Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur du undviker att bli utbränd


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Ordet utbränd används väldigt slarvigt idag. Det känns som att människor känner sig utbrända bara av lite enkel daglig stress och press. Vi är byggda för att klara lite stress och kroppen klarar av det bra till en viss punkt. När jag menar utbränd så handlar det om ett allvarligt tillstånd när man slutar fungera som människa. Det börjar ofta med irritation, koncentrationssvårigheter och att man känner sig håglös och att allt runt omkring en saknar mening. Jag har varit där. Du kanske också har varit där. För min egen del så var jag utbränd långt innan ordet ens användes. Jag var 21 år och antar att det var någon slags livskris som kickade in efter skolan och allt annat som förut var obligatoriskt var nu upp till mig. Det var en tuff tid av hjärtklappning, känslor av meningslöshet och massor av ångest i kombination med ett tufft jobb som jag egentligen inte gillade.

Hur kan du undvika att bli utbränd – det ska vi prata om nu.

Gör annat än att jobba.
Kommer du ihåg när du umgicks med folk som du varken jobbade med eller var ihop med? Ni gick på bio, åt middagar, spelade saker och reste tillsammans. Du var aktiv och hade kul. Leta dig tillbaka till allt det där så mycket du kan. Karriären – javisst den är viktig men inte på bekostnad av din hälsa. Och livet ska ju vara kul. Annars är det inget kul.

Träna.
Hur kommer det sig att vi slutar träna vid en viss ålder och sedan ägnar resten av livet till att sitta på rumpan, en del av oss både på jobbet och hemma. Att hantera stress görs bäst på ett gym, i spåret eller på något annat rörligt sätt. Du vet redan det här. Sluta läs och ta en lång promenad.

Hitta en hobby.
En bra hobby ska ha så lite som möjligt gemensamt med det du gör hela dagarna. En bra hobby är en sysselsättning som får dig att glömma tiden. Varför inte ta upp den hobby du hade innan du sålde din själ till sextio timmars arbetsveckor.

Skriv ner dina privata mål.
Nu pratar jag om de mål som finns i hjärtat. Det är lätt att förlora känslan för tiden och ännu lättare att glömma vad som gör oss glada att vi lever. Vad kan du göra för att få tillbaka rätt fokus? Skriv ner det.

Vad får dig att skratta?
Och med skratta menar jag så du får ont i magen. Är det roliga filmer, roliga personer som du inte hört av dig till på länge. Sök efter skrattet i ditt liv så håller du allt elakt borta.

Gör en flyktplan.
Om du vantrivs med det du är och det du gör nu, sätt dig ner och skriv ner vem du skulle vilja vara istället och var du skulle vara det. Gör sedan en lista med logiska steg som kan ta dig dit. Ingen i Sverige är fången vare sig på en arbetsplats eller med andra människor.

Sluta hitta på ursäkter.
Är verkligen allt som drar ner dig alla andras fel? Att känna sig fången av situationer där alla andra förstör ditt liv är som en motorväg till staden Utbränd. Acceptera ansvaret för din del av problemet och sluta skyll på andra. När du gör det kommer du att se mer av det goda i livet och enstaka händelser kan inte dra ner dig längre.

Ta hand om dig.


Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap