Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

4 sätt att bryta dåliga vanor


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

”Livet är bara en enda lång rad av vanor”. Det sa den amerikanske psykologen William James redan 1892. Och så är det ju, de allra flesta beslut som vi tar varje dag känns kanske som resultatet av diverse väl underbyggda överväganden och funderingar – men det är de inte. Vi följer bara våra gamla vanor. En vana är något som uppstår ur medvetna val som vi gör en gång och som vi sedan fortsätter att göra utan att tänka eller ifrågasätta dem.
En studie vid Duke University 2006 visade att mer än 40 % av allt vi gör till vardags är sådant som vi gör av gammal vana, snarare än sådant som vi faktiskt aktivt väljer att göra.
Även om varje liten enskild vana kanske inte har så stor inverkan på vårt till, men om vi lägger ihop dem skulle vi lättare förstå hur mycket våra vanor – och ovanor – egentligen påverkar och styr våra liv. Nu är det dags att ersätta de dåliga vanorna med bra vanor.

1. Bestäm dig
Det finns alltid tusen saker som vi gör och som vi egentligen inte vill eller borde göra. bestäm dig för att bryta en dålig vana idag – och gör det också. Hemligheten ligger i att byta en dåliga vana mot en bra. Vad vill du sluta göra och få tid och möjlighet att göra istället?

2. Motivation är en bra vana
Att vi ständigt söker energi för allt vi gör och vill göra utifrån - dvs. vi förväntar oss (ofta omedvetet) att andra människor ska ge oss motivation, stöd och drivkraft - är bara en ful ovana som dessutom innebär att vi låter andra styra och bestämma över oss.
Koncentrera dig istället på att hämta energi och motivation från dig själv. Du har allt du behöver inom dig. Så fort du inser det på allvar, kan du också ta ett mycket viktigt beslut – att välja att själv bestämma över ditt liv.

3. Optimism är också en bra vana
Pessimistiskt tänkande är en sådan ovana som gärna biter sig kvar om vi inte anstränger oss för att slåss mot den. Det är också en ovana som sänker vårt självförtroende och vår handlingskraft helt i onödan. Den får oss att ge upp på förhand och tro (ja, det handlar verkligen bara om att tro) att våra misslyckanden och besvikelser är permanenta.
Så är det givetvis inte.
En pessimist kan lära sig att bli optimist lika väl som att vi kan lära oss att cykla, läsa eller jonglera. Hemligheten ligger i att våga söka orsaken till dina negativa tankar inom dig själv istället för att instinktivt leta i din omgivning. Hemligheten ligger i att förändra ditt sätt att se på dig själv.

4. Så skapar du en vana
Tänk på en bra vana som du vill skapa. Skriv ned den på ett papper. Skriv också ned vad du kan göra för att påbörja den vanan – och hur du kan belöna dig själv när du har förverkligat den. Var noga med att belöningen är något som du verkligen känner ett sug efter och som får dig att göra din nya vana utan att du ens tänker på att du gör det.

Så där, lite att börja med

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap