I din kundvagn:


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 supereffektiva sätt att skapa ett konkret syfte


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det kvittar vilka ambitioner du har. Om du inte har ett tydligt, konkret syfte med vad du vill göra, så kommer du förmodligen heller aldrig att lyckas.

1. Ta reda på exakt vad du vill
Det låter löjligt enkelt, men det kan vara en oväntat svår uppgift. Vi har oftare mycket lättare att ta reda på vad vi inte vill – men det är inte alls samma sak som att formulera ett mål eller ett syfte. Ta reda på exakt vad du vill åstadkomma och var specifik. Att bli rik är inget specifikt mål – att ha en miljon på banken inom tre år är specifikt.

2. Visualisera
Skapa en bild av hur det kommer att se ut och kännas när du har nått ditt mål. Gör den så levande som möjligt. Formulera ögonblicket när du nått ditt mål skriftligt eller förverkliga den i bilder. Då blir det också mycket lättare att fokusera på vägen dit.

3. Var brutalt uppriktig
Många förväxlar sina egna drömmar, behov och mål med vad andra människor tycker, vill och förväntar sig att vi ska sträva efter. Därför måste du vara brutalt ärlig mot dig själv när du sätter upp dina mål. Fråga dig själv: ”Är det här verkligen vad jag själv vill”? Låt ingen annan bestämma vad du vill åstadkomma. Be om hjälp och lyssna på goda råd från föräldrar, vänner och andra, men se till så att du väljer efter ditt eget hjärta. Det här handlar om uppfylla dina egna mål, inte om att göra andra människor nöjda och glada.

4. Lyft fram ditt syfte
Det räcker inte med att veta vad du vill – det är lika viktigt att ta reda på varför du vill nå ett specifikt mål. Formulera gärna orsakerna skriftligt och var brutalt ärlig mot dig själv även här. Finns det något som du verkligen brinner för att göra? Något som du skulle kunna ägna merparten av din vakna tid åt även om du inte fick betalt för det? Hittar du en sådan sysselsättning, så vet du också vad du ska fokusera på. Din passion är ditt syfte.

5. Låt inte pengarna bli din drivkraft
Satsa din tid och energi åt att göra det du verkligen vill göra och låt inte pengarna styra. Ibland är tillräckligt med pengar faktiskt just det - tillräckligt. Om pengar är det allra viktigaste i livet, så kommer du att tvingas tänka om. Det är bättre att leva som man vill, må bra och ha det knapert ibland, än att vara rik och hata varje vaken minut av sin tillvaro. Om du ägnar all din tid och kraft åt att göra något som du verkligen älskar, så kommer du också att bli bra på det – kanske också så bra så att det i slutändan generar riktigt mycket pengar. Men låt aldrig pengarna bli din primära drivkraft.

Så där, lite att börja med

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap