Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

7 hemligheter för att lära dig övertala vem som helst


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Tänk om alla människor bara kunde göra precis som du vill – visst hade livet varit så mycket enklare då? Saken är den att det faktiskt finns massor av människor kan övertala andra att göra precis som de vill, både privat och på jobbet. Dessutom är de så skickliga att vi ofta inte ens upptäcker att de manipulerar oss. Hemligheten ligger i att de får dig att gilla mer än bara deras idéer och förslag – de får dig att tycka om dem som person. Då blir det också mycket enklare för dig att göra som de vill. Du vet ju själv hur svårt det är att säga nej till någon man tycker om …

1. Lär dig allt om folk i din omgivning
Folk som är duktiga på att övertala andra att göra som de vill har alltid en plan. Det räcker inte att ha ett välsmort munläder och försöka snacka omkull människor. ”Begagnade bilhandlar”-tricket fungerar bara en del. Tricket är att läsa av människor du möter och anpassa dig efter dem. Det fungerar inte att vara högljudd och påstridig mot en blyg och tillbakadragen person – här gör du förstås tvärtom. Du tonar ned dina gester och pratar lågmält. Du gör också tvärtom när du vill övertyga en uppskruvad, högljudd och intensiv person – här använder du dig av samma tonläge och samma gester för att hamna på samma nivå som motparten. ”Lika barn leka bäst” var det väl någon som sa en gång …

2. Bli aldrig aggressiv
Balansen mellan att övertala och försöka tvinga på en annan person en åsikt eller en tjänst är hårfin. Hemligheten ligger i att ha tålamod och inte bli för ”på”. Studier visat att det bara får motsatt effekt. Den som är duktig på att övertala andra människor lägger fram sina argument och frågar på ett behagligt sätt och – viktigast av allt – de tjatar inte. De visar självförtroende utan att bli stöddiga, ser till att ha sakliga skäl, planterar ett frö hos motparten och har sedan tålamod att vänta tills argumentet har slagit rot hos andra. Det är förvånansvärt effektivt att bara vänta ibland …

3. Bli personlig
Att lyckas övertyga andra människor om att göra mer som du vill handlar om att skapa förtroende. Vi har mycket lättare för att göra vad vänner ber oss om än att lyda främlingar. Under en studie på Stanford University fick studenterna i uppgift att komma överens om en sak i klassen. Utan några som helst vidare instruktioner lyckades 55 % av eleverna bli överens. När man gjorde om experimentet och dessutom gav studenterna i uppgift att först berätta om sig själva och sin bakgrund innan man började diskutera sakfrågan resulterade den lilla detaljen i att 90 % av eleverna kom överens.
Nyckeln till att få mer som du vill är att våga bli lite personlig. Bjud på dig själv. Det kvittar hur mycket du än argumenterar för din sak och hur logiskt du än presenterar något – om motparten inte känner någon personlig koppling till dig så har du minimal chans att lyckas övertyga honom/henne om att göra det du vill.

4. Tänk på ditt kroppsspråk
Vårt kroppsspråk påverkar människor vi möter och pratar med mer än vi anar. Vissa uppgifter hävdar att kroppsspråket står för 70 % av vår kommunikation med andra människor, andra påstår den siffran ligger närmare 90 %. Men procentsatsen är oväsentlig. Det viktiga är att tänka mer på hur du rör dig och för dig och inse att folk i stor utsträckning dömer dig efter ditt sätt att gestikulera, sitta och stå betydligt mer än efter vad du faktiskt säger. Ett bra sätt att framstå som övertygande är att le ofta, hålla ögonkontakt och att luta sig lite direkt fram mot motparten. Undvik också att hålla armarna i kors, det uppfattas bara som aggressivt och inåtvänt. Prata med entusiasm i rösten, men utan att bli forcerad.
Ett positivt och öppet kroppsspråk är nyckeln till att framstå som övertygande. Ibland är det viktigare hur du säger något än vad du faktiskt säger.

5. Var bestämd
Om du vill lyckas övertyga din omgivning att göra som du vill, så måste du vara tydlig med vad du vill. Säg exakt vad det är du vill ha eller ha gjort. Kom till saken direkt och blanda inte in en massa oväsentligheter för att tro att det förtydligar din poäng. Det brukar snarare ha motsatt effekt. Och var bestämd – undvik fraser som ”Jag tror …” ”Det är kanske så” … och ”Jag vet inte, men …”

6. Visa att du lyssnar
Studier har visat att det är extremt effektivt att visa att du är öppen för diskussion och kompromisser, även om du vet exakt vad du vill ha och hur du vill ha det. Genom att vara ödmjuk och säga saker som ”Jag förstår hur du tänker” och ”Du har en poäng där” visar du motparten att du faktiskt lyssnar på vad han/hon säger och skapar samtidigt förtroende hos honom/henne. Ingen vill få argument nedtryckta i halsen. Genom att visa att du är villig att kompromissa kan du ändå hålla fast vid dina argument och få din vilja igenom eftersom motparten har betydligt lättare för att acceptera dem om du inte bara framstår som tjurig, självupptagen och oresonlig.

7. Le ofta
Leenden är extremt smittsamma. Ett leende skickar ut signaler om att du är en trovärdig, självsäker och pålitlig person. Om du ler när du pratar, så lockar du omedvetet motparten också till att le tillbaka. Det gör att du framstår som övertygande på ett attraktivt och inbjudande sätt.


Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap