Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

4 sätt att sluta förhala saker och istället komma till skott direkt


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

”Gör inte idag det du kan skjuta upp till imorgon”, säger ett gammalt danskt ordspråk. Men hur smart är det egentligen?
Att förhala, särskilt sådant som vi vet att vi ändå inte kommer undan i slutänden, gör att livet går på tomgång. Det är också den känslan som gör att vi får dåligt samvete, blir irriterade och frustrerade helt i onödan. Orsaken till varför vi så gärna tar den enkla utvägen och skjuter upp saker istället för att direkt ta itu med dem varierar. Det handlar inte om brist på motivation. Problemet ligger djupare än så. Ofta handlar det om att hitta ursäkter som gör att vi slipper konfrontera oss själva med jobbiga eller tråkiga saker. Och det är inte så lätt att komma undan problemet genom att bara säga ”Men gör det bara, så är det gjort”. Här får du några tips på hur du ska tackla problemet från grunden – dvs. på rätt sätt.

1. Sänk kraven på dig själv
Säg att du ska skriva en bok, men aldrig kommer igång. Orsaken är lätt att förstå – du vill att boken ska bli riktigt bra, men eftersom du är rädd för att inte lyckas uppfylla dina förväntningar är de lättare att skjuta upp författandet än att börja skriva. Det är här kampen mellan vad du kan göra och vad du vill göra uppstår – och ingenting kommer att hända förrän du har löst den striden. Lösningen ligger i att du sänker kraven på dig själv – och det här handlar inte om att göra ett sämre jobb, utan om att verkligen se till att komma igång. Tillåt dig själv att ge dig en chans att påbörja något, t.ex. att skriva en bok. Det första utkastet blir sällan eller aldrig bra, men det är inte meningen heller. Sträva inte efter att allt du gör måste bli perfekt direkt. Om du tillåter dig själv att göra saker som inte tvunget måste vara fulländat direkt, så minskar du också gapet mellan det du kan göra och det du vill göra. Roten till nästan all slags förhalning är tanken på att resultatet måste bli perfekt. Så fort du slopar det kravet på dig själv, slipper du också alla begränsningar som håller tillbaka dig.

2. Hitta en liten sak som du kan göra för att komma igång nu
Strävan efter perfektion är, som sagt, boven i dramat. De som gärna förhalar saker och ting gör det genom att välja det allra svåraste tänkbara momentet för att slippa påbörja ett projekt. Genom att intala sig själv att ”det här är så svårt, så det är ingen idé att ens börja”, så lägger man också fram en acceptabel ursäkt för att skjuta upp det man trots allt ändå vill göra. Lösningen är att hitta en sak som du kan göra nu utan att ställa orimliga krav på perfektion – och sedan är du igång. Slipper du känna den pressen, så blir det också mycket lättare att påbörja även komplicerade saker.

3. Gör det enklare
Det här är en fortsättning på tipset om att sänka kraven på dig själv. Dela upp större mål i mindre bitar. Istället för att gapa efter för stora bitar, så sänk motståndet för att komma igång genom att krympa uppgiften. Ska du skriva en bok, så sikta på att skriva 100 ord om dagen istället för 2 000. Den uppgiften är så överkomlig att du förmodligen kommer att skriva mer än 2 000 ord varje dag utan att du ens tänker på det eftersom kravet på 100 ord plötsligt förefaller smått löjligt. Alltså – satsa på mindre, överkomliga uppgifter för att få luft under vingarna. Rätt vad det är så har du höjt kraven på dig själv och åstadkommer också mer utan att du känner dig stressad eller pressad av att vara en perfektionist.

4. Fokusera på vägen, inte bara på målet
Ett vanligt fel många gör är att koncentrera sig på slutresultatet och glömma bort processen som leder dit. Glöm därför ditt mål och fokusera istället vad du håller på med för stunden. Vad kan du göra för att bli bättre på det du gör just nu? Vilket är det mest logiska nästa steg du kan ta? Det är genom att koncentrera sig på jobbet du gör just nu som också leder till ditt slutmål – men som inte låter dig slarva på vägen dit.


Så där, lite att börja med

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap