Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

8 saker som du kan säga till dig själv varje dag för att bli kvitt dina negativa tankar och öka din självkänsla


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

De flesta av oss är mästerliga på att ständigt hitta fel på oss själva – och påminna oss själva om alla våra brister och gamla misstag. Vi fokuserar på allt som vi tycker illa om oss själva och blundar för våra positiva egenskaper och för allt bra som vi faktiskt lyckats med. Vi intalar oss att vi inte duger, att vi är för gamla och för dumma för att prova nya saker.
Och så där håller vi – trots att vi vet att alla tvivel och allt skitprat om oss själva ofta saknar verklighetsförankring och blir självuppfyllande eftersom vi låter våra negativa tankar ta kontroll över vår vardags.
Men det går att lära sig tänka om och överrösta de det nedlåtande och destruktiva tankarna. Affirmationer har alltid fungerat bra och är inte alls något flummigt New Age-påhitt. Det handlar helt enkelt bara om att lära sig ersätta negativa tankar med positiva tankar om sig själv. Det är ett enkelt, men otroligt effektivt litet knep. Genom att säga det här till dig själv varje dag kan du ta kontroll över dina tankar:

1. Jag tror på mig själv och mina drömmar
Intala dig själv att du klarar allt som du verkligen vill göra. Det går att skapa tid och utrymme för att sätta upp och nå sina mål. Upprepa det här för sig själv varje dag och tänk på att vad som än händer, så finns det en sak som ingen kan ta ifrån dig – din egen tro på dig själv och på dina förmågor. Och att det första steget till att nå ditt mål är alltid att själv tro på att du kan om du verkligen vill.

2. Jag trivs med den jag är
Ta en minut efter att du har borstat tänderna varje morgon och kväll, se dig själv i badrumsspegeln och påminn dig själv om att du trivs med att vara du. Påminn dig själv om alla dina bra egenskaper. Det kan kännas fånigt i början, men du vänjer dig - och det att göra så här blir snabbt till en vana som gör dig mentalt starkare.

3. Jag gör mitt bästa varenda dag
Påminn dig själv om det här varje dag. Det spelar ingen roll vad det gäller – små eller stora saker. Upprepa för dig själv att du alltid fokuserar på att ge uppgiften 100 % uppmärksamhet och att du lär dig av dina misstag. Man når stora framgångar genom att ta små steg varje dag. Det finns alltid något positivt att lära även om allt har gått åt helvete en dag.

4. Jag kan anpassa mig till allt som händer
Vardagen sätter ständigt käppar i hjulet för oss och vi slösar så mycket onödig tid och energi på att irritera oss på och klaga på korkade människor, dåligt väder, signalfel i pendeltrafiken och tusen andra saker som går emot oss.
Men tänk alltid så här – finns det något jag själv kan göra åt saken som jag är sur, förbannad eller orolig över?
Om svaret är ja, så gör vad du kan för att lösa problemet.
Om svaret är nej – släpp tankarna och gå vidare.
”Roll with the punches”, som boxningstränarna brukar säga.
Välj dina strider och påminn dig om den gamle krigarfilosofen Sun Tzu som sa; ”Den som vet när han ska strida, och när han ska låta bli, är en segrare”.
Påminn dig själv också om att det finns bara en enda sak som vi kan vara säkra på – att allt förändras. Och att vi måste lära oss att förändras med förändringarna.

5. Jag har själv ansvar för om jag vill bli lycklig
Det är klart det är tufft att tvingas erkänna faktum, men det går helt enkelt inte att blunda för den bistra sanningen i längden – ingen annan än du själv kan göra dig till en mer positiv och tillfredsställd människa. Livet blir exakt vad du själv gör det till. Det är ditt eget ansvar och ingen annans – tro inget annat.

6. Jag tar konsekvenserna av allt jag gör
Många gånger väljer vi att inte ta egna beslut i hopp om att andra ska bestämma åt oss för att slippa känna skuld, ånger och bli deppiga över misslyckanden. Men tänk på att det är ännu värre att tvingas ta konsekvenserna av misslyckanden som orsakats av att du låtit andra människor välja åt dig. Stå för dina val och beslut och inse att det är bara du själv som kan skapa din egen verklighet. Allt du tänker och gör formar dig till den du är och skapar det liv du lever – därför måste du också själv ta ansvar för allt du gör, på gott och ont.

7. Det kommer en dag imorgon också
Hur jävlig, misslyckad och meningslös du än känner att din dag har varit, så får du alltid en ny chans att vända blad och börja om – tänk som den stora filosofen Morran (Johan Rheborg i TV-serien ”Morran & Tobias”) och påminn dig själv om att det (alltid) kommer en dag i morgon också. En ny dag kan alltid ge nya möjligheter.

8. Jag är tacksam för allt bra som hänt mig
Ja, det kan vara svårt att uppskatta hur bra vi egentligen har det och tänka på allt positivt som vi har upplevt och skapat när allt känns skit. Men påminn dig själv om att det alltid kunde varit värre – och att det finns många som har det betydligt värre än du själv. Fokusera på allt som du faktiskt är tacksam över och låt inte den negativa rösten i ditt huvud överrösta dig med sitt gnäll.

Alla känslor i livet är bara tillfälliga, bestäm att imorgon är det din dag

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap