Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Är det du drömmer om verkligen det DU drömmer om?


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Många av oss har drömmar som vi skulle vilja uppfylla. Vi vill att vissa saker ska hända i framtiden. Men är din dröm verkligen förankrad i dig? Vill du verkligen få den uppfylld? Vi ska titta närmare på det genom att du får svara på några frågor som får dig att se närmare på det du drömmer om. Varsågod:

Är min dröm verkligen MIN dröm?
Ibland kan våra så kallade drömmar vara visioner som planterats i huvudet på oss av andra, till exempel våra föräldrar. Du kommer bara att uppfylla drömmen till 100 % om du känner att det är din. Om den inte är din kommer du bara att bli olycklig eller bara uppfylla delar av den.

Kan jag se drömmen tydligt?
För att uppfylla drömmar måste man ha en klar bild av var du ska innan du gör något åt det. Du kan behöva inspireras av andra som kan hjälpa dig framåt mot målet. Det är bara möjligt om du vet var du är på väg.

Är de saker som krävs för att nå drömmen möjliga för mig att kontrollera?
Tur är inte vad som får drömmar att slå in. Det kräver hårt jobb, beslutsamhet och konsekventa handlingar för att nå fram till dina drömmars mål. Drömmar måste förankras i dina egenskaper, kunskaper och talanger. Har din dröm sina rötter i verkligheten?

Är jag sugen på att jaga efter den här drömmen?
Är du så passionerad att du inte har något annat val än att jaga efter din dröm? Det kommer att finnas många gupp på vägen och om du inte är passionerad, nästan besatt av att nå målet kommer du antagligen inte dit. Skulle du jaga efter din dröm även om det inte fanns pengar och berömmelse inblandade? I så fall kan du klara det.

Har jag en strategi?
Det låter tråkigt men utan en uttänkt plan blir det svårt att nå fram. En dröm utan strategi är bara ett önsketänkande. Den kommer ingen vart. Vilken är din strategi för att nå drömmen?

Är rätt personer inblandade i min dröm?
Drömmar är stora och kan oftast inte nås i ensamhet. Det krävs nästan alltid andra personer som hjälper dig och stöttar dig. Om din dröm till exempel är att starta eget så kommer du behöva stöd från din man/fru eller andra i din omgivning som tror på dig och låter dig göra det här med stöd från dem.

Är jag villig att betala priset för att uppfylla min dröm?
Alla drömmar kommer med ett pris. Du kommer att få offra saker på vägen och välja bort saker som du kanske inte trodde. Att uppfylla drömmar kräver massor av tid. Det krävs ofta risker. Har du tittat närmare på priset? Är du villig att betala?

Har jag kommit närmare min dröm på sista tiden?
Det kan ta åratal att uppfylla drömmar. Drömmar realiserar ett steg i taget och det är steg som du tar varje dag. Vad har du gjort på senare tid för att uppfylla drömmen? Har du gett upp? Titta närmare på det som håller dig tillbaka och se vad du kan göra åt det.

Gillar jag att jobba hårt för att uppnå min dröm?
Det är oerhört viktigt att gilla resan. De flesta människor orkar inte se målet där framme och kräver alltid omedelbar behovstillfredsställelse i livet. Att jobba mot ditt mål måste ge dig energi och mer lust, inte tvärtom.

Kommer min dröm att vara bra för andra?
En dröm måste ha ett värde för att fungera i långa loppet. Till en början kanske allt handlar om dig men över tid så kommer din dröm att dö om inte andra tjänar på att den uppfylls. När din dröm har ett riktigt värde kommer den att få ett eget liv. Andra kommer att gilla den om de ser fördelarna med den. Att till exempel starta eget och få ett företag att fungera kommer att gynna din familj, men ännu viktigare, kunderna som hjälper företaget att finnas kvar.

Nå, hur gick det?


Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap