Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Släpp illusionen av kontroll


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det finns en mängd negativa val som vi gör, både medvetet och omedvetet. Dessa negativa val styrs av falska förespeglingar om oss själva och om vår omgivning. Vi inbillar oss en massa trams i onödan, helt enkelt. Problemet är bara att vi gillar att plåga oss själva med sådana här val.

Här är några vanliga exempel:
* Om jag hela tiden oroar mig, inte minst för sådant som ännu inte hänt, så kommer ingenting dåligt att hända.
* Om jag klär mig och beter mig precis som alla andra, kommer jag lättare att smälta in och bli accepterad.
* Om jag sluter mig inom mig själv, kan andra människor inte såra mig.
* Om jag inte försöker förverkliga saker som jag drömmer om, behöver jag aldrig uppleva ett misslyckande när drömmen kraschar.

Det är precis den här sortens negativa val som ger oss illusionen av att ha kontroll. Dessa val har sina rötter i vår rädsla, men det behöver inte vara så farligt som det låter. Rädsla kan vara nyttigt. Rädsla är till och med en absolut livsnödvändighet för att vi människor ska lyckas överleva.

Hur skulle det se ut om vi inte var rädda för någonting?
Vi skulle simma ut på djupt vatten i en rykande storm, köra mot rött i rusningstrafiken, ställa oss framför framrusande bilar och göra en massa andra vansinniga saker som vi lärt oss att frukta för vår egen säkerhets skull. Den här sortens rädsla är hälsosam och nyttig och den skyddar oss. Den varnar oss för verkliga faror till skillnad från den rädsla som vi inbillar oss, som begränsar oss och hindrar oss från att tänka en gång extra och våga göra ett medvetet positivt val istället för ett instinktivt negativt som i exemplen ovan.

Vi kan titta lite närmare på ett par av dessa exempel.
Du tänker: "om jag hela tiden oroar mig, inte minst för sådant som ännu inte hänt, så kommer ingenting dåligt att hända".
Den sortens tanke bottnar i en rädsla - i en förutfattad mening - som i sin tur säger; "Om jag slutar oroa mig, så kommer garanterat något dåligt att hända"!
Det är på samma sätt som när du ursäktar din brist på motivation till att göra något som du drömt om genom att säga " Om jag inte försöker förverkliga saker som jag drömmer om, behöver jag aldrig uppleva ett misslyckande när drömmen kraschar".
Den tanken bottnar i en rädsla - och i en förutfattad mening - som säger; "Om jag försöker göra det som jag drömmer om, kommer jag garanterat att misslyckas".

Varför inbillar vi oss då sådana korkade saker?
Varför lurar vi oss att tro på sådana här "tvångstankar"?
Det verkar ju så logiskt att bara se igenom sådana uppenbara dimridåer och istället välja att inte låta sig luras av att man tar ut en massa onödig rädsla och oro i förtid, eller hur?
Problemet är att de flesta människor inte riktigt vet varför de väljer som de gör. Det resulterar ofta att vi istället för att våga prova något nytt och främmande ("farligt"), väljer att hålla oss till det trygga, invanda och välkända. Då slipper vi också "utmana" det okända och riskera att göra bort oss eller misslyckas. Många människor hade säkert blivit riktigt lyckliga om de kunde använda både hängslen och livrem - bara för säkerhets skull.

Det enda sättet att lyckas bryta sådana här vanor, är att lära sig att definiera sin rädsla. Att lära sig peka ut en konkret sak som gör att vi tvekar och backar.

Att ta reda på vad det är som känns så skrämmande med att våga göra lite annorlunda val, är inte alltid så lätt. Inte sällan kan man jämföra det med att försöka bestämma exakt var en perfekt formad cirkel börjar någonstans.

För varje nytt vägskäl vi ställs för i livet - de spelar ingen roll om det gäller ett stort och avgörande beslut, eller ett litet och mindre betydelsefullt - gäller det att fråga sig själv en viktig sak;
Vad är det värsta som skulle kunna hända om jag inte automatiskt väljer den mest uppenbart säkra och trygga lösningen varenda gång jag ställs inför en ny situation?

 • Ja, jag kan få ett nej och det kan förstås kännas tungt och jobbigt.
 • Ja, det kan gå åt skogen och allt jag jobbat för kan misslyckas.

 • Det finns en massa "worst case scenarios", men de har alla en sak gemensamt.
  Vet du vad det är?
  Att vad som än händer, är utgången inte värre än att du överlever och kan resa dig och repa nytt mod igen!

  Vad är du rädd för?
  Som för de flesta av oss, gissar jag att du är rädd för att upptäcka tankar och egenskaper hos dig själv som du helst vill blunda för och hålla inkapslade. Vi är precis lika rädda för vad andra människor ska tycka om oss. Rädslan att bli utpekade och bortstötta för att vi är annorlunda och för att vi gör "konstiga saker", är något som hängt med sedan vi började vingla omkring på dagis och först började bli medvetna om att det finns skillnader människor emellan. För att bli accepterade lär vi oss därför tidigt att hellre göra som andra vill än som vi själva vill och bete oss som alla andra bara för att bli accepterade.

  Genom att hålla fast vid den här sortens tankar begränsar vi oss helt i onödan.

  Vi slösar en massa energi på att oroa oss i förtid och på att leta orsaker som kan motivera varför vi gör de fega val som vi ofta gör.

  Har du tänkt på varför vi ofta känner oss trötta hela tiden när vi är deppiga och omotiverade, trots att vi kanske inte gör någonting annat än bara sover den mesta tiden?
  Det är bara för att det krävs mycket mer energi än man tror för att hålla alla negativa och självdestruktiva tankar vid liv!

  Har du tänkt på varför vi ofta ser ned på människor som är uppspelta och lyckliga? Varför är det inte lika "fint" att vara glad som att vara ledsen?
  Ofta beror det på att vi lever i ett samhälle som förknippar sorg och vemod med "seriösa" människor och lycka och skratt med "ytlighet".

  Hör du hur korkat det låter att vi väljer att tro att dystra personer skulle ha en "djupare och mer komplex personlighet" och vara mer intellektuella och djupsinniga än glada?

  Ändå är det just sådana "val" vi instinktivt gör hela tiden och som färgar och begränsar vår tillvaro, bara för att den reflexen är så djupt inrotad hos oss och för att det krävs mod och energi att förändra den.


  Hur du motiverar dig själv när allt suger

  Hur du motiverar dig själv när allt suger

  "Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
  Henrik Persson, Hisingen

  "Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
  Daniela Björklund, Sigtuna

  "Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
  Krister Nordström, Vellinge

  "Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
  Peter Stensson, Oxie

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

  Artikeln är skyddad med Google authorship

  Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

  Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

  Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

  Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


  Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
  Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap