Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur man hanterar jobbiga svärföräldrar


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Blir du galen på dina svärföräldrar? Du är inte ensam. Och det spelar ju ingen roll hur mycket du älskar din partner, ibland kan det vara svårt att umgås med andras familjemedlemmar (det kan vara svårt nog att hålla sams med sina egna). Du kan reta dig på så mycket. Det de säger, gör och deras attityd kan få dig att känna dig både arg och utlämnad. Och det är ganska sannolikt att din frustration sedan går ut över din partner - som kanske inte ens förstår vad du menar.

Här är tricken du behöver för att umgås med dina svärföräldrar på ett smidigare sätt:

1.
Inse att det är så här. Dina svärföräldrar är individer vilkas erfarenheter och förväntningar är annorlunda från dem som du och din familj har. Deras erfarenheter och tankar reflekterar deras attityd och du kan inte göra något åt det utom att acceptera dem som de är. Om till exempel din svärmor har en avig attityd mot dig, tvinga dig inte på henne. Ha en artig och lugn ton när du har med henne att göra. Du måste låta lite teflon växa ut på din kropp så att saker rinner av snarare än fastnar.

2.
Kom ihåg att din relation med din partner inte behöver vara beroende av relationen med hans/hennes familj. Det spelar ingen roll hur dålig din relation är till dina svärföräldrar, låt den inte förstöra din relation med din partner.

3.
Tjata inte på din partner om hans/hennes korkade familj. Din partner älskar sin familj och du kan inte begära att han/hon ska ge upp dem för din skull. Dina problem med dina svärföräldrar är just dina problem och du måste hantera dem. Om du börjar tjata för att få medhåll om hur dumma saker din svärmor säger så tvingar du din partner att göra ett val som varken är kul eller lätt. Lös problemen själv. Om de till exempel vill att du ska göra något som du inte vill göra, säg nej. Om de säger något som sårar dig, berätta för dem hur du känner. Om du har tur så står din partner vid din sida i de här situationerna.

4.
Prata med dina svärföräldrar. Försök att hitta gemensamma nämnare och håll dig sedan till dem. Det kan du klara. Du ska ju inte bo ihop med dem, bara klara av några familjemiddagar. Det fixar du.

5.
Använd små trick som skyddar dig från att bli sårad. Det fungerar att fantisera. Du kan flytta dig bort till fantasins värld när de säger dumma saker. Eller bestämma dig för att memorera allt konstigt de säger och samla ihop "de hundra dummaste sakerna mina svärföräldrar säger."

6.
Låt aldrig dina svärföräldrars attityd till dig påverka din bild av dig själv. Du vet vad du är och vem du är så släpp inte in elakheter eller känslor av att du är mindre värd.

7.
Undvik dem när du kan. Du behöver kanske inte gå på alla familjemiddagar och sammankomster. Din partner kanske till och med tycker att det är skönt för dig att få slippa. Planera in andra saker men bli inte ett spöke. Om du aldrig träffar dina svärföräldrar kommer din partner att få lida för det på ett eller annat sätt. Antingen med antydningar eller direkt konflikt om saken. Det är inte bra för er relation.

Lästips som andra har gillat

Konsten att hantera superjobbiga människor

"De kan vara kompisar, arbetskollegor, kunder eller chefer; de jobbiga människorna som förpestar ditt liv. Stefan Ekberg vet vad du ska göra med dem"
Metro

"Din kollega är en latmask, din chef kritisk till allt och din släkting bara ältar. De superjobbiga människorna finns i allas omgivning och kan göra dig både frustrerad och irriterad. Lär dig hantera dem, så blir de enklare att leva med."
Expressen

"Tycker boken hade ett suveränt upplägg, den var mycket lättläst och texterna flöt på mycket bra. Roligt att man verkligen känner igen vissa personlighetstyper i boken. Det är även lätt att gå tillbaka i boken om man stött på någon jobbig typ för att läsa om hur det var man skulle försöka göra. Den har hjälpt mig med att förstå vissa situationer med personer som jag har irriterat mig på och hur jag faktiskt ska bemöta dem. Otroligt bra bok att ha hemma, för alla, jag ska snart läsa igenom den en gång till!"
Emelie Blomqvist

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap