Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 smarta sätt att hantera tillvaron när livet verkligen suger


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Den där insikten om att tillvaron suger och livet bara är skit kan komma som en blixt från klar himmel. Ofta får vi en smocka när saker och ting verkar rulla på rätt så bra. börjar en sak krångla, så fortsätter olyckorna komma slag i slag och snart står vi med skiten upp till hakan– men det är typiskt. Livet fungerar så och det är det mest oväntade motgångarna som tar hårdast, särskilt om de kommer på rad (som de ofta gör).
När det här händer brukar omgivningen försöka trösta oss med att säga att vi ska fokusera på livets ljusa ögonblick, på att det finns de som har de värre och att det snart vänder och bla, bla, bla. I själva verket har sådana uppmaningar bara motsatt effekt och får oss att deppa ännu mer.
Gör så här istället:

1. Tillåt dig själv att gnälla, klaga och må dåligt
Gör det. Tyck riktigt synd om dig själv och förbanna världen och universum för ditt miserabla liv och din ständiga otur. Du har alltid rätt att klaga och må dåligt ibland. Hur ska du annars kunna veta när du mår riktigt bra? Det är hälsosamt att vara negativt ibland och nödvändigt för att kunna bearbeta känslorna och komma på fötter igen. Ditt gnäll och din självömkan är en viktig del i processen med att bli stark, motiverad och positiv igen.

2. Ta ansvar och gå vidare

Ibland finns det inget mellanläge – antingen är det himmelsblått eller nattsvart. Och låt de kontrasterna få vara en del av ditt liv. Det är ingredienser som får oss att utvecklas och växa som individer. Det viktiga är att förstå skillnaden mellan att skylla allt elände på att du är en värdelös människa och att ta ansvar för dina handlingar. Ta ansvar för konsekvenserna av dina dåliga, ogenomtänkta och korkade beslut och acceptera att ibland gör man fel. Lär av misstaget och gå vidare. Älta inte gamla misstag. Det finns ingen mening med att straffa dig själv i all oändlighet för dåliga val. Stå till svars för dina dåliga handlingar. Inse att det beslut som du fattade då antagligen var det bästa som du kunde tänka dig i just den situationen och strunta i att det blev fel nu. Det kommer nya tillfällen och nya möjligheter att använda dina erfarenheter till att göra nya och bättre val.

3. Gör saker för din egen skull
Skäm bort dig själv lite extra när livet är en enda uppförsbacke. Gör mer av sådant som du gillar att göra. Köp något onödigt. Ta en paus och ett steg tillbaka från allt det där som tynger dig. Lyssna på musik som brukar lyfta dig. Ta en promenad, res bort över dagen, sätt dig på en sten i skogen eller spring en runda. Rensa tankarna på eländet och fyll dina sinnen med ny energi. Acceptera att du får vara arg, besviken, deppig och ledsen ibland. Ibland måste du få vara det allra viktigaste i världen.

4. Ställ dig ansikte mot ansikte med problemet
Ibland kan man inte fly från sina demoner. Acceptera att det som har hänt är en konkret verklighet. Tillåt dig att sörja och vara ledsen, men ta itu med känslorna och låt dem komma upp till ytan på något sätt. Exakt hur du gör det vet du bäst själv. Det kan vara genom att prata ut med någon, uttrycka sig i musik, träning eller i någon form av konst. Även om tiden kanske inte alltid läker alla sår, så lägger den en hinna över minnet av det tråkiga som har hänt och låter dig sakta, men säkert gå vidare. Elände är sällan beständigt även om det kan kännas så när det är som mörkast och jävligast.

5. Det som inte dödar oss gör oss starkare
Det finns de som tycker att det uttrycket bara är dumt och fånigt, men tänk på att det finns ett korn av sanning i det. Utan motgångar, misslyckanden och besvikelser hade människan dött ut i stenåldersgrottorna. Vi växer av att konfronteras med svårigheter och av att utmana oss själva i svåra stunder. Klaga och gnäll ett tag, men gör sedan något åt problemet som tynger dig. Om det inte har tagit livet av dig, så kommer du garanterat att bli starkare när du har hittat ett sätt att gå vidare på.

Kom ihåg att alla känslor i livet bara är tillfälliga, du är snart på banan igen

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap