Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

13 steg för att tämja din rädsla och slå hål på trygghetsbubblan


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Vet du hur man äter upp en val?
Genom att ta en tugga i taget.
För att tämja sin rädsla för allt som är nytt och känns farligt gäller det att göra samma sak – det handlar om att göra små förändringar, en i taget Alla förändringar vi genomgår går ut på att vi lära oss genom att handla, precis som den grekiske filosofen Aristoteles en gång sa. ”Det vi lär, lär vi genom att göra det”.
De flesta av oss är rädda för förändringar, men genom att förändra en sak i taget blir oron betydligt mera lätthanterlig. Det är också därför det är så viktigt att våga ta steget och bryta sig loss från allt som är invant, välbekant och komfortabelt och göra saker som du normalt inte vågar göra.

1. Utmana dina fördomar
Egentligen kvittar det vad du är rädd för. Det viktiga är att du börjar göra någonting åt det nu. Gör något konkret och praktiskt varje dag för att utmana dina egna fördomar om dig själv. För varje litet steg du tar kommer ditt självförtroende att växa och behovet av att rusa tillbaka in i trygghetsbubblan att minska dramatiskt.
Tycker du att det är jobbigt att prata med människor?
Bestäm dig då för att byta några ord med minst en främmande varje dag. Det kan vara vem som helst; kassörskan i snabbköpskassan, busschauffören eller någon som står framför dig i bankomatkön.
Brukar du hålla tyst i diskussioner även om du har något att säga eller tillföra?
Säg vad du menar och mena vad du säger. Gör det varje gång du får chansen. Tänk på att mod inte handlar om aldrig känna rädsla, utan om att övervinna den och fortsätta göra saker trots att du känner rädsla och obehag.

2. Tro på att du kan om du vill
Låt inte känsla av obehag och osäkerhet hindra dig från att kliva ut i verkligheten. Den rädslan har sina rötter i ditt undermedvetna som bara lurar dig. Det är ditt undermedvetna som skapat en bild av vad du tror att du inte klarar av. Men osäkerheten kommer också från hur du uppfattar situationen som du ställs inför. Övertyga dig själv om att du kan och att du vill istället för att intala dig att du inte vågar.

3. Lista dina vanor och ovanor
Gör en lista på de vanor (och ovanor) och beteenden som du vill förändra. Allt blir mycket tydligare när du en gång definierat exakt vad det är som du tror att du inte klarar av och fångat det med ord. Då blir det också mycket lättare att förändra allt som du vill förändra, ett beteende åt gången.

4. Lyft fram rädslan i ljuset
Alla människor är rädda för någonting, inte minst de som påstår motsatsen. Men rädsla är också något som vi själva skapar i vårt medvetande. Vi är rädda för att prova något nytt eftersom vi inte har facit i hand. Det gör att vi begränsar oss alldeles för mycket och helt i onödan. Fråga dig själv exakt vad det är du är rädd för.
Vad är det som oroar dig och varför tror du att du inte skulle kunna övervinna den rädslan? Rädsla är en känsla som du kan lära dig att hantera och kontrollera. Tänk ”kontroll” istället för ”panik”. Vänj din hjärna, lite varje dag, att se möjligheter istället för svårigheter.

5. Skrota din överdrivna självkritik
Perfektionism existerar inte. Det är bara en illusion som förstör och hämmar vår rörelsefrihet. Perfektionister är inga bra förebilder. Det är människor som aldrig lyckas slutföra det som de påbörjat. Ingenting blir någonsin tillräckligt bra för att de ska känna sig nöjda och eftersom risken för att bli bedömd och kritiserad är så stor, låter de saker och ting pågå i all evighet – eller så påbörjar de inte någonting alls.
Om du försökt ta itu med ett problem, men misslyckats, så betyder det bara en enda sak - att du har skaffat dig nyttiga erfarenheter om hur du inte ska göra för att lösa problemet. Det finns inga misslyckanden, bara erfarenhet, beslut och dess konsekvenser och resultat. Och jämför dig bara med dig själv. Det är normalt att snegla på och jämföra sig med andra människor. Det är precis lika normalt att känna sig avundsjuk ibland – men det är helt meningslöst. Vad du är gör, så finns det alltid de som är snyggare, starkare, smalare, rikare och smartare än du. Kom ihåg att du alltid duger som du är. Var glad och nöjd när du har lyckats uppnå det du själv vill uppnå.

6. Ta kontroll över ditt undermedvetna
Visste du att hormonerna som rädsla producerar rent biologiskt är exakt de samma som lycka skapar?
Skillnaden är att det är du själv som bestämmer om det är rädsla eller spänning du känner. Nästa gång du hamnar i en situation som känns främmande (kanske att besöka ett gym för första gången) och gör dig nervös, så bestäm dig helt enkelt för att det är nyfikenhet och spänd förväntan du känner och inte rädsla. Ibland kan det faktiskt vara så enkelt att programmera om ditt undermedvetna.
Visste du att det kinesiska tecknet för ”fara” är sammansatt av två delar – av ”fara” och av ”möjlighet” – och det är förstås helt logiskt.
Varför?
För att när du stöter på motstånd eller misslyckas med något (”fara”), så uppstår samtidigt en möjlighet att tackla och övervinna det motståndet.

7. Börja ta risker
Du vet ju precis vad det är du vill göra, eller hur?
Jag vet, det låter farligt, men det är oundvikligt. Lika så att det kommer att innebära att du utsätter dig för möjligheten att få nej eller misslyckas når du väl börjat utmana det vanliga, inkörda. Men så vad då? Du kunde inte lära dig gå utan att ramla, men det hindrade ju inte dig från att försöka om och om igen tills du lärde dig att gå.

8. Ta inte allt personligt
Alldeles för många hänger med huvudet och lommar uppgivet tillbaka in i trygghetsholken efter att ha stött på motstånd och besvikelser, men tänk på att ingenting varar för evigt. Inte ens de allra mörkaste och jävligaste av stunder. Våga ta konsekvenserna av att det kanske inte blev som du hade planerat, hoppats eller tänkt. Skyll inte på otur, omständigheter eller på andra människor för att slippa försöka igen, utan acceptera att saker och ting går åt helvete ibland.

9. Hämta energi i dina tidigare framgångar
Tänk på att du redan har gjort en massa saker som du inte trodde att du klarade av. Du har lärt dig krypa, gå, springa, läsa, räkna, cykla och simma. Du har kanske flyttat hemifrån, tagit körkort och dykcertifikat, skaffat bostad, jobb och familj, blivit mamma eller pappa och tusen andra saker som – om vi inte hade facit i hand – i sig framstår som både skrämmande och otroliga tills vi står där mitt uppe i verkligheten. Hur skulle det se ut om du redan som barn hade stängt in dig in trygghetsbubbla och sedan inte vågat ta dig ut?

10. Vilka är dina drömmar?
Tänk på en eller flera saker som du skulle vilja kunna, göra eller uppleva.
För varje dröm du har eller mål du sätter upp, ska du fråga dig själv vad som skulle hända om du vågade ta itu med den drömmen.
På vilket sätt skulle ditt liv bli bättre om du gjorde slag i saken?
Vad skulle vara det värsta som kunde hända om du gjorde ett försök till att förverkliga din dröm?
Exakt vad är det som får dig att tveka och som gör dig rädd för att gå vidare med det här?
Hur realistisk är din rädsla egentligen?

11. Ge dig själv en fridag
Ta en dag och skippa alla måsten och alla skuldkänslor för att du bryter mot reglerna. Gör allt du känner för utan att kompromissa. Om det innebär att du måste ta en eller flera risker – så mycket bättre!
Gör det då.
Det är precis vad du behöver.
Hur känns det efteråt?
Vad är det som hindrar dig från att fortsätta göra så varje dag?

12. Bryt dina gamla vanliga mönster
Våga göra något litet nytt varje dag. Bygg ett berg av dina varor på rullbandet i snabbköpskassan bara för att du inte får eller stå till vänster i rulltrappan.
Det spelar ingen roll vad du gör, bara du gör något nytt och annorlunda!

13. Gör som Virgil Thompson
”Gör en sak som du aldrig tidigare gjort och gör det tre gånger; en gång för att övervinna din rädsla, en gång för att ta reda på hur du ska göra och en tredje gång för att få veta om du gillar det eller inte”.

Så där, lite att börja med

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap