Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

20 saker att tänka på varje dag i en relation


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


1. Dela ansvaret
Oavsett om man har barn eller inte, så brukar helgerna vara fulla av ärenden och sysslor. Om du märker att din partner har för mycket inplanerat, så hjälp till utan att han eller hon behöver fråga eller be om hjälp.

2. Säg förlåt
Kärlek innebär att kunna säga förlåt – och att våga säga det så snabbt som möjligt. Många människor brottas med svårigheten att säga förlåt även om de vet att de gjort eller sagt något som blivit fel. Det krävs faktiskt en stark person för att kunna säga förlåt och verkligen mena det. Vänta inte tills du tycker att du har modet att säga det, gör det direkt och var uppriktig. Det tar ofta alldeles för lång tid innan någon tar steget till att våga säga förlåt.

3. Var dig själv
Det går inte att ha en relation och försöka vara någon annan eller att ständigt anpassa sig för att behaga sin partner.

4. Spola svartsjukan

Läs artiklar böcker om problemet med svartsjuka, men läs kanske framför allt böcker om hur man får bättre självkänsla, så kan du lära dig att tvinga svartsjukan att släppa sitt grepp.

5. Ha realistiska förväntningar på din partner
Det spelar ingen roll vem man är eller vad man gör – ingen är perfekt. Var försiktig med att placera någon du tycker om på en piedestal, speciellt i början av relationen. Se till så att dina förväntningar på både dig själv och på din partner är sunda och realistiska. Gräl, meningsskiljaktigheter och kanske även större kriser lär förr eller senare dyka upp som ett brev på posten för alla par.

6. Säg vad du tycker och tänker
Det finns inga tankeläsare – punkt slut. Utgå därför inte från att din partner alltid vet vad du tänker, känner eller tycker om saker och ting även om ni har varit tillsammans länge. Säg vad du tänker, tycker och känner, så slipper din partner fundera, tveka eller tvivla!

7. Lyssna på hur du pratar
Troligen har du och din partner ett särskilt sätt att prata med varandra. Det kan vara med korta, trubbiga svar, med tunga suckar som om du var störd eller med negativa kommentarer.
Tänk inte bara på vad ni säger när ni pratar med varandra under några dagar, utan fokusera på tonen som ni använder mot varandra. Risken finns att du kanske blir skrämd av vad du hör. Ändra sedan tonen och börja prata på ett sätt som visar att du lyssnar och verkligen är intresserad av vad din partner säger. Dessutom kan du lägga till ett litet ömhetsbevis i det du säger. Istället för att bara säga ”God morgon” kan du säga ”God morgon, älskling.” Det kan göra världens skillnad!

8. Tänk på vad du säger
Varje relation har sina problem och ibland kan de urarta till stora gräl. När människor är arga kan vilka ord som helst flyga ur munnen. Det är lätt att ångra sig efteråt, men då kan det vara försent eftersom det alltid finns risk för att orden biter hårdare än vad som egentligen var meningen. Att säga förlåt kanske inte alltid hjälper, skadan kan redan vara skedd. Det är lätt hänt att man hotar med ”skilsmässa” och vräker ur sig andra hårda ord utan att man egentligen menar det. Man säger saker i stridens hetta bara för att man vet att det gör den andre illa och att hårda ord kan ”sätta partnern på plats”, om än bara tillfälligt.
Om du är så arg så att du inte kan lägga band på din tunga, så hellre gå därifrån ett tag och kyl av dig lite. Låt inte ilskan ta kontroll och riskera att förstöra din relation.

9. Tänk på hur ni klär er
Alla relationer går igenom tuffa perioder, men bara för att lågan flämtar till lite, så betyder inte det att ni har förlorat kärleken för varandra. Det betyder oftast bara att ni måste kasta lite bensin på elden, så att lågan flammar upp igen. När par har varit tillsammans länge åker sminket av, de snygga kläderna göms undan längst in i garderoben och istället kommer de sladdriga mjukisbyxorna fram. Istället för att sitta tätt, tätt tillsammans i soffan, så bänkar sig en av er i soffan och den andre tar plats i fåtöljen en bit bort.
Se tillbaka lite på hur det var när ni var nykära och ansträngde er för att visa upp den allra bästa sidan av er själva för varandra. Sluta ta varandra för givet bara för att ni har varit ett par länge nu och vardagen har kommit så tätt inpå er. Klä upp er som ni gjorde när ni började träffas (och inte bara på helgerna). Håll dig hel, ren och snygg för din partner och behåll värdigheten. Fråga: Skulle du se ut som du gör idag om du precis hade träffat din partner?

10. Var flexibel
Man måste ge och ta i relationer. En relation är inte en tävling mellan två personer som älskar varandra. Det finns stunder då du har rätt och stunder då din partner har rätt. När du känner att en diskussion blir infekterad av att båda parter står på sig stenhårt, så glöm inte att det alltid finns mer än ett sätt att lösa samma problem på. Slå era kloka huvuden ihop och gör det som verkar smartast istället för att bråka om vem som har den mest rätta lösningen.

11. Hjälp varandra
Det kan aldrig sägas för många gånger. Se till att dela upp de uppgifter som ni har mellan er och gör det baserat på era personliga styrkor – inte på grund av stereotypa könsroller eller för att vara politisk korrekta - och byt gärna uppgifter då och då. Vad samhället och olika trender än säger att ni ska göra och vad ni själva egentligen trivs bäst med, brukar sällan eller aldrig överensstämma.

12. Ta hand om varandra
När din partner är sjuk, så ring hem några gånger om dagen och fråga hur det är och ge kärlek. Köp något som han/hon tycker om på vägen hem och visa att du finns där för honom/henne även när det är jobbigt.

13. Hitta balansen i att stötta varandra
Om bara en och samma person alltid ska vara den som stöttar den andre i en relation, så uppstår det snabbt obalans i relationen. Den person som alltid ska vara stark behöver ibland också få stöd och få visa sig svag. Tänk på det. Moraliskt stöd och styrka måste växla i relationen. Det handlar om att ge och ta. Det finns ingen som alltid orkar vara stark hela tiden.

14. Gör inte skillnaderna mellan era personligheter större än de behöver vara
Om ni vet att ni inte klickar på vissa områden, så lär er att jobba med dem eller runt dem.

15. Ta mycket foton
Bilder fryser era bästa ögonblick tillsammans för evigt. I framtiden kommer du att inse betydelsen av de här bilderna. Era foton kommer att påminna er om alla de värdefulla ögonblick som ni delat med varandra.

16. Sluta tjata
Tjata inte på din partner om han/hon gör något som irriterar dig. Du kan tjata på dina barn när de inte gör som du säger, men när det gäller din partner måste hantera situationen med lite mera finess. Om din partner har en (o)vana som går dig på nerverna, så är det smart att så fort som möjligt berätta för honom/henne vad det är som du stör dig på och varför det gör dig irriterad – men det räcker att du berättar det en gång. Tjata inte. Visa tålamod. Ge honom/henne tid att hinna ersätta sin dåliga vana med en ny och bättre vana. Människor förändras inte över en natt hur mycket du än hoppas – och tjatar.

17. Lär er att utbyta åsikter utan att en av er alltid måste vinna eller förlora
Det är okej, till och med uppfriskande, att leva i en relation där det förekommer levande diskussioner om högt och lågt, men om en av er alltid måste ”vinna” kan diskussionerna istället bli bittra och förpesta er relation. Att kunna prata om allt stärker ett förhållande, men man måste inte tvunget alltid utse en vinnare och en förlorare. Tänk på det.

18. Erkänn när du har fel
Det här är en svår fråga eftersom människor som aldrig anser att de har fel, antagligen inte ens skulle erkänna att de har problem med att erkänna att de har fel (eftersom de får fel då). Men, allvarligt talat, att då och då erkänna att man kan göra fel är stort och viktigt för att en relation ska fungera utan krig.

19. Var lojal mot din partner
Ingen vill leva i en relation där den ena parten inte försvarar sin partner inför familj och vänner. Om du inte står upp för din partner befinner ni er snart i en relation som är på väg utför.

20. Tänk på lagandan
Även om ni båda gör olika saker hemma, så bygger ni ändå upp något tillsammans. Se till så att laget drar åt samma håll och att ni båda vill uppnå samma resultat i livspusslet.


Lästips – årets mest populära relationsbok
Snabba tips som ger lyckliga relationer, läs mer här...

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap