Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 orsaker till varför du ska le varje dag (även om du inte känner för det)


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

1. Att le påverkar humöret
Genom att dra på smilbanden kan du övertyga dig själv om att du är glad, trots att du är sur. Färska studier har nämligen visat att om en person försöker förstärka positiva känslor genom att le, så påverkar också ansiktsmusklerna humöret och får henne att faktiskt också känna sig mer positiv.

2. Ett fejkat leende gör lika stor nytta
Ja, så är det faktiskt. Det finns undersökningar som visar att ett påklistrat leende kan locka din hjärna att tro att du faktiskt är gladare och lyckligare än vad ditt egentliga humör säger. Om du ler, så lockar du också andra människor att le mot dig - och du vet ju själv hur svårt det kan vara att fortsätta vara sur om någon ler mot dig.

3. Att le är smittsamt
Som sagt, du vet säkert själv hur svårt det är att inte le tillbaka om andra människor överraskar dig med ett leende, eller hur? Enligt neuroforskaren Marco Iacoboni vid UCLA i Los Angeles finns det en förklaring till varför leenden är smittsamma. Anledningen är att alla människor har något som kallas ”spegelneuroner”. Förenklat beskrivet är det celler som aktiveras när vi gör vissa saker och när vi tittar på andra människor som gör något. Vi gör som andra gör, oftast helt omedvetet. Vi är härmapor, helt enkelt. Vi gäspar när andra runt oss gäspar och vi svarar med ett leende när andra ler mot oss.

4. Ett smil gör dig mer lättillgänglig
Ett leende påverkar omgivningen mycket mer än vi tror. Visst känner du också större förtroende för en person som ler än en människa som ser ut som ett åskmoln. En studie gjord 2004 vid Penn State University visade att anställda i ett företag som log mot kunderna också upplevdes som mycket mer lättillgängliga och kompetenta. Samma sak konstaterade forskare vid University of Wisconsin 2016.

5. Ett leende gör dig mer trovärdig
Flera studier, bl.a. en vid Pittsburgh University, har visat att personer som ler upplevs som mer trovärdiga. Vid den här undersökningen fick deltagarna ranka 45 modeller efter attraktionskraft, hur intensivt leendet var och hur trovärdiga modellerna upplevdes. Resultatet var glasklart – ju större leenden hos modellerna, desto mer trovärdiga tyckte deltagarna att modellerna var.

6. Ett leende gör dig mer positiv
Det brukar heta att man kan lura alla utom sig själv, men det stämmer inte alltid. Vår hjärna är konstruerad att tänka negativt som en ren försvarsmekanism. Men det går att locka hjärnan att tro att vi är lyckligare genom att le oftare. Genom att le regelbundet varje dag kan vi träna hjärnan att skapa fler positiva tankemönster.

7. Le och minska stressen
Åtskilliga undersökningar har visat att ett leende inte bara minskar på stresshormonerna i kroppen. Ett leende kan också bidra till att frigöra spänningar även på cellnivå. När vi ler minskar stelheten i cellerna. Tänker vi positivt, så blir det lättare att le och den psykiska avslappningen motverkar stressrelaterade förändringar i kroppen som på sikt kan leda till cancer och andra sjukdomar.

8. Le och bli mer kreativ
En studie vid University of California 2013 visade att deltagare som log mer också hade lättare att hitta kreativa lösningar på olika slags problem. Forskarnas slutsats var att orsaken till detta är att leenden skapar lyckokänslor som i sin tur skapar en frigörelse av dopamin (ett hormon som är kopplat till hjärnans belöningssystem; det ger signaler som gör oss glada, euforiska och lyckliga) som i sin tur gör att vi har lättare för att lära och ta beslut.

9. Le och bli mer produktiv
Genom att le signalerar du till din omvärld att du har koll på saker och ting. Studier har visat att leende hos anställda inspirerar kollegorna på en arbetsplats att också le och därmed även bli mer produktiva.

10. Le och bli yngre
”Se inte så sur ut, rynkorna kan fastna”. Det är sådant vi brukade få höra som barn när vi var griniga. Det är kanske inte helt vetenskapligt bevisat att så också är fallet, men en studie utförd av företaget Nivea visar att ett leende i genomsnitt kan ta bort två år från en persons verkliga ålder. I studien fick 2 000 personer uppskatta åldern på foton på tolv kvinnor – glada, ledsna och neutrala. Resultatet var enhälligt – de glada ansiktena uppfattades som yngre än de neutrala och de neutrala i sin tur yngre än de ledsna.


Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap