I din kundvagn:
Kundvagnen är tom

Personlig utveckling

5 fantastiska tips för att sparka nytt liv i din nyfikenhet
Nyfikenhet utvecklar oss som människa. Den inspirerar oss till att hitta lösningar på problem och till att bli kreativa och uppfinningsrika.
Nyfikenheten är medfödd. Ett barn lär sig peka runt ettårs-åldern och kan ställa frågor redan innan hon kan prata. Så fort ett barn lärt sig prata, ställer hon i genomsnitt tre frågor varannan minut. Och så håller vi på – tills vi blir äldre och trötta, lata och bekväma.
Men här ska du fått ett gäng praktiska tips för att väcka din nyfikenhet till liv igen.

1. Bli mer uppmärksam
Titta lite närmare på din omgivning när du står i kö, väntar på bussen eller väntar på din mat. Bli mer observant på hur folk beter sig, vad som händer och vad folk säger. Fundera över varför folk beter sig som de gör, hur deras liv och förflutna ser ut, vad de säger när du inte hör. Finns det ett mönster du kan följa? Något du kan lära dig? Författare blir duktiga på att göra sådana här observationer och på att trigga sin kreativa sida genom att försöka krypa in under huden på andra, främmande människor.

2. Vilka problem har andra människor?
Notera vad folk som du ”spionerar på” verkar ha problem med – kanske krånglar de med lurarna till sin mobil, trilskas med en väska, försöker läsa en karta …
Skriv ned dina observationer. Vilka är problemen?

3. Hitta en lösning
Hur skulle du själv lösa liknande situationer?
Skriv ned minst ett ständigt återkommande problem som du observerat. Notera hur andra försöker lösa problemet och försöka sedan själv hitta på en bättre lösning.

4. Fråga dig själv ”Tänk om …”
Många revolutionerande uppfinningar har kommit till världen som var på just frågan ”Tänk om” … Tänk om vi tog bort sladden från telefonen, till exempel. Titta på saker som du använder till vardags och fundera lite på hur de har utvecklats till sitt nuvarande utseende, funktion och format. Vilka problem löste man genom att förändra produkten? Hur skulle du kunna göra något större, mindre, snabbare, enklare eller roligare genom att göra en förändring?

5. Ifrågasätt och plocka isär
Utmana ett koncept, ifrågasätt en konstruktion eller en funktion. Många älskar att plocka isär gamla prylar och sedan sätta ihop dem igen för att lära sig mer om hur de fungerar och varför? Är det något som skulle trigga din egen nyfikenhet och kreativitet?


Andra läser om...

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter
Artikeln är skyddad med Google authorship

Våra mest sålda böcker

Våra mest lästa artiklar

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se