Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

4 effektiva sätt att öka din koncentration på jobbet


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Färska studier från University of California visar att vi under det senaste årtiondet har blivit dramatiskt ofokuserade, inte minst på jobbet. Boven i dramat är all ny teknologi som skapar distraktioner. Men det hade vi ju kunnat räkna ut även utan sådana undersökningar, eller hur? Och det krävs faktiskt inte särskilt mycket för att bli mer koncentrerad på vad du håller på med. Allt som krävs är tid, tålamod och självdisciplin – och lite enkla, men mycket effektiva tips på hur man går tillväga, förstås:

1. Påminn dig själv om belöningar och konsekvenser
De flesta av oss tänker inte på varför vi gör saker och ting. Det är också därför vi så lätt låter oss distraheras. Fokusera därför på att tänka mer på vad du får ut av att göra det du gör och vad som händer om du inte gör det. Då blir det också lättare att motivera dig själv att koncentrera dig på att göra det jobb som måste göras.

2. Dra ned på e-post, sms och sociala medier
Nobba de här tre sakerna under arbetstid. Det är den moderna mänsklighetens värsta gissel och största tidtjuv. Avsätt 10 minuter i varje morgon till att svara på e-mail. Sms och sociala medier kan du klara dig utan att läsa av och uppdatera. Sätt mobilen på ”Flygplansläge” och visa lite självdisciplin. Världen går inte under bara för att du inte hela tiden håller koll på flödet av meningslösa uppdateringar.

3. Meditera
Det är det mest effektiva sättet att lära sig fokusera och bli bättre på att hålla koncentrationen uppe i långa stunder. Studier har visat att det krävs så lite som 8 veckor för att stärka sin koncentrationsförmåga och dramatiskt tydliga resultat. Du kan också läsa ”svåra” böcker, memorera citat och ”värdelöst vetande”. Det hjälper att lära dig bli bättre på att fokusera.

4. Lyssna på (rätt) musik
Återkommande studier visar att det är otroligt effektivt för koncentrationen att lyssna på musik när man jobbar. Men det gäller att välja rätt slags musik. För arbetsuppgifter som inte kräver så mycket tankeverksamhet fungerar glad pop bäst. Måste du fokusera på ditt jobb är det bättre att lyssna på instrumental musik, t.ex. Mozart och annan barockmusik.


Så där, lite att börja med

Tråkigt eller kul på jobbet - välj själv

100 sidor om hur du vinner tid

"Ännu en tipsbok med korta och koncisa råd från Redaktionens förlag. Stefan Ekberg går igenom allt från hur du undviker tidstjuvar på jobbet som beslut som tar för lång tid att fatta eller perfektionism till hur du hanterar inkommande telefonsamtal eller din e-post mest effektivt. Men det handlar också om att ha det roligare på jobbet"
Svenska Dagbladet

"Kul bok om hur du gör det bästa av tiden och dödar tidstjuvarna som stör i jobbet."
Aftonbladet

"Boken "100 sidor om hur du vinner tid" ger konkreta tips på hur du besegrar papperstravar, sätter mål som drar dig framåt och hur du får andra att göra saker åt dig."
City

"Det bästa tipset om att vinna tid är att inte läsa en massa böcker med sådant som är självklarheter för en tidsfascist som jag. Men nu läste jag "100 sidor om hur du vinner tid" på tåget till jobbet, så upplevde jag läsningen som ren tidsvinst...Dessutom innehåller boken också en del goda tankar och givande tips om arbetsglädje och kreativitet."
Lön & Jobb

"Hinner du inte läsa boken? DÅ är det precis det du ska göra, redan i eftermiddag."
Du&Co

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap