Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 tecken på att du håller på att bränna ut dig själv


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Idag är det modernt att vara stressad och upptagen 24/7. Även om vi inte behöver flänga runt på tusen saker i minuten, vardag som helg, så är det trendigt att alltid kunna visa upp ett fullspäckat schema som omfattar minst ett år framöver. Och så undrar en del varför allt fler blir utbrända …

På 90-talet var det modernt med ”Multi-tasking” – dvs. att alltid kunna ”hålla många bollar i luften”. Senare års studier har visat att vi bara blir splittrade och mindre effektiva av att hålla på med flera saker samtidigt.
Den studien verkar folk ha glömt. De flesta svenskar verkar intala sig själv att ju mer vi håller på med, desto lyckligare och framgångsrika blir vi. ”Less is more” är ett gammalt fint engelskt uttryck som det är hög tid att damma av igen.
Här är fem tecken på att du också behöver dra ned på tempot för att slippa bränna ut dig själv:

1. Så mycket att göra, så lite tid …
Rädslan för att hela tiden missa någonting och för att folk ska tro att vi inte är hippa, engagerade och aktiva gör att vi tackar ja till alldeles för mycket utan att ens reflektera över om det är något som vi verkligen vill, orkar eller hinner göra. Bli bättre på att säga nej. Låt inte dina uppjagade vänner och kollegor stressa dig till att tacka ja till någonting. Förhala ditt svar genom att säga att du måste kolla med din kalender och återkomma. Det ger dig tid till att tänka efter om du vill säga nej istället för att stressas till att svara ja.

2. Du överskattar din förmåga – och din betydelse
Också ett extremt vanligt fenomen idag. Folk som är sjuka vägrar stanna hemma. Istället släpar de sig till jobbet i tron att de alltid behövs. Men ingen är oersättlig. Inse att världen inte går under om du inte gör si eller dyker upp där. Chansen är att det är färre som saknar dig om du håller dig undan ett tag än du tror. Vi är experter på att överskatta våra förmågor och vår betydelse. Tänk om – du behöver vara överallt alltid. Du kan inte dela på dig. Det är bättre att göra ett par saker ordentligt än många slarvigt. Det är bättre att ägna några få vänner tid och uppmärksamhet än att jaga runt halva stan för att hinna hälsa på, fika med och gratta alla dina sjutusen låtsasvänner på Facebook.

3. Du har aldrig tid att njuta av egentid och att inte göra någonting alls
Livet handlar inte om bara allt vi gör, utan i precis lika stor utsträckning om vad vi inte gör mellan varven. Det är väldigt sällsynt – och otrendigt, förstås – att våga ha lite tråkigt idag. Sluta stressa från en sak till en annan. Gör en sak i taget och fokusera på det. Och undvik frestelsen att fylla din kalender med en massa konstruerade jippon som du skapar bara för att du vill ”hänga med”, men som du lika gärna hade kunnat vara utan.

4. Du har slutat prioritera och bara hänger med
Rädslan för att hamna utanför och uppfattas som tråkig, feg och osocial gör att de flesta människor själva slutar att prioritera vad som är viktigt för dem. Istället för att ägna sin tid åt saker som känns viktiga för dem personligen, så låter dem folk i sin omgivning bestämma. Vi tillåter andra människor att tillfredsställa deras krav och behov före våra egna. Därför handlar den här punkten också om att bli bättre på att våga säga nej och låta dina egna prioriteringar komma först.

5. Du känner dig instängd rent fysiskt
Prylar är status. Mer prylar ger mer status. Så ser vårt samhälle ut idag. Om du känner dig stressad kan det bero på att du har för stökigt omkring dig, både hemma och på jobbet. En fysisk röra skapar även en mental oreda. Städa och kasta, sälj eller skänk bort gamla saker som du aldrig använder. Mer yta skapar en större känsla av lugn och frihet.


Lite att tänka på

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap