Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så slutar du vara rädd för förändringar


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Vet du en sak?
Du kan bli precis vad du vill. Du kan göra precis vad du vill.
För att nå dit krävs två saker.
Fantasi och energi.
Fantasi har alla människor, somliga mer, andra mindre, men den går att utveckla. Fantasi behöver du för att hitta en väg som leder dig fram till det du vill bli eller till det du vill göra. Energin är själva motorn i ditt sökande. Den behövs för att du ska lyckas bryta ny mark och slå dig fri från gamla vaneföreställningar, energin behövs eftersom det alltid är jobbigare att skapa något eget än att bara hoppa på färdiga strukturer. Man kan jämföra det med att färglägga färdigritade teckningar i en målarbok och att rita teckningarna själv innan du färglägger dem.

Alla människor har sina egna orsaker till varför de kört fast i livet. Det kan vara allt från sjukdom och skilsmässa till arbetslöshet och tusen andra saker.
Och hur kan då jag bryta mig loss, undrar förstås du.
Ja, först och främst gäller det att ta reda på varför du stövlar fram i samma gamla hjulspår och inte förmår dig att hitta (våga svänga av på) avtagsvägar.


De fem vanligaste orsakerna till att du inte vågar bryta ny mark

1. Dåligt självförtroende
Det drabbas alla av, förr eller senare. För somliga sitter det i längre än för andra. Orsakerna till dåligt självförtroende kan vara många;
Du har svårt att hålla ihop en relation och det gör att du förminskar ditt egenvärde och tycker att du bevisligen inte "kan vara något att ha" eftersom så många väljer att lämna dig.
Du jämför dig hela tiden med andra människor som tycks vara lyckligare, friskare, gladare och mer framgångsrika än du själv.
Du misslyckas om och om igen med olika saker, både privat och i arbetslivet.
Du får ständigt höra att du gör fel eller inte förstår av folk i din omgivning, du blir ständigt kritiserad och tillrättavisad. Du lurar dig själv att tro att du inte har samma värde som andra människor.

2. Dålig självkänsla
Det är något som går hand i hand med dåligt självförtroende. En dålig självkänsla bottnar ofta i att andra hela tiden tycker sig veta vad som är bäst för dig, människor som kanske menar väl, men som bara förvirrar genom att komma med goda råd om vilka jobb du ska ta, vilken slags partner som är bäst för dig och hur du ska leva ditt liv.
Eftersom du inte har kraft eller mod nog att säga emot, låter du dig hellre styras och guidas av andra än att följa dina egna drömmar och din egen vilja. Du blir helt enkelt "kapad" av människor med en mera pådrivande personlighet och när du sedan gjort precis så som de velat, tvingas du slutligen erkänna för dig själv att det inte alls var det som du ville uppnå!

3. Rädsla
Alla människor är rädda för någonting, de som påstår något annat ljuger. Alldeles för många människor är rädda för förändringar och det är inte så svårt att förstå. Vi vet vad vi har, men vi vet inte vad vi får om vi flyttar, byter jobb, skiljer oss - kort sagt, om vi förändrar vår tillvaro. Vi är rädda för att misslyckas, vi är rädda för att bli sårade, besvikna och nobbade. Det är därför så många av oss instinktivt motsätter sig förändringar och för att slippa ta sådana beslut, hittar vi på en massa ursäkter för att stanna kvar i det gamla trygga, invanda.

4. Brist på motivation
Du vet vad du vill göra och du vet hur du ska göra - ändå skjuter du upp det avgörande sista steget för att du inte orkar. Du saknar motivation eftersom du saknar energi. Du ser på andra människor som "övermänniskor" eftersom de hela tiden gör det du vill göra. Du känner avundsjuka för att de verkar så självsäkra och handlingskraftiga och det gör dig ännu tröttare och håglös. Ofta krävs det en händelse som sparkar dig av grundet du kört upp på. Minns historien om mannen på sjukhuset!

5. Stolthet
"Ensam är stark" och "Själv är bäste dräng".
Har du hört de talesätten förut?
Det är rent skitprat. Alla behöver hjälp ibland. Ingen klarar allt själv hela tiden, men många är för stolta (säg hellre envisa) för att be om hjälp. Många strävar efter att ta kontroll över sitt liv och sin tillvaro. Det går bara till en viss gräns. Total kontroll är bara en illusion och en bedräglig sådan. Ju förr du inser det, desto bättre. Lär dig våga räcka ut en hand och be om hjälp ibland på samma sätt som du måste våga lära dig att ta emot en utsträckt hjälpande hand ibland. Att bara bita ihop och tro att man är ensam mot världen löser ingenting. Det enda du uppnår genom att envist tro att du kan klara allting ensam, är att du till slut faller för trycket som säger att det är bäst att inte förändra någonting i livet, utan hålla fast vid det du har och vid det som du tycker att du har kontroll över.

Lite att tänka på...

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap