Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 fantastiska tips för att sparka nytt liv i din nyfikenhet


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Nyfikenhet utvecklar oss som människa. Den inspirerar oss till att hitta lösningar på problem och till att bli kreativa och uppfinningsrika.
Nyfikenheten är medfödd. Ett barn lär sig peka runt ettårs-åldern och kan ställa frågor redan innan hon kan prata. Så fort ett barn lärt sig prata, ställer hon i genomsnitt tre frågor varannan minut. Och så håller vi på – tills vi blir äldre och trötta, lata och bekväma.
Men här ska du fått ett gäng praktiska tips för att väcka din nyfikenhet till liv igen.

1. Bli mer uppmärksam
Titta lite närmare på din omgivning när du står i kö, väntar på bussen eller väntar på din mat. Bli mer observant på hur folk beter sig, vad som händer och vad folk säger. Fundera över varför folk beter sig som de gör, hur deras liv och förflutna ser ut, vad de säger när du inte hör. Finns det ett mönster du kan följa? Något du kan lära dig? Författare blir duktiga på att göra sådana här observationer och på att trigga sin kreativa sida genom att försöka krypa in under huden på andra, främmande människor.

2. Vilka problem har andra människor?
Notera vad folk som du ”spionerar på” verkar ha problem med – kanske krånglar de med lurarna till sin mobil, trilskas med en väska, försöker läsa en karta …
Skriv ned dina observationer. Vilka är problemen?

3. Hitta en lösning
Hur skulle du själv lösa liknande situationer?
Skriv ned minst ett ständigt återkommande problem som du observerat. Notera hur andra försöker lösa problemet och försöka sedan själv hitta på en bättre lösning.

4. Fråga dig själv ”Tänk om …”
Många revolutionerande uppfinningar har kommit till världen som var på just frågan ”Tänk om” … Tänk om vi tog bort sladden från telefonen, till exempel. Titta på saker som du använder till vardags och fundera lite på hur de har utvecklats till sitt nuvarande utseende, funktion och format. Vilka problem löste man genom att förändra produkten? Hur skulle du kunna göra något större, mindre, snabbare, enklare eller roligare genom att göra en förändring?

5. Ifrågasätt och plocka isär
Utmana ett koncept, ifrågasätt en konstruktion eller en funktion. Många älskar att plocka isär gamla prylar och sedan sätta ihop dem igen för att lära sig mer om hur de fungerar och varför? Är det något som skulle trigga din egen nyfikenhet och kreativitet?


Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap