Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så lever du i nuet


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Visste du att afrikanska babianer tillbringar en tredjedel av sitt liv med att sova?
När de inte sover ägnar de sig åt att förflytta sig, skaffa mat och äta och därefter koppla av genom att leka eller odla sitt sociala umgänge.

Herregud, vilket fattigt, enformigt och trist liv, utbrister du då.
Ja, kanske det.

Men offra en minut på att skärskåda din egen tillvaro.Precis som de flesta människor tillbringar du ungefär en tredjedel av ditt liv med att sova. Resten av tiden använder du till att jobba, resa till och från arbetet, att äta, odla olika fritidsintressen och att umgås socialt med vänner och familj.

Det finns en kinarestaurang i närheten av där jag bor. Ibland går jag dit för att köpa mat med mig hem, oftast går jag bara förbi.
I ett hörn nära entrén står några Jack Vegas-maskiner uppställda och varenda gång jag går förbi restaurangen, sitter de där med ett glas öl i ena handen och drar i spakarna med den andra. Samma ansikten, samma människor varenda gång.
Hur mycket har egentligen hänt på de miljoner år som passerat sedan vi människor levde på samma sätt som aporna?

Visst, vi har slutat plocka löss från varandra, men det är ju bara själva formen av aktivitet som är annorlunda, inte sättet som vi indelar vår tid på!

Det är inte min sak att döma eller fördöma människors sätt att använda den tid som vi har att utnyttja i livet. Författarinnan Jane Austen hade onekligen en poäng när hon en gång sa att "den ena halvan av världen kan inte förstå den andras nöjen" och det är inte det jag vänder mig emot.

Det som gör mig arg, är när folk klagar på struntsaker och tycker att de sitter fast i trista jobb och i en meningslös vardag.

Jag begriper inte hur man kan kasta bort så stor del av sitt liv med att bara klaga och fortsätta leva ett sådant liv som vi många gånger "förväntas" leva bara för att det är socialt korrekt enligt något gammalt, osynligt "mönster" utan att försöka göra någonting åt allt som känns fel.

Att drömma och hoppas på saker i framtiden är aldrig fel.
Att njuta av gamla minnen och att se tillbaka på fina stunder är heller inte fel. Fortsätt att jaga dina drömmar tills du lyckas fånga dem. Om det inte lyckas - byt dröm, men se alltid till att ha en ny till hands.
Men lär dig en sak - tiden tar inte hänsyn till dina drömmar och förhoppningar.

En sen natt såg jag "Tidsmaskinen" på en av filmkanalerna på TV. Det var den gamla, fina versionen från 1969, baserad på H.G. Wells klassiska roman med samma namn. Det var en bok han skrev redan 1895 och precis som Jules Verne chockade Wells samtiden med sina fantasieggande, men fullständigt vansinniga framtidsskildringar. Både Wells och Verne fabulerade friskt om framtidens alla möjligheter. Wells "uppfann" både konstgjorda diamanter och ubåten, han förutsåg dessutom också atombomben och Verne skickade ett bemannat rymdskepp till månen redan 1865.

Både H. G. Wells och Jules Verne fick kritik, men de struntade fullständigt i vad som ansågs möjligt och omöjligt. Det stora problemet var att båda två misslyckades med att dra nytta av "framtidsforskarnas" verkliga ess - att koppla ihop och utnyttja allt det som redan fanns omkring dem i deras egen tid och verklighet. Trots sin fantastiska fantasi och sina uppseendeväckande idéer, satt både Wells och Verne fast i sin egen tid.
Det här med tid är intressant, för tid är egentligen bara en illusion. Tid är en mänsklig uppfinning skapad för att göra vår tillvaro enklare (eller svårare, beroende på situation). Det är en konstruerat begrepp som ramar in, styr och begränsar allt vi gör och planerar att göra.

Men - och det här är det viktiga - det gäller att inse en sak:
Vi kan inte leva i det förflutna och vi kan inte leva i framtiden.
Vi kan bara leva i nuet.
Nu är här och nu.
Att se tillbaka och tänka "det var bättre förr" är precis lika förödande som att gå händelserna i förväg och tänka "det är ingen idé att ens försöka få det jobbet, det är ju ändå så många andra som söker". Det är precis den sortens tankar, den sortens negativa känslor som gör att du själv blockerar dina möjligheter till förändring redan innan du ens givit tanken en ärlig chans!

Hur många gånger hör vi inte hur folk blundar för nuet?
Visst, drömmar är bra, men bara om de fungerar som bränsle för din motivation till att verkligen försöka förverkliga dem.
Hur många gånger hör vi inte folk i vår närhet skjuta upp nuet (och därmed också livet) genom att försöka leva i framtiden.
- "Vänta bara tills jag slutat skolan … blivit rik … gått i pension … Då ska jag …"
Ja, vad då?

En gång för längesen låg jag på sjukhus.
Det var inget allvarligt, jag hade opererat bort blindtarmen och var snabbt på benen igen, men efter uppvakningen hamnade jag på en sal tillsammans med andra, betydligt sjukare människor. I sängen bredvid mig låg en man i 50+-åldern. Jag minns inte vad han led av, men han var rätt sliten. Han kunde inte sova och eftersom jag var både ny och yngst på avdelningen, började han prata med mig. Hur ont han än hade, slutade han inte att prata och trots smärtorna var han hela tiden förvånansvärt optimistisk och positiv. Han saknade inte heller drömmar, faktum är att han gärna berättade om alla dessa drömmar och projekt. När jag frågade varför han inte förverkligat dem tidigare under alla år som gått, ryckte han på axlarna och gav mig ett matt leende;
- "Tja, du vet … Det är ju så mycket annat som kommer emellan hela tiden".
- "Men", fortsatte han, "så fort jag blir frisk och kommer ut härifrån, då är det slut med allt tänkande, planerande och drömmande. Då jävlar ska jag göra slag i saken".
Det tyckte givetvis jag lät som en lysande idé.
Det fanns bara en hake.
Livet sket fullständigt i mannens beslut.
Han var död dagen därpå och det gav mig en rejäl tankeställare. Jag var bara 23 år, men hela min värld fick sig en riktig jävla käftsmäll och jag var plötsligt klarvaken. Mentalt klarvaken. Och jag fattade direkt - livet väntar inte på någon.
Jag minns att jag kastade mig ut i livet igen så fort jag någonsin kunde. Jag minns att det kändes som om jag hade vingar på ryggen och luft under vingarna!


Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap