Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 tips för att lyckas förändra ditt liv


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det är sant som det brukar sägas – det är oftast värre att ångra det man inte gjort än det man faktiskt gjort. Handen på hjärtat – hur många gånger har du hållit tyst när du innerst inne vill säga din mening? Hur ofta väljer du bort en förändring av rädsla för det okända? Hur många gånger har du misstagit andra människors behov och drömmar för dina egna?
Det är mänskligt att välja det enklaste, tryggaste och mest ofarliga alternativt – men är det verkligen alltid det bästa valet?

1. Ta reda på vad du vill åstadkomma
Allt som är värt att vinna är också värt att ta risker för. Om du inte känner tvekan, oro eller nervositet inför något, så är det kanske inte något som du verkligen vill göra. Vi är fostrade att fokusera mer på vad vi kan förlora än vinna. När du vet vad du verkligen vill göra, så vet du också hur mycket du är beredd att låta det kosta i tid, energi och risker.

2. Konfrontera dina rädslor
Idag är vi rädda för det mesta och vi överdriver gärna farorna med förändringar. Allt ska vara så strömlinjeformat, tryggt och snällt. Men rädsla är nyttigt. Rädsla kan vara en otroligt positivt drivkraft. Konfrontera dina rädslor och gör lite mer av sådant som gör dig rädd. Rädslan kan vara precis det som behövs för att du ska anstränga dig lite extra och nå din fulla potential.

3. Lita på dina kunskaper
Intala dig själv att du duger och att du har det som krävs för att lyckas med en sak. Det är bara när du verkligen vågar tro på dig själv som du kan satsa till 100 %.

4. Omfamna osäkerheten
Nej, vi behöver inte alltid sträva efter att få facit på förhand. Att ta kalkylerade risker är att acceptera att det finns en osäkerhet och en risk att misslyckas med alla nysa saker vi ger oss i kast med. Alla förändringar – även de som vi själva drar igång – kan upplevas som jobbiga och svåra. Inse att det finns en tjusning med att inte veta exakt vad som väntar runt hörnet. Den känslan – den osäkerheten – skapar en nyttig närvaro och håller oss på tåspetsarna.

5. Tänk stort och börja i liten skala
Du vet exakt hur det är – en fantastisk idé dyker upp i huvudet för att i samma sekund brutalt kraschlanda för att din hjärna börjar skrika att det där är omöjligt, orealistiskt och ansvarslöst att ens fantisera om. Klyften mellan målet och här och nu blir till en avgrund som sänker oss redan innan vi ens hunnit börja planera för hur vi ska kunna förverkliga drömmen. Men det behöver inte vara så. Låt fantasin löpa fritt. Tänk stort och börja i liten skala. Det är precis som Martin Luther King Jr en gång sa: ”Man behöver inte se hela trappan för at börja gå, ta bara det första steget”.
Bryt därför ner ditt stora mål i mindre, hanterbara bitar. Ta reda på vilket det första steget mot att nå målet är – och gör det sedan direkt.

Nu är du igång …!

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap