Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

3 riktigt smarta sätt att hålla igång, trots att du har förlorat motivationen


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Du vet hur det är – nya projekt är som kärlek; i början är allt så nytt och spännande och energin flödar. Tid är aldrig något problem och du tycks kunna livnära dig på luften du andas. Men snart vardagen kommer smygande och allt blir … tja, som vanligt. Den första förälskelsen mattas av en smula. Motivationen för att jobba vidare efter din plan klingar av och det blir svårare och svårare att hålla igång. Men varför blir det så här och vad ska man göra åt saken? Läs vidare:

1. Dina mål är otillräckliga
De kan vara för orealistiska eller för små. Kanske är det för odefinierade också. Ett annat problem är att ditt mål kanske tvärtom inte är tillräckligt stort och utmanande. Finns det inget motstånd, så finns det heller inget att utmana och kämpa för. Någon har sagt en gång att man ska ”sätta så höga mål, så att man inte kan nå det utan att först bli en person som klarar av det”.
Titta närmare på ditt mål. Behöver det definieras om eller ändras? Har dina förutsättningar förändrats? Kan du göra målet större, fläskigare och till en ännu tuffare utmaning? Matcha ditt mål mot det resultat du vill ha och sätt igång.

2. Din drivkraft känns inte tillräckligt meningsfull
Många vill bli miljonärer, men varför orkar så få lägga ned den tid och det arbete som krävs för att också bli miljonär? Orsaken är väldigt enkel – vi saknar en anledning till att anstränga oss. Om orsaken till att du vill bli framgångsrik inte riktigt känns meningsfull, så kommer du hellre aldrig att lyckas eftersom du snabbt kommer att förlora motivationen.
Ta reda på varför du vill lyckas med något. Så fort du känner att det finns en mening med din strävan, så kommer du också att orka kämpa för att nå ända fram.
Kunskap är att ha de rätta svaren. Intelligens är att ställa rätt frågor.
Därför ska du tänka om lite här. Skrota frågor som ”vilket är mitt mål” och ersätt det istället med frågor som:
”Vem gör jag det här för”?
”Varför gör jag det här”?
”Vilka förändringar och resultat är jag ute efter”?
”På vilket sätt kan det jag gör påverkar och förbättra min tillvaro”?
Svaren på den sortens frågor kommer att överraska dig och ge dig nya perspektiv på dina ansträngningar

3. Belöningen är inte tillräckligt lockande
Det här hänger ihop med problemet med att sätta upp för små mål. Om det du strävar efter att lyckas med inte känns värt att anstränga sig för, så kommer du heller inte att kunna skapa tillräckligt med motivation för att nå ända fram. Precis som med uppsatta mål måste belöningen för ditt slit vara något som verkligen lockar. Det måste vara konkret och märkbart, annars kommer du att tappa intresset.


Så där, lite att börja med

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap