Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur du hanterar avundsjuka människor


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Om du möter människor som är så avundsjuka att de saboterar för dig finns det bara en sak för dig att göra – håll dig undan.

Om du inte kan avsluta relationen med dem, så måste du hålla dem på gott humör och så långt ifrån dig som möjligt. Du vill inte ha en sån person för djupt involverad i ditt privatliv och du vill inte ge dem verktyg som de kan använda mot dig.

Därför ska du få några tips som hjälper dig att hantera avundsjuka människor:

Strunta i dem
Ja, ibland är det lättare sagt än gjort, men tänk efter.
Vill du verkligen förstöra ditt lugn och glada sinnesstämning genom att tänka på avundsjuka människor?
Varför bry sig?
Använd din tid, din positiva energi och dina talanger för mer produktiva saker. Du kommer inte att kunna göra det förrän du har lärt dig skapa ett avstånd mellan dig och deras destruktiva beteenden.

Möt dåligt med bra
Det finns inget som släcker eld lika bra som vatten. Framgångsrika människor ignorerar inte bara ondska, de tar varje tillfälle till att förvandla fiender till vänner. Det bästa sättet att göra det på är att göra bra saker för dina ovänner när du får chansen. Om du inte förstår logiken i det, så kan du i alla fall göra det bara för att slippa få fler knivar i ryggen.

Sänk dig inte till deras nivå
Om du gör samma sak mot de som är avundsjuka på dig som de gör mot dig, så är du lika dålig som de är. Bekämpa inte eld med eld. Tänk inte ens på hämnd hur frestad du än kan bli. Det kan finnas människor i din närhet som uppmuntrar att du ska bråka med andra eftersom de gillar bråk som underhållning – på din bekostnad.

Lyssna dubbelt så mycket som du pratar
Ju mindre du berättar om det du jobbar med för att uppnå, desto bättre är det. Då finns det inget att vara avundsjuk på. Kom ihåg att du kanske är tillräckligt beundrad som det är och att andra kanske vill vara som du, men inte kan hantera sina känslor och ser dina framgångar som sina egna förluster. Det är bäst att berömma dem för att de gör sitt bästa eftersom de inte förstår hur mycket du faktiskt har jobbat för allt som du har uppnått. De tycker bara att du har haft tur som kommit så långt och att det istället borde vara de som skulle blivit ”drabbade” av den turen.

Alla människor jobbar hårt – eller rättare sagt, så tycker många att de sliter livet ur sig trots att de egentligen inte åstadkommer särskilt mycket. En del människor behöver jobba hårt för att bli kvitt de egenskaper som de har och som gör att de inte lyckas förverkliga allt de drömmer och pratar om. Var glad att inte du har det så. Be inte om andras åsikter om du inte kan hantera dem. Det är så enkelt. Det är bättre att du driver på dig själv än att leta efter fans som kanske inte ens existerar.

Ta inte det andra säger till dig personligt
I de flesta fall reflekterar andras kritik av dig mer på dem själva än på dig som person. Folk reagerar på ett speciellt sätt för att de har andra referenser än du i livet. Du kanske tror att en kritisk person är ute efter dig, men det är mer sannolikt att han/hon hanterar alla människor på precis samma sätt.

Konfrontera honom
… Men om du gör det, så var försiktig eftersom en avundsjuk person aldrig kommer att acceptera att bli kallad för avundsjuk. Konfrontera honom/henne genom att berätta för personen i fråga att du har hört att han/hon har skvallrat om dig och att du känner att han/hon försöker trycka ner dig. Låt personen själv dra sin egen slutsats. Om han/hon är tillräckligt smart, så inser han/hon att du egentligen berättar för honom/henne att du har insett att han/hon är avundsjuk.

Var lite taskig och låt dem förgås av sin egen eld
Ibland tröttnar man på att vara ädel. Om du verkligen inte gillar den som är avundsjuk på dig och struntar fullkomligt i vad han eller hon tycker om dig, så kan du hälla bensin på avundsjukebrasan genom att berätta om ännu roligare saker som händer dig. Frossa i att prata om ännu bättre nyheter om ditt företag, om en ännu finare lägenhet som du ska köpa och hur bra du har det på alla sätt och vis - och låta honom eller henne brinna upp av sin egen avundsjuka.


OBS! Viktigt – placera alla avundsjuka människor du träffar i en av två lådor:
Om du märker att du har drabbats av riktig avundsjuka, så är det viktigt, inte minst på din arbetsplats, att avgöra hur stor makt den eller de som är avundsjuk på dig har att göra dig illa på olika sätt. Baserat på det kan du lägga de avundsjuka i en av två lådor:

1. Den harmlösa lådan
Här lägger du folk som förutom några dåliga skämt och det faktum att de inte gillar dig särskilt mycket egentligen inte har någon verklig makt eller mod att konkret göra något som kan skada dig. De här personerna kan du bara strunta i. Låt bara deras skämt och passiv-aggressiva kommentarer och handlingar passera. De kan inte skada dig och om de märker att kommentarerna inte har någon effekt, så slutar de antagligen att tjatat och övergår istället till att hata dig i tysthet. Om du börjar försvara dig mot dem eller själv blir passiv-aggressiv, så ger du de här människorna mer makt än de förtjänar. De hoppas till och med att du ska reagera så eftersom det ger dem en chans att få makt verklig över dig.

2. Hotlådan
Här lägger du folk som har tillräcklig makt och energi att förstöra något för dig, som till exempel en arbetskamrat som har bra kontakter med chefen eller på annat sätt antagligen kommer att förstöra för dig om han/hon kan. Eftersom de kan förstöra din karriär, dina relationer och ditt liv på flera olika sätt, så är det bäst att konforentera den sortens människor så fort du märker att det finns en avundsjuka från deras håll. Det bästa är att prata med dem så att de får uttrycka sina åsikter på ett taktfullt sätt. Då kan du också få bättre perspektiv på läget. Du kan även försöka bjuda in – och kanske t.o.m. bjuda med – de här personerna på din resa. Det är ett fult, men ibland nödvändigt, trick för att slippa bli huggen i ryggen längre fram.
Om det inte fungerar att kommunicera, så är det dags att eliminera den här personens makt över dig. Det innebär att du måste byta miljö och sociala dynamik, så att den avundsjuke inte längre får någon makt över dig. En person som jag känner och som hade en avundsjuk chef gjorde det genom att bli god vän med chefens chef. En annan person med en avundsjuk chef kanske byter jobb istället. Nej, det är ingen förlust. Att sova gott om nätterna för att slippa en psykopat är bara en vinst.


Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap