Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Göra slut? Frågorna som hjälper dig att avgöra om det är dags att gå


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Att kämpa i en relation som inte är bra går bara att göra till en viss gräns. Man hoppas och tror att det ska bli bättre. Man har en gemensam historia, kanske barn tillsammans och då är det självklart att man vill kämpa för relationen in i det sista.

Här är några frågor som kan hjälpa dig som undrar om det är dags att gå vidare

Vad är det jag är rädd för?
Var riktigt ärlig med dina svar. Det är vanligt att man är rädd för att bli ensam, rädd för att förlora social struktur och vad andra människor ska tro och att man är rädd för att begå ett misstag.

Är de här rädslorna realistiska?
När du har gjort en lista över dina rädslor, titta närmare på dem och se hur realistiska de är.

Om jag inte var rädd, vad skulle jag göra då?
Genom att ta bort rädslorna kan du fråga dig själv vad du skulle göra om du inte var rädd för vissa konsekvenser.

Älskar jag den här personen eller personen jag önskar att hon/han var?
Den här frågan hanterar ett möjligt återkommande problem för dig med att bli kär i ett projekt.

Låtsas att du fick ett brev
Om jag skulle få ett brev från mig själv om tio år, vilket skulle rådet i det brevet vara?

Är jag som jag vill vara i den här relationen?
Ta en närmare titt på personen du blivit i din relation i jämförelse med den du var innan. Gillar du jämförelsen?

Har jag gjort mitt bästa?
Det är lättare att släppa saker om man ärligt kan säga att man givit allt.

Rättfärdigar jag eller ursäktar min partners beteende mot mig?
Dina vänner och din familj kan hjälpa dig att svara.

Hur skulle jag känna om det var min syster/bror, dotter/som som var i min situation?
Här kan du få en överraskning eftersom du kanske får se hur låg standard du själv accepterar mot vad du skulle vilja att dem du älskar har.

Är det här ett familjemönster?
Har du sett det här förut – kanske hos dina egna föräldrar? Vad behöver du ta ansvar för att göra annorlunda från och med nu?

Om det här är allt – är det i så fall tillräckligt?
Det är en bra fråga att ställa dig. Om inget ändras i relationen, kan du verkligen vara lycklig med den här personen?

Ställ allt på sin spets
Om det här var min sista dag i livet – skulle jag ångra att jag gjort slut eller inte ångra det?

Till sist:
Det här är bara några enkla testfrågor för att se hur du känner lite mer. Innerst inne sitter sanningen som du kan lita på. Innerst inne vet du vad som är bäst för dig.

Lycka till
Och läs gärna mer om boken "Stå på dig - annars gör någon annan det"

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

228 tips om hur du gör en bra relation - fantastisk

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap