Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

15 sätt att sluta grubbla och oroa sig


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det finns inget onödigare än att grubbla bort hela sitt liv. Det är meningslöst och leder ingen vart. Och ändå gör vi det. Nu ska du få några handtag som hjälper dig att släppa de tråkiga tankarna och ge plats för nya.

15 tips om att sluta grubbla och oroa sig

1. Om du grubblar över saker du inte kan göra något åt – använd gummisnoddstricket. Sätt en gummisnodd runt handleden och dra till i den och släpp varje gång du tänker de meningslösa tankarna. På det sättet blir du både påmind om att inte göra det och du märker hur ofta du gör det som egentligen inte tjänar något till så du kan sluta med det.

2. Släpp saker du inte kan ändra på eller påverka. Koncentrera dig på det du kan ändra eller påverka.

3. Hur bra eller dålig en situation är nu kommer den att förändras. Så är det bara.

4. Sluta bry dig så mycket om hur du känner. Hur du känner är hur du känner. Det kommer snart att passera. Det du tänker är det du tänker. Det försvinner snart också. Berätta för dig själv att vad du än känner, det känner du och vad du än tänker, det tänker du. Eftersom du inte kan stoppa dig själv från att tänka och känna så är det ingen vits att bry sig om sånt. Det är bara vad du gör som du kan kontrollera. Fortsätt göra bra saker.

5. Tvinga dig själv att sluta oroa dig. Oro gör bara saker värre. Ju mer du tänker på något dåligt, desto mer sannolikt är det att det händer. När du är inställd på att hitta det första tecknet på problem så kommer du väldigt snart att hitta något som är besläktat med det du oroar dig för.

6. Få tyst på kommentatorn i huvudet. Om du vill vara lycklig, sluta säg till dig själv att du är olycklig. Människor talar ständigt om för sig själva hur de mår , vad de tänker och vad andra tycker om dem. Det mesta är ren inbillning och resten är lika delar lögner och missförstånd. Du förstår egentligen bara lite av vad andra tänker om dig och de tänker inte på dig så mycket som du tror. De tänker på vad andra tänker om dem.

7. Notera din inre kritiker. Att döma dig själv är meningslöst. Vad du än gör kommer någon annan att göra det bättre. Hur dålig du än är finns det alltid de som är sämre. Tävla mot dig själv och var den bästa du kan vara.

8. Släpp skulden du känner. Skälet är enkelt: Skuld ändrar ingenting alls. Den får dig att känna dig ansvarig men producerar inget nytt i ditt liv. Om du känner skuld för något du gjort, rätta till det eller acceptera att du klantat dig och gör det inte igen. Släpp det sedan. Om du känner dig skyldig för något som någon annan gjort, sök hjälp.

9. Drick inte alkohol när du är arg, ledsen eller behöver stressa av. Ta en rask promenad eller en joggingtur istället.

10. Sluta bry dig om vad andra människor säger om dig. Elaka människor kan inte göra dig arg. Trevliga människor kan inte göra dig glad. Händelser och människor är bara händelser och människor.De kan inte göra dig någonting. Det måste du göra själv. Vilka känslor som än väcks i dig av utomstående händelser, så är de kraftlösa till du plockar upp dem och bestämmer vad de gör med dig. Dessutom är andra människor mycket mer upptagna av att tänka på vad du tänker om dem än att tänka på dig.

11. Sluta göra omoraliska saker bara för att du kan göra dem. Börja med att vara ärlig mot dig själv och alla andra. Fuska inte, var trogen, var snäll. Gör det rätta. Det ger dig ett mycket mindre komplicerat liv.

12. Sluta klaga och oroa dig. Börja fokusera på de saker du kan kontrollera och gör något åt dem. De som klagar mest här i världen är de som åstadkommer minst. Och när du oroar dig så använder du din fantasi till att skapa saker du inte vill ha.

13. Var inte så dramatisk. Lägg ner mindre tid på att skvallra om problem och mer tid på att hjälpa dig själv och andra att lösa dem. Håll dig borta från andra människors överdramatiserande och skapa inga egna liknande situationer.

14. Skyll inte på andra. Ta ansvar för det som händer i ditt liv. Att skylla på andra ger exakt noll i resultat och förlänger bara ditt lidande. Antingen äger du dina problem eller så äger de dig. Det är ditt val. När du skyller på andra för det du går igenom så förnekar du ditt ansvar och ger upp makten över ditt eget liv. Har du tänkt på det?

15. Ljug inte för dig själv. Du kan ljuga för vem som helst i hela världen innan du ljuger för dig själv. Våra liv kan bara bli bättre när vi tar chanser och den första och viktigaste chansen är att vara ärlig mot sig själv.

Lite att tänka på - och jobba med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap