Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Är du för beroende av andra människor? Testa själv här


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Hur ser världen omkring dig ut? Vilka människor umgås du med, privat och på jobbet?

Har du funderat över vilken inverkan och påverkan de – medvetet eller omedvetet – har på dig?
Att kunna utnyttja ett nytt bättre självförtroende fullt ut, kräver att du verkligen skapar dig en solid grund av tilltro till sin egen viljestyrka. Med andra ord så måste du lära dig att tänka mer på dig själv och lite mindre på andra.

Ibland är det absolut nödvändigt. Fundera bara på hur många gånger som du faktiskt har förväxlat din egen vilja med vad andra människor vill. Det är aldrig fel att kompromissa, men alldeles för många lever ett helt liv i en slags ständig kompromiss. Många tror att en självständig person måste vara självupptagen, otrevlig och ointresserad av andra, men så är det inte alls. Självständig och självupptagen är två ord med helt olika innebörd, glöm aldrig det.

Att vara självständig betyder inte att du struntar i andra människor, trampar på dem eller att du blundar för deras behov och åsikter.

Det är precis tvärtom.

En självständig person trivs med sig själv och har inget behov av att manipulera andra. En person med gott självförtroende har mycket lättare för att öppna sig för och relatera till andra människors problem, behov och åsikter. Han eller hon har en sådan grundtrygghet i sig själv, att han eller hon inte behöver hävda sig genom att trampa på andra. Det är först när vi kan lita på vår tilltro till oss själva som vågar vi lyssna på vad vi innerst inne vill – och också göra som vi själva vill istället för att hela tiden anstränga oss att vara andra människor till lags.

Ett dåligt självförtroende gör att vi gärna klamrar oss fast vi andra människor.
Många gånger är vi inte ens medvetna om att vi skapat ett sådant beroende, men beroende är precis vad det handlar om. Eftersom vi inte litar på att vi själva är tillräckligt smarta, kreativa, driftiga eller kunniga, söker vi instinktivt efter andra människor som vi kan hänga upp våra kraschade drömmar och misslyckande planer på.

Vi blir en slags trygghetsparasit som blir beroende av andra för att må bra och känna att vi duger. Skit samma att vi hela tiden står i skuggan av de som kan, vill och verkligen lyckas åstadkomma något här i livet. Om vi har tur kanske vi kan fånga några smulor lycka och framgång från deras bord. Kanske misstar omgivningen oss för de där populära och framgångsrika människorna som vi alltid umgås eller så tror världen att vi också är lika duktiga, populära och lyckliga.

Vi blir som de där sugfiskarna som bara livnär sig på att haka tag i hajarna och hänga med. Kan det bli mycket tryggare, säkrare och mer bekymmersfritt än att bara hänga med havets härskare?

Det är svårt att erkänna det för sig själv, men många människor lever precis likadant.
Varför trampa upp nya egna stigar när man kan följa i andras fotspår?
Varför riskera att själv misslyckas när det är lättare att hoppas att någon annan gör allt det där som vi själva vill och borde göra.

Det är mycket enklare att sätta sin tilltro till andra människor, tillfälligheter, Gud eller Postkodlotteriet än att anstränga sig själv och börja lita på sin egen tilltro och förmåga. Dessutom är det ju så bekvämt att ha någon annan att skylla på om saker och ting inte riktigt blir bra – det var ju inte jag utan någon annan som chansade och misslyckades, eller hur?


Tio frågor som granskar hur beroende du är av andra och deras åsikter


• Hur ofta klär du dig som du verkligen vill och trivs med istället för att apa efter vad modet påstår är ”rätt” just nu?

• Hur många gånger ”offrar” du din egen vilja och blundar för dina egna behov bara för att göra din partner, dina vänner, kollegor, barn och släktingar nöjda och glada?

• Hur ofta biter du ihop och härdar ut utan att säga vad du egentligen tycker och tänker av rädsla för att inte ”passa in”?

• Hur ofta oroar du dig för vad andra människor tycker och tänker om dig? Funderar du på hur långt du skulle gå kunna för att slippa oroa dig för att inte bli accepterad?

• Hur många gånger säger du ”ja” trots att du hellre vill säga ”nej”?

• Hur ofta låter du andra bestämma och ta beslut åt dig bara för att du själv inte tror att du ”kan” eller ”vet”?

• Hur ofta förminskar du dig själv och dina talanger, kunskaper och ambitioner bara för att inte riskera att stöta dig med andra?

• Hur ofta accepterar du att göra saker som egentligen ligger under din förmåga och ditt kunnande bara för att vinna andra människors gillande?

• Hur ofta förväxlar du andra människors tankar och åsikter för dina egna?

• Hur ofta ifrågasätter du saker och ting som de flesta tar för givet är ”förbjudet” att ha en annan åsikt om bara för att det ”ska vara” si eller så? Har du t.ex. någon gång vågat trotsa texten ”Den här sidan upp” bara för att ta reda på vad som händer om man lägger påsen med texten nedåt när man poppar popcorn?

Hur gick det? Hur vill du att det ska vara?

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap