Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 orsaker till varför du så ofta misslyckas med att vara produktiv


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Du har skrivit en ”Att göra”-lista. Du vet vad du har framför dig. Viljan finns där, motivationen och drivet likaså. Ändå händer det ingenting. Punkterna på listan blir bara fler och fler och du lyckas inte bocka av en enda uppgift. Hur kan det bli så?
Här är förklaringen till ett väldigt vanligt problem – och, förstås, lösningarna.

1. Städa upp din lista
”Att göra”-listor är bland det mest effektiva som finns – om de används rätt, vill säga. Saker och ting blir inte gjorda bara för att de bli uppskrivna på en lista. Det gäller att prioritera. Ibland är vi så fokuserade på att fylla på vår ”Att göra”-lista att vi glömmer bort att det ofta finns saker som inte hör hemma på listan. Om någonting tar 5 minuter eller mindre att göra, så gör det direkt istället för att skriva upp det som en punkt på listan.

2. Fokusera på uppgiften

Hur koncentrerad är du egentligen på uppgiften som du håller på med? Tar du inte den på riktigt allvar? Varför ger du inte uppgiften den tid och uppmärksamhet den förtjänar? Är det för att det är en sak som egentligen inte hör hemma på listan? Skjuter du upp en sak på listan bara för att den känns för svår eller för jobbig att ta itu med och ägnar tiden åt en annan sak istället? Fokusera på allt punkter på listan – men bara på en sak i taget. Det är kanske dags att städa listan igen och ta bort sådant som inte hör hemma där?

3. Dela upp större mål i mindre bitar
Som sagt, en sak blir inte gjord bara för att du skriver upp den på en ”Att göra”-lista – och i synnerhet inte om det är en riktigt jobbig uppgift. Se därför till att dela upp den större uppgiften i mindre, mer lätthanterliga delar som är lättare att bocka av. Annars är risken stor att du kört fast direkt när du märker att det inte händer något.

4. Ge dig själv tillräckligt med tid för att komma igång
Vår hjärna är lurig. Om du tillåter den att börja leta efter ursäkter eller roligare saker att göra än de uppgifter du har på din lista, så kommer du att tillåta dig själv att falla för en massa frestelser och distraktioner. Och inte få något gjort. Men ha lite tålamod – det tar ca 10-15 min innan vår hjärna förstår att det du försöker dra igång är på riktigt. Med andra ord tar det en stund innan vi lyckas bryta igenom de mentala spärrar som vi själva sätter upp och börja fokusera på en uppgift. Ge dig själv tid för att komma igång. Ett exempel – avsätt en speciell tid varje dag för att kolla och besvara dina mail, uppdatera din Facebook eller andra sociala medier. Du blir bara splittrad helt i onödan om du faller för frestelsen och flera gånger i timmen ”bara” ska kolla – och svara – på mail, inlägg och kommentarer på nätet.

5. Motionera
Det är lätt att tro att man sparar energi om man inte rör sig, men det är precis tvärtom. Om du bara sitter still, så förlorar du viktig energi. Orsaken är enkel – om man inte rör på sig, så stannar blodflödet av till hjärnan och så blir vi trött, griniga och ineffektiva. Se därför till att röra på dig regelbundet. Om du har ett stillasittande jobb, så res på dig och skaka loss armar och ben ett par minuter varje timme. Att motionera på fritiden genom att t.ex. simma, promenera, gymma eller jogga gör dig förstås ännu piggare och gladare – och smartare.

6. Hitta din egen lösning
Det finns massor av smarta tips och goda råd på hur man ska bli effektiv. Men tro inte att det finns en universallösning för alla. Plocka russinen i kakan, låt dig inspireras av dina egna erfarenheter och använd det som passar just dig bäst. Bli din egen expert och skapa din egen formel för hur du bäst kan lära dig att utnyttja din fulla potential.


Så där, lite att börja med

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap