Självförtroende tillhör, precis som begrepp som ”skönhet” och ”smak”, de där sakerna i livet som kan vara förvånansvärt svåra att definiera.
Ibland känns det som om vi vet exakt vad det innebär att ha självförtroende. Vi vet precis vad det är när vi upplever det, ändå är det svårt att klä den känslan i detalj i ord. Självförtroendet är ju också väldigt subjektivt. Vi dömer varandra med utgångspunkt från utsidan, från hur vi pratar, rör och beter oss, och utifrån det antar vi att en person är självsäker – eller inte – men det är ju bara personen ifråga som faktiskt vet hur han eller hon känner sig inombords. Väldigt få, om ens några, människor går genom livet med samma mått av självkänsla hela tiden.
Räkna med att de som verkar ha ett outtömligt gott självförtroende också tvivlar emellanåt. De är bara bra på att spela självsäkra - med sig själv på första parkett!
Ett som också är säkert, är att självförtroende är en färskvara. Det är något som vi kan uppleva stunder av varje dag utan att vi ens tänker på att definiera den känslan som självförtroende. Det är i de stunder när självförtroende plötsligt sviker och vi behöver det som allra mest som vi blir brutalt påminda om hur viktigt det är, hur vi än väljer att definiera själva ordet.
Ja, jag vet. Tiden räcker inte till och du hinner inte läsa en hel bok, men ett bättre självförtroende vill du ändå ha, så håll i hatten. Här gäller det att hänga med!
Snabbkurs i självförtroende - 23 viktiga punkter
• Okej, så du har bestämt dig … Du är trött på att känna dig velig, osäker och obeslutsam. Trött på att vara rädd för att säga vad du tycker och tänker och att känna dig begränsad och dum i sociala sammanhang. Du har bestämt dig för att sluta be om ursäkt för dig själv och bli en ny, mer självsäker och självständig person.
Grattis, det är ett mycket smart val, men …
Då återstår bara ett litet problem. Ett litet dilemma som får många som också bestämt sig för att förändra sin tillvaro att köra fast innan de ens har börjat. Problemet är - när ska du börja? Hade du vetat det, hade du förmodligen börjat för längesen, men nu står vi där igen och ska ta ett avgörande beslut.
Vad svarar du om jag frågar ”När ska du sluta med att skjuta upp sådana beslutet”?
”-Kan vi diskutera det imorgon”? är förmodligen en rätt bra gissning.
LÄS OCKSÅ: 3 saker som förgiftar ditt självförtroende helt i onödan
Men så här är det - det finns inga perfekta tillfällen att påbörja något på. Ska du vänta på det, kommer du aldrig att komma till skott. Du måste själv skapa det tillfället och det bästa ögonblicket är alltid här och nu, oavsett vad du tänker göra! Det finns inget annat alternativ. Det gäller att ta steget fullt ut i tankarna och göra det till en vana, till en ritual. Att du står på gymmet och lyfter hantlar är ingen ritual. Det är en ritual när du stänger dörren om dig och går hemifrån varje dag eller vid speciella tillfällen i veckan. Det låter kanske självklart, men det är ohyggligt effektivt. Vanans makt är stor och det gäller att utnyttja det på ett positivt och kreativt sätt. Om allt du gör för att få bättre självförtroende förvandlas till en vana, minskar risken radikalt för att du ska stanna upp och tveka över något som du normalt kanske tycker är jobbigt eller obekvämt.
• Allt förändringar vi gör har ett pris, tro ingenting annat. Det är verkligen sant som det brukar sägas; det finns ingenting som är gratis här i världen! Fundera lite på vilket priset är för att du ska få ett nytt, bättre självförtroende.
Vad måste du göra nu och framöver för att skapa en bättre självkänsla?
Vilka uppoffringar (hur mycket ska du ”betala”) måste du göra för att kunna förändras?
Hur mycket arbete krävs av dig i fråga om tid, energi, stress, osäkerhet och obehag för att bli mer självsäker och – den viktigaste frågan av dem alla – hur mycket är du villig att betala får att nå dit?
• Hur kan det komma sig att ena gången rycker du bara på axlarna åt en viss sak och nästa gång känns det som om det gällde jordens undergång? Hur kan vi reagera så olika på samma problem?
Svaret är enkelt – det handlar om humör, eller snarare attityd. Det handlar om att du reagerar efter ett mönster, efter en gammal vana. Du tror att du inte kan styra eller påverka dina reaktioner, men det är fel. Det är alltid du själv som är orsaken till hur du känner dig. När du väl blivit medveten om att du faktiskt alltid har ett eget val, kan du också lära dig att välja i vilket tillstånd du ska vara i.
• Det är inte så konstigt att den moderna människan känner sig förvirrad och mentalt stressad. Världen är sällan eller aldrig riktigt tyst. Försök att hitta en butik eller ett kafé som inte brassar på med högljudd musik som får folk att ränna runt bland hyllorna eller hinka kaffe som labbråttor på speed.
Vår hjärna bombarderas hela tiden med nya intryck, vetenskapen lär ha räknat ut att det handlar om ca 2,1 miljoner intryck per sekund under vår vakna tid. Det finns inte en chans att hjärnan ska klara av att hantera allt som sköljer över oss, men vet du en sak?
Alla intryck är i grunden hela neutrala. Det är först när du bearbetar dem som de får ett värde, en mening och en innebörd. Det är också du själv som väljer vad av allt som strömmar genom din hjärna som du ska fokusera på.
Orsaken till att vi oftast har lättare för att fokusera på negativa saker än på positiva, är att många har så dålig självbild och ofta dröjer sig kvar i ett långvarigt negativt sinnestillstånd. Det faller sig då naturligt att skicka ut signaler till hjärnan att fortsätta leta efter negativa influenser eftersom du redan är deppig. Vi fokuserar på saker som förstärker det negativa humöret och blockerar samtidigt möjligheten att tänka annorlunda. Du väljer själv vad din hjärna ska uppmärksamma och det som du sätter fokus på blir då också verklighet – oavsett om det intrycket är realistiskt eller ologiskt.
Därför ska du tänka om.
Inse att allt inte är antingen svart eller vitt.
Är det inte så, att glaset både är halvfullt och till hälften tomt?
Välj vad du vill fokusera på, välj det positiva och hoppfulla istället för det negativa och hopplösa. Din hjärna kommer att lyda dig, jag lovar!
• Lär dig att byta fokus när du känner att du börjar måla in dig i ett hörn och bara låter de negativa tankarna gå runt, runt, runt. Det gör du genom att byta miljö (antingen för stunden, för dagen eller för en längre tid), läsa, lyssna på musik, se film, prata med människor som du vet brukar ha en positiv inverkan på dig eller kanske träna. Exakt vad du gör är inte det viktiga. Det viktiga är att du slår sönder den negativa spiralen, att du bryter mönstret och känner hur avbrottet förändrar din sinnesstämning.
• ”Det går inte”, ”jag kan inte”.
Det vet vi direkt utan att behöva tänka, för så ”är” det bara. När det tar emot eller ser ut att kunna bli lite jobbigt, är vi snabba på att ta sådana beslut. Det är precis likadant när vi möter andra människor. Vi bedömer och dömer och klistrar blixtsnabbt på en ”typ”, en etikett, på den personen – ”självupptagen”, ”korkad” eller ”otrevlig”. Oavsett om det handlar om klassificera dina egna brister eller att skapa omdömen om andra, förvandlas våra åsikter snart till sanning och de blir otroligt svåra att förändra. Det beror på att vår hjärna hela tiden förenklar alla de intryck som vi konstant matas med genom att generalisera.
Hjärnan gör inte så här bara för att jävlas med oss, snarare tvärtom. Det finns ingen möjlighet för den att hinna bearbeta all den information som sköljer över oss, så därför blir det antingen bra eller dåligt. Problemet är då bara att vi blir ganska enkelspåriga. Det finns plötsligt inget utrymme för nyanser. Generaliseringarna begränsar det rationella tänkandet. Kategoriserandet grumlar omdömet. Vi drar allt och alla över en kam och så är det bra med det. Vi ”vet” hur han eller hon är, vi ”vet” att vi inte kan göra sig eller så. Den här generaliseringen sätter också upp ramar för hur du skapar din självbild och efter hand också sänker ditt självförtroende. ”Jag kommer aldrig att kunna” …, ”jag har aldrig lyckats med att” … blir plötsligt mantran huggna i sten och skapar snabba och onödiga fördomar, både om andra människor och om dig själv och dina egna förmågor.
Nu när du är medveten om att det här händer, så blir det också lättare att styra tankarna åt rätt håll. Varje gång du märker att din hjärna vill vara snäll och hjälpa dig i ditt stressiga liv att snabbt kunna bestämma dig för vad du tycker om dig själv, om någon annan eller någonting, så säg stopp. Börja ifrågasätta din hjärnas åsikt. När den försöker intala dig själv att du ”aldrig lyckas”, så ställ en motfråga. ”Vänta nu lite, men jag verkligen att jag aldrig lyckas, eller är det faktiskt så att jag bara misslyckas någon gång då och då”? Aldrig är inte alltid!
LÄS OCKSÅ: 5 smarta tips för boosta ditt självförtroende
• Döp om ordet ”problem” till ”utmaning” och se vad som händer.
• För att kunna förändra någonting måste du veta vad du vill förändra och vad du vill ha ut av det. Misstaget som alldeles för många människor gör är att de strävar efter något utan att ha ett specifikt mål. Eftersom du inte vet exakt vad det är du söker, vet du inte heller hur du ska få det du inte vet vad du vill ha. Därför finns det några korta punkter som du alltid ska hålla i huvudet:
1. Ta reda på exakt vad du vill ha eller förändra.
2. Lägg upp en plan för hur du ska nå det.
3. Gör allt som krävs för att förverkliga din plan.
4. Belöna dig själv för alla små steg som för dig närmare ditt mål
5. Kör du fast, så ge inte upp. Leta efter alternativa möjligheter. Prova dig fram.
Det låter kanske löjligt enkelt och det är det också – ibland. Det svåra är att hålla de här fem stegen vid liv även när det börjar ta emot, men försök. Du kommer bli förvånad över hur bra det kan bli. Thomas Edison är en av de som jobbade efter den här modellen. Han lät sig inte nedslås varje gång han misslyckades med att uppfinna glödlampan. Istället förklarade han stolt att han hade upptäckt 9 999 sätt hur man inte ska göra för att få sin uppfinning att lysa innan han löste problemet.
• Människor med dåligt självförtroende intalar sig själva att de inte kan påverka andra, att de inte har något viktigt att komma med. Det är fel, vi påverkar alla varandra, oavsett om vi är medvetna om det eller inte. ”Men jag är för ung, jag har ingen erfarenhet, jag har inte upplevt så mycket” …
Ja, så där brukar det låta, men lägg ned det där direkt om du också håller på med den sortens meningslösa självförnekelser! Den enda människa du kan jämföra dig med, är dig själv. Du kan bidra med mycket mer än du tror. Falsk blygsamhet klär ingen människa!
Det är aldrig fel att ha förebilder eller idoler, tvärtom, det har jag redan skrivit ett helt kapitel om. Det kvittar också hur mycket jag än tjatar om att du inte ska jämföra dig med andra, för det kommer du aldrig att sluta med – och inte jag heller. Det tillhör människans natur. Att jämföra sig med andra kan vara nyttigt ibland, men inte om det görs utan nyanser och helt okritiskt.
Visste du att skillnaden mellan dig och Albert Einstein, Stephen Hawkin och Leonardo da Vinci faktiskt inte är så stor?
Alla människor har i regel runt 100 miljarder hjärnceller och vetenskapen har konstaterat att skillnaden mellan oss som individer faktiskt är ganska liten. Det som gör varje människa unika är de kunskaper och erfarenheter som vi samlar på oss under livet. Visst, en liten klick människor föds med en särskild begåvning eller med speciella förutsättningar, men det är individen själv som skapar sin storhet. Det är människor med ett särskilt syfte som utmärker sig, det är de som verkligen vill något och målmedvetet strävar efter att nå sitt mål som också åstadkommer storverk. (Bläddra tillbaka till kapitlet om hur du upptäcker ditt syfte).
Det är aldrig fel att låta sig inspireras och försöka plocka på sig de bästa egenskaperna hos en person som man beundrar, men skippa de fyrkantiga jämförelserna. Hoppa över de enkelspåriga, orättvisa jämförelserna och sluta lyssna på alla människor som bombarderar dig med substanslösa plattityder som de bara spottar ur sig utan att tänka. Det handlar otroligt ofta om påståenden som helt saknar värde. Det är fördomar och ogenomtänkta uttryck som alldeles för ofta uppfattas som självklarheter och därför sällan eller aldrig ifrågasätts. ”Bäst”, ”sämst”, ”roligast”, ”smartast”, ”snyggast”, ”trevligast” är vanliga omdömen som vi till mans dagligen missbrukar utan att egentligen ha ordentligt på fötterna för att kunna påstå något sådant. Vi häver ur oss sådana omdömen utan att ställa den otroligt viktiga, obligatoriska, följdfrågan: ”Bäst i jämförelse med vad”? ”Smartast i jämförelse med vem”? och så vidare. Utan den sortens motfrågor blir jämförelserna aldrig realistiska eller ärliga.
Tänk på det.
Nyckelordet här är ”ifrågasätt”. Alltid!
• Jag försöker alltid låta bli att döma människor jag möter på förhand, men du vet lika bra som jag att det är svårt att låta bli. Det sker ju instinktivt. Vi granskar, bedömer och dömer varandra blixtsnabbt. Vi dömer böckerna efter omslaget utan att egentligen ha en aning om innehållet. Det går väldigt fort att skapa oss en uppfattning om en människa vi möter.
Visste du att 90 % av våra åsikter formas under de första 5-10 sekunderna vid ett möte?
Visste du också att du själv bestämmer om du vill bli påverkad av någon annan?
Så är det faktiskt, så sluta inbilla dig att du är så velig och att det är därför du oftare gör som andra vill än vad du själv vill. Självklart finns det tillfällen då folk försöker tvinga sig på oss sin vilja eller åsikt, men då handlar det om manipulation. Det är en annan sak.
När människor möts uppstår alltid en liten kamp i det tysta, en viljornas kamp. Vi värderar varandra, skapar oss en bild av hur den andre är som person, vad hon står för och vad hon är kapabel till. Så fort vi tycker om den bild som vi skapat i huvudet av den andre, bjuder vi också in henne till att låta henne påverka oss och våra beteenden och attityder med sina tankar, åsikter och värderingar.
Bestäm dig helt enkelt för att tillåta dig själv bli påverkad av positiva människor med positiva idéer och värderingar och håll dig undan dem som bara försöker manipulera dig till att tro att du inte har ett eget val.
• Den österrikiske psykiatrikern Viktor Frankel överlevde tre helvetiska år i nazisternas koncentrationsläger. Han använde sina erfarenheter till att utveckla en terapiform som kallas logoterapi och som förenklat går ut på att människan behöver ett mål, en mening för att överleva. I fångenskap fick han bekräftat att de som hade störst chans att överleva var de människor som lyckades intala sig själva att de hade något att leva för trots alla fasor som de tvingades utstå och genomlida. Detta har Frankl skrivit om i bl.a. boken ”Livet måste ha en mening”.
Det är också något som du på allvar kan börja tänka på, och i synnerhet om du tillhör de som planerar ditt TV-tittande mer än ditt liv i övrigt. Gå tillbaka till kapitlen om att hitta ditt syfte och att sätta upp mål och se till att du också skaffar dig ett mål. Ett kortsiktigt mål kan fungera lika väl som ett långsiktigt. Det viktiga är att du ta initiativet. Att du börjar prioritera och pekar ut en riktning för dig själv. Inse att du alltid har ett val och att du väljer vissa saker medan du väljer bort andra. Att inte göra något val alls är också ett val, glöm aldrig det. Det är ett val som säger att du lämnar över ansvaret för ditt liv till slumpen, omständigheterna eller till andra människor och bara hoppas på det bästa.
Det är som att kliva in i baksätet på en taxi och låta chauffören bestämma vart du ska åka. Ja, det är betydligt mera krävande att slänga ut föraren och själv sätta sig bakom ratten, men då vet du åtminstone var du hamnar, så varför inte skita i ”Så ska det låta” och ”Idol” och istället avsätta lite tid till att tänka framåt och försöka påverka det som kan hända istället för att gnälla över det som varit eller aldrig blev av?
• Det viktigaste med att sätta upp mål är inte alltid att nå ända fram.
Va?
Ja, så är det faktiskt. Det viktigaste med att ha ett mål är att du skapar en riktning att följa och att du utvecklar dig själv och dina resurser på vägen. Du utmanar dig till att tänka positivt och att vara kreativ under en längre period. Även om du inte når riktigt ända fram, har du kommit bra mycket längre än om du inte alls hade haft ett mål, eller hur? Genom att anstränga dig lockar du också fram ditt allra bästa jag. Hur kan det då bli ett misslyckande även om du inte når ditt mål? Utan ett mål att sträva efter finns det ju ingen anledning alls för dig att växa.
• Lägg mer tid på att lära dig att styra dina tankar. Slösa inte mer energi på att tala om för din hjärna vad du inte vill. Det är ett fel som de flesta av oss envisas med att hålla fast vid. Formulera istället det du vill göra och gör det på ett positivt sätt. Var så tydlig du bara kan. Ordet ”inte” skapar bara förvirring i ditt huvud eftersom det är ett så diffust begrepp. ”Jag vill inte stressa”, ”jag vill inte misslyckas” eller ”jag vill inte känna mig dum” …
Ta reda på vad det är du vill istället.
Tala om det för din hjärna, annars blir det som att åka till ICA Maxi för att veckohandla med en lång lista på saker som du inte ska köpa!
LÄS OCKSÅ: Hur du ger dina barn ett fantastiskt självförtroende
• Lär dig att tänka om när det gäller din oro för saker som du förväntar dig ska bli svåra eller jobbiga, antingen det gäller något som kanske inträffar snart eller i framtiden. Fokusera på problemet redan nu. Bearbeta din oro. Intala dig själv att det värsta som du kan tänka dig skulle kunna hända, också har hänt - och du överlevde!
Hjärnan är fantastisk på alla sätt, men den kan inte skilja på vad som verkligen har hänt och vad du fantiserar om ska (eller kan) hända. Det är helt omöjligt för hjärnan att få dig att känna oro för något som redan har hänt – och i tankarna har ju det du våndas för redan inträffat.
Skapa därför en bild av dig själv i framtiden. Övertyga dig om att du redan nu har klarat av problemet, så slipper du bekymra dig för någonting som kanske kan vålla obehag eller ställa till problem längre fram.
• Förvandla misstag till erfarenheter. Det är precis lika enkelt som det låter och ett otroligt effektivt sätt att kliva ett steg framåt istället för två bakåt när du kört huvudet i väggen. Döp om dina ”misstag” till ”lärdomar” istället för att kritisera dig själv. Hur kan du använda dina erfarenheter till att nå ändra fram nästa gång du försöker göra en viss sak?
Under alla år som jag rest runt i världen har jag lärt mig att snabbt lokalisera mig på de mest märkliga av platser. Mitt enkla knep för att lära mig hitta har alltid varit att se till att gå vilse, det är ett osvikligt effektivt sätt att lära sig att orientera på i främmande omgivningar. På samma sätt kan du också se till att göra många misstag.
Ja, gör det. Gör fler misstag!
Det är ett precis lika osvikligt effektivt sätt att dra nytta av sina erfarenheter och lära dig något som du kan dra nytta av framöver. Tänk på att du alltid har ett eget val – antingen vänder du motgångarna till något positivt eller så fortsätter du att odla ditt självförakt och urholka ditt redan sönderskjutna självförtroende.
• Tänk också på att alla människor alltid gör ett eget val. Det spelar ingen roll hur obegripliga, dåraktiga eller irrationella de valen är, i just det ögonblicket som valet görs är det med rätt hög sannolikhet det allra bästa alternativet för just den aktuella situationen. Det är bara med facit i hand som vi kan se om det var rätt eller fel.
Det är också du själv som väljer om du vill eller inte vill förändras genom att fortsätta älta gamla misstag och gjuta nytt mod i gamla fördomar i samma miljö, dag in och dag ut, år efter år. Om du är trött på din trista vardag och på din usla självkänsla, så välj att göra någonting åt det.
• Tillhör du också alla dem som gärna skyller på tillfälligheter för att du aldrig kommer till skott eller och på yttre omständigheter för att bortförklara en motgång?
Då är det dags att lägga om kurs och inse att slumpen inte har ett skit med framgångar att göra. Det finns alltid ett eget val, en strategi och egna värderingar och prioriteringar bakom allt vi gör, även korkade saker. Det är bara resultatet av våra handlingar som avgör om det (per definition) blir lyckat eller misslyckat. Kom ihåg – slumpen är ingen tillfällighet. Du kan lära dig att göra allt du vill och allt som andra kan. Hemligheten ligger i att välja att du vill anstränga dig för att nå dit!
• Vår hjärna vilar aldrig, den bearbetar ständigt ny och gammal information och tar hela tiden nya beslut, vare sig vi är medvetna om det eller inte. Vi kan inte låta bli att tänka, men vi kan bara tänka en medveten och konstruktiv tanke åt gången. Jo, det är faktiskt sant. (Försök själv att tänka på två saker samtidigt - det är omöjligt!)
Tricket med att lära sig förbättra sin självkänsla är att vara tuff mot våra tankar. Slå direkt ned på alla negativa tankar som dyker upp i ditt medvetande och ersätt dem med positiva. Låt dig inte bli överraskad och överrumplad. Det är fantastiskt att ha en tanke som ”Jag kan göra precis allt jag vill om jag bara bestämmer mig för det” eller ”Jag duger precis som jag är”! till hands när tvivlet lägger sig i bakhåll. Utnyttja kraften som positiva, förutbestämda tankar har och kan ge.
• Självförtroende är ingenting som är beständigt. Du kommer alltid att uppleva att det går upp och ned beroende på vad som händer i livet. Det är inget konstigt. Självförtroende är något som du måste bygga vidare på hela tiden. Det är som en muskel, som något du måste träna genom att utsätta det för påfrestningar och utmaningar. Utan träning kan varken muskler eller självförtroende växa och bli starkare. Tänk på det när du börjar tvivla och misströsta nästa gång.
• Att sätta upp konkreta och realistiska mål är ett mycket effektivt sätt att bygga ett bättre självförtroende, det ger dig inte bara en känsla av att ta kontroll över ditt liv – det hjälper dig också att faktiskt ta kontroll. Varför?
Orsakerna är många:
Det ger ditt syfte ett tydligt och konkret fokus.
Det visar att du menar allvar, att du verkligen vill något. Det i sin tur skapar energi och entusiasm.
Det hjälper dig att fokusera på att nå dit du vill. Ett sådant fokus imponerar också på ditt undermedvetna och hjälper dig att övervinna motgångar och hinder.
Det inspirerar dig till att skaffa nya kunskaper, prova nya saker och upptäcka nya lösningar – och det får dig att upptäcka nya kreativa och fantasifulla sidor hos dig själv.
• De flesta av oss är fenomenala på att hitta ursäkter för att slippa göra något som är jobbigt eller svårt. Vi är mästerliga på att skapa bortförklaringar för att kunna skjuta upp trista, obehagliga och olustiga saker. Problemet är bara att när vi har skjutit upp allt det där, som förr eller senare måste göras, tillräckligt länge har ännu flera ”måste-göra-saker” hamnat på den listan och vi blir mer och mer stressade över att tiden bara går och ingenting blir gjort. Till slut har vi ett Mount Everest av ”måsten” framför oss och det är då vi kapitulerar och ger upp utan att ens försöka börja ta itu med problemen.
Ett enkelt, men mycket effektivt sätt att bryta den här förhalningsrutinen är att göra någonting varje dag. Det kvittar vad du gör, men gör något litet som måste göras. Varje dag! Poängen är att du sätter bollen i rullning. Så fort du har kommit igång, blir det mycket lättare att fortsätta. Det allra svåraste är ju alltid att ”få tummen ur”, eller hur?
Om jag bara hade väntat tills jag var på humör för att börja skriva den här boken, hade den aldrig blivit skriven. Det finns alltid tusen ursäkter för att slippa göra sådant som måste göras, men vissa saker kommer vi aldrig undan hur länge vi än försöker skjuta upp dem.
Fråga dig själv: ”Vad behöver jag göra för att komma igång”?
När du vet det blir följdfrågan logisk:
”Finns det något av det som jag kan göra idag”?
Svaret blir förvånansvärt ofta ”ja”, så vad väntar du på?
Det finns alltid något du kan göra för att komma igång, så gör det. Nu!
• Du har 168 timmar att utnyttja på en vecka. Räkna med att du sover bort minst en tredjedel, så lär dig att utnyttja din vakna tid så bra du kan. Lär dig att prioritera det som du tycker är viktigt. Våga också skapa utrymme för dig själv för att bara vara ensam och hinna samla tankarna och omvärdera dina mål ibland.
• Till slut … Var försiktig med vad du vill ha, för väldigt ofta får du exakt det.
Kalas, tänker du och inbillar dig att det räcker med att bara vilja ha ära, berömmelse och rikedomar. Problemet är bara – hur konstigt det än låter – att det är så lätt att falla i den förrädiska fällan där vi istället koncentrerar oss på att tänka på allt som vi inte vill ha!
Gissa vad det ofta leder till …
Precis, vi blir vad vi tänker!
Och en sak till!
Dåligt självförtroende är något som de flesta av oss drabbas av förr eller senare. För somliga handlar det bara om tillfälliga svackor, för andra blir problemet större och mer långvarigt. Onödigt långvarigt och onödigt stort eftersom det faktiskt finns konkret hjälp att få.
Här nedan kan du läsa om en av våra mest populära böcker som hjälpt tusentals människor att lyfta upp sig själva – inför sig själva.
Läs den och få ett lyft. Om du beställer den av oss får du dessutom boken minst hundra kronor billigare än i bokhandeln
Har du provläst den här boken än?
Handbok i att lyfta fram DITT självförtroende❤️
Här är boken för dig som satt dig själv lite på sparlåga och vill känna dig starkare och säkrare.
En läsarröst
”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig.”
Nathalie Andersson
Klicka här, provläs, läs vad andra tycker och få ett superbjudande.
(Länken leder till vår egen bokhandel där du får boken minst 100 kronor billigare än i bokhandeln).
Handbok i att lyfta fram DITT självförtroende❤️
Här är boken för dig som satt dig själv lite på sparlåga och vill känna dig starkare och säkrare.
En läsarröst
”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig.”
Nathalie Andersson
Klicka här, provläs, läs vad andra tycker och få ett superbjudande.
(Länken leder till vår egen bokhandel där du får boken minst 100 kronor billigare än i bokhandeln).
Konsten att motivera sig själv när allt suger❤️
Vår mest populära bok just nu
”En livsförändrande läsning full av verktyg för mig som har en benägenhet att bli deppad ibland. Jag öppnar boken (som nu är full av understrykningar) och går till mina favoritpartier som hjälper mig komma tillbaka snabbare.”
Eva Berg, Stockholm
Beställ den i vår egen bokhandel till ett superpris just nu!
Här hittar du boken ...
Vår mest populära bok just nu
”En livsförändrande läsning full av verktyg för mig som har en benägenhet att bli deppad ibland. Jag öppnar boken (som nu är full av understrykningar) och går till mina favoritpartier som hjälper mig komma tillbaka snabbare.”
Eva Berg, Stockholm
Beställ den i vår egen bokhandel till ett superpris just nu!
Här hittar du boken ...