I din kundvagn:
Kundvagnen är tom

Personlig utveckling

4 tuffa sätt att lära dig stå för vad du verkligen tycker
Mod handlar om många olika saker. Mod kan vara att gå emot strömmen, att våga säga ifrån om en vän eller kollega blir orättvist behandlad och att våga vara mer ärlig mot sig själv.

1. Ifrågasätt allt som anses vara rätt och fel
Bara för att majoriteten runt dig går åt ett håll, så behöver inte du göra det om du känner att det är fel. Många följer bara strömmen för att slippa bli utpekade som ”konstiga”, ”asociala” och ”krångliga”. Men ibland går det helt enkelt inte att bara vara en lagspelare, hålla käften och blunda för vad din inre moraliska kompass säger. Vad tycker du? På riktigt?
Naturligtvis handlar det om att välja sina strider – ibland måste man kompromissa. Ibland måste man kanske också bita i det sura äpplet om konsekvenserna av att gå mot strömmen skulle bli alltför ofördelaktiga för dig. Men säg inte ja när du egentligen menar jag bara av vana och lathet.

2. Våga ta konsekvenserna

Eftersom så många bara snackar och så få verkligen gör allvar av sina hot och protester, så är det lätt att hamna vid sidan av och bli betraktad som ”udda” om du verkligen vågar agera istället för att bara prata. Tror du verkligen på din sak? Våga ta konsekvenserna av ditt handlande och gör istället för att bara lufta nya ihåliga hot och löften.

3. Utmana grupptrycket
En majoritet av människor behöver inte alltid tvunget ha rätt. Tänk på att väldigt många har obekväma åsikter, men inte vågar stå för dem utan rättar oftast in sig i ledet. Tänk också på att grupptryck inte betyder att gruppen har rätt och att några få, som tycker annorlunda, har fel. Det kan vara precis tvärtom. Låt inte den stora massan lura dig att kompromissa eller vika ned dig av ren rädsla och flathet.

4. Ta fler risker
Ibland är ett felaktigt beslut bättre än att inte ta något beslut alls – och därmed överlåta till andra att bestämma åt dig
Andra läser om...

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter
Artikeln är skyddad med Google authorship

Våra mest sålda böcker

Våra mest lästa artiklar

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se