Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur man slutar oroa sig


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Om man vill leva ett smartare och mycket roligare liv måste man lära sig att släppa oro så mycket som möjligt. Oro hjälper dig inte med något alls i livet. Oro får dig bara att bli olycklig och handlingsförlamad.

Men vad kan man göra då, om man är en typisk oroare (i brist på annat ord)? Här kommer några väldigt konkreta och bra tips som hjälper dig att släppa oron i ditt liv och börja leva mer på riktigt.


Fokusera på det du kan kontrollera.
Att tänka på saker som du inte kan göra något åt eller kontrollera lägger bara en onödig börda på dina axlar. Varför till exempel oroa dig över hur dålig ekonomin ser ut i landet. Du kan inte göra något åt det om du inte sitter i regeringen. Det spelar ingen roll hur mycket du tänker på det, inget ändras i alla fall. Om du är orolig för vad som ska hända med dig och ditt jobb om oron förändras, koncentrera dig då istället på att bygga ett större nätverk och att öka ditt värde som arbetskraft genom utbildning till exempel.

Använd din fantasi positivt.
Oro är missbruk av fantasi. Din fantasi är ett svärd som är vasst på båda sidor. Du kan använde den till att drömma stora drömmar och hålla din motivation på topp, men du kan också använda den för att trycka ner dig själv. Människor oroar sig ofta över något eftersom de tillåter fantasin att bli uppfylld av allt dåligt som kan hända. Sanningen är oftast inte så dålig som fantasin säger men den blir värre och värre eftersom du ger tankarna så mycket näring att utvecklas. Lär dig att hitta meningen med livet - din egen mening.

Förvänta dig att det ska hända bra saker.
Du ska inte bara använda din fantasi till positiva tankar utan också förvänta dig att att bra saker ska hända i ditt liv. Istället för att förvänta dig att något ska misslyckas, förvänta dig att det ska lyckas och bli lycklig. Istället för att du ska förvänta dig att människor inte gillar dig, förvänta dig att de gillar dig. Var realistisk men förvänta dig alltid att få ut bra saker av livet.

Acceptera ansvaret.
Du kan ha gjort misstag i det förflutna och oroar dig över konsekvenserna av de misstagen. Om det är så, är lösningen att acceptera ansvaret. Låt inte oron dra ner dig. Acceptera ansvaret och gå vidare. Du har fortfarande stora och bra saker som väntar runt hörnet.

Var tacksam.
Det är lätt att fokusera så mycket på de få saker som kan gå fel att vi glömmer bort allt som går rätt. Det är därför det är viktigt att vara tacksam. Tacksamheten håller ditt perspektiv i balans. Tacksamhet får dig att inse att för varje sak som går fel så finns det annat som går helt rätt.

Lev ditt eget liv.
Sluta jämföra dig själv med andra människor. Att jämföra sig själv med andra tömmer dig på energi. Spring ditt eget lopp istället. Om du gör det så kommer du att ha energi över för att bli det du vill bli och sluta vara så rädd för olika saker.

Förenkla ditt liv.
Ju enklare ditt liv är, desto mindre finns det att oroa sig över. Så istället för att göra massor av saker, fokusera på de få saker som ger dig mest tillbaka och som du blir lycklig av. Att förenkla sitt liv tar bort mycket oro.

Lev på hoppet.
Fokusera på de saker du kan kontrollera, men vad ska du göra med de saker du inte kan kontrollera? Svaret är att tro och hoppas mer. Du måste försöka börja tro att allt kommer att gå bra och ordna sig till det bästa hur illa det än ser ut. Att hoppas tar bort mycket oro från människor. Det ger lugn i sinnet.

Lästips som andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap