Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Fem livsviktiga tips som du inte klarar dig utan i livet


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Hur många lever som de egentligen vill leva?
Förmodligen bara en handfull. Men de allra flesta människor begränsar sig själv helt i onödan. Här får du fem fantastiska tips på hur du själv skapar en bättre tillvaro.

1. Ta mer ansvar för hur du vill leva ditt liv
Bestäm dig själv för hur du vill vara som person och vilken din attityd mot det liv du vill leva ska vara. Fokusera mer på dina egna behov än på att tillfredsställa andras av ren feghet, lathet eller ovana.

2. Tro på att allt är möjligt
Vi blir tidigt fostrade att göra utan att tänka, att följa och inte leda. Vi har blivit fostrade att tänka i färdiga, strikta formler som gör att vi bara ger oss själva skuldkänslor för att vi vill åstadkomma något som samhället ”bestämt” bara är ”omöjliga drömmar”. Men vad är det för fel på att drömma om en bättre tillvaro och sedan försöka uppnå den? Ingenting.

3. Sluta begränsa dig själv
Har du redan bestämt dig för vad som är möjligt och omöjligt i ditt liv?
Vad är det som säger att det som du redan har bestämt är utom räckhåll för dig?
Ingenting säger du kanske, men tänk efter en gång till. Erkänn för dig själv att du faktiskt har dragit upp gränser för vad som är realistiskt att uppnå och orealistisk. För att lära dig ”tänka utanför boxen” och för att verkligen kunna förändra saker och ting i ditt liv, måste du sudda ut de där gamla gränserna och flytta fram dem rejält. Inse att du faktiskt själv kan förändra en massa saker; du kan förändra din ekonomi, ditt hem, ditt jobb, ditt humör, ditt förhållande och din hälsa.

4. Städa ut ditt förflutna
Tänk på din hjärna som ett stökigt förråd fullt med en massa skräp och annat onödigt bråte. Precis som när du röjer ut allt sådant som du inte längre behöver, måste du också lära dig att göra dig av med alla gamla tankar, fördomar och negativa influenser som du inte längre har någon användning för. Det är inte konstigare att blåsa rent hjärnan och ditt liv från gammal skit än att städa ett rörigt förråd. Spola allt det som proppar igen din kreativitet, som gör dig på dåligt humör och som sätter begränsningar för allt det där som du vill och faktiskt kan göra för att förändra din tillvaro till det bättre.

5. Stå på dig själv – annars gör någon annan det
Det finns fortfarande massor av människor som tror att ”nej” är ett fult ord. Men att lära sig använda ett ”nej” kan förändra så mycket till det bättre. Skriv ned de här frågorna på ett papper och besvara dem ärligt och uppriktigt.
Vem eller vad måste jag börja säga nej till?
Vad eller vem/vilka är det som jag tolererar bara för att jag inte vågar säga ifrån?
Är det dags att bryta upp från ett förhållande eller välja bort vänner som bara slukar tid och energi utan att ge någonting tillbaka?
Är det dags för dig att byta jobb?

De flesta av oss väljer att blunda för den här sortens frågor. Det är därför som många av oss fortfarande står och stampar på samma fläck år ut och år in och det är därför som så många av oss mår dåligt och känner oss värdelösa och omotiverade. Belöningen när du väl vågat ta steget och konfrontera dig själv med de här frågorna, blir att du kommer att känna en stor lättnad. Det är helt enkelt en fantastisk ”mental bantningskur” och så mycket kommer att kännas lättare att ta itu med framöver.


Så där, lite att börja med

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap