning, ta extrajobb eller vidareutbilda dig). Den sortens strävan innebär också att du gör en Ambitiös satsning på att nå ditt mål).
Att ha ett realistiskt mål innebär inte att du ska använda det begreppet som en ursäkt för att hålla nere dina mål, tvärtom. Var inte rädd för att ta i, dröm stort och dröm storslaget. Ska du ändå jaga drömmar, kan du lika bra ta i och sikta högt. Det viktiga är att du sätter ett mål som du verkligen vill och tror att du kan nå, även om du samtidigt inser att det kommer krävas en hel del för att nå dit. T:et i SMART innebär att du, precis som det står, måste sätta en tidsgräns för att nå ditt mål. Det räcker inte med att skriva att du ska bli rik ”i framtiden”. Är ditt mål att bli miljonär innan du fyllt trettio, så skriv det. Skriv ”Jag ska bli miljonär innan jag fyllt 30”!

6. Satsa på en sak i taget
Det stora misstaget de flesta gör är att gapa över för mycket på en gång. Att sätta upp för stora mål gör att risken för att tappa fokus och förlora tålamodet ökar. Då blir vi också snabbare på att ge upp när vi börjar tappa sugen.
Hemligheten med att lyckas nå sina mål är enkel. Det handlar om att bryta ned stora mål till mindre delmål. Fransmannen Michel Lotito, även kallad ”Monsieur Mangetout” (”Han som äter allting”) åt ett flygplan av modell Cessna 150. Det tog honom två år och knepet var förstås att dela upp planet i tusentals småbitar och äta en liten bit åt gången.
Det är kanske inget bra exempel, men du förstår poängen.

7. Bestäm dig
Alla beslut som vi tar handlar alltid om att väga fördelar mot nackdelar. Det handlar om att hitta alternativ. Om att hitta den balans som krävs för att kunna ta ett beslut när vi ställs inför ett avgörande ögonblick och avgöra vilka konsekvenserna blir efter att vi tagit det beslutet.
”Vad har jag att vinna på om jag gör så här nu”?
”Vad kommer att hända om jag väljer att inte göra det nu”?
”Vad är det värsta som kan hända”?
”Kommer fördelarna att överväga nackdelarna”?
”Vilka blir de långsiktiga och kortsiktiga konsekvenserna av mitt val”?

8. Satsa helhjärtat
Vad det än är du ska göra, så satsa helhjärta. Det duger inte med halvhjärtade försök. Man kan inte vara lite gravid. Sätt lite press på dig själv genom att tala om för hela världen vad du håller på med; berätta för familj, vänner och bekanta, grannar och för alla på jobbet vilket ditt mål är. Många gånger kan det underlätta om din omgivning ”håller koll” på dig, inte minst när det börjar gå trögt. Det blir mycket svårare att ”smita undan”.
Tar det emot, så be någon i din omgivning om hjälp. Skapa en ”supportergrupp” som kan backa upp dig om det behövs. Det fungerar för många, men inte för alla. Prova dig fram, men tänk på att det aldrig är fel att be om hjälp eller stöd.

9. Acceptera att saker och ting går åt helvete ibland
För så är det, hur vi än anstränger oss, planerar, kämpar, försöker och förbereder oss så blir det inte alltid som vi vill. Lär dig att acceptera att misslyckanden är oundvikliga och alltid kommer att vara en naturlig del av livet. Lär dig att fokusera på dina framgångar och lär av misstagen.

10. Ge inte upp
Se på vägen fram till ditt mål som en tågresa:
Bestäm dig för vart du vill resa (välj ditt mål).
Välj den mest lämpliga färdvägen (gör upp en plan)
Ge dig iväg (börja göra det som står i din plan)
Håll dig till planen, så kommer du också att nå dit du vill. Det är precis som när du åker tåg. Om du går av (avviker från din plan), kommer det att ta mycket längre tid för dig att komma fram, så ha tålamod och håll dig till planen.


Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap