Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

4 superenkla sätt att boosta ditt självförtroende


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

1. Använd affirmationer – på rätt sätt

Affirmationer är inte bara hokus-pokus och New Age-nonsens. Det är ett enkelt, konkret och mycket effektivt sätt att intala sig själv att man kan, vill och vågar göra saker och ting när man känner sig osäker eller stöter på motstånd. Affirmationer fungerar – om man använder dem på rätt sätt.
Att ständiga påpeka för sig själv; ”Jag är fantastisk, jag klarar allt” fungerar bara om du redan har ett gott självförtroende. Har du dålig självkänsla blir ditt självförtroende bara ännu sämre av att använda den här typen av affirmationer. Orsaken är att du inte kan lura dig själv. Är du medveten om att du har dålig självkänsla, så kommer du aldrig att tro på vad du säger till dig själv – oavsett hur positiva affirmationerna är och hur många gånger du än upprepar dem. De blir så motsägelsefulla att de bara får motsatt effekt.
För att affirmationer ska fungera om du har dålig självkänsla så måste du se till att tona ned dem lite och göra dem mer trovärdiga. Sänk kraven lite – och varför inte försöka sätta lite enklare mål. Istället för att intala dig själv att du är fantastisk och klarar allt, så kan du påminna dig själv om att du ska fortsätta försöka och kämpa tills du når ditt mål.

2. Identifiera dina styrkor och utveckla dem
Alla är bra på något. Få är bra på allt. Acceptera den tanken och att du har brister och fel. Ett effektivt sätt att öka självkänslan är att strunta i att försöka förbättra sina svagheter och istället lägga mer krut på att utveckla sådant som du redan är bra på – och bli ännu bättre på det. Skit i bristerna och satsa all din tid och energi på att lyfta fram dina styrkor ännu mer.

3. Lär dig att hantera komplimanger
Om man har dålig självkänsla är det extra svårt att ta till sig beröm – även om det är precis i sådana stunder vi behöver få höra att vi är duktiga. Nästa gång någon berömmer dig, så muttra inte bara rent instinktivt ”Äsch, det var väl inget”. Säg tack eller ”Vad snällt av dig att säga så” och lär dig att bli bättre på att acceptera att du faktiskt gör riktigt bra saker ibland.

4. Dra ned på din självkritik
Det blir lätt till en ond cirkel. När vår självkänsla är låg, så sänker vi ofta den ännu mer genom att bli ännu mer självkritiska. Den där inre rösten i vårt huvud blir allt mer högljudd och säger allt taskigare saker om oss själva. Det är inte alltid så lätt att tysta den. Men ett sätt att lyfta självkänslan är att utmana rösten. Hur skulle du reagera om du sa samma saker till din bästa vän som den där rösten du har i huvudet säger till dig? du vill ju inte göra din vän ledsen, så varför ska du då göra dig själv ledsen? Vi är alltid hårdare mot oss själva och mer förstående och välvilliga när det gäller andra människor.

Stå på dig

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap