Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 hemligheter för att hålla äktenskapet vid liv


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Förälskelsen varar inte för evigt. Att gifta sig betyder inte att kärleken tar slut, men vardagen utmanar snabbt kärleken för alla par, inte minst när barnen kommer in i bilden – oavsett om man är gift eller sambo. Tvåsamhet är en kamp, men det finns alltid sätt att hålla kärleken vid liv.

1. Ta aldrig varandra för givet
Det här är kanske den största boven i dramat. En kram, en blomma eller en kärleksfull liten lapp när partnern minst anar det kan göra underverk. Visa att du tänker på och uppskattar din partner. Säg tack för att din partner diskade, fixade stoppet i toaletten och gick ut med soporna. Det är vardagsrutiner som många slösar värdefull tid på att gräla om eller ta för givet att den andre ska göra. Bli bättre på att upptäcka och visa uppskattning för vad din partner gör. Det här är en vana som kommer att smitta av sig på varandra och göra det till en kärleksfull rutin som stärker banden mellan er.

2. Ta del av varandras vardag
Arbetslivet slukar en stor del av vår tid. Vi skiljs åt i köket på morgonen och ses kanske först sent samma kväll efter dagishämtningar och middagshandlande. Vi är trötta och det är lätt att man låter sin trötthet ta överhanden. Men istället för att dra sig undan och slöglo på TV eller surfa runt på sociala medier, så ge er tid till att prata om vad som har hänt under er dag. Dela med er av varandras tankar och prata om vad som har hänt på jobbet. Gör det till en rutin att bli delaktig i den del av din partners vardags som ni har på varsitt håll. Det räcker med en kvart varje kväll för att prata om småsaker som hänt för att ni ska stärka banden mellan er.

3. Var snäll
Att vara snäll har nästan blivit ett modernt skällsord. Men att vara snäll smittar snabbt av sig. Om du överraskar din partner med att vara osjälvisk, ta hand om småsaker eller komma med uppmuntrande, snälla kommentarer så dröjer det inte länge förrän du blir behandlad på samma sätt. Sådana här småsaker är enkla, men underskattade och glöms gärna bort i en relation.

4. Tro inte att du är tankläsare
Lita inte på att du ”vet” vad din partner tycker, tänker, känner eller behöver bara för att ni varit ett par länge. Män och kvinnor är olika och vi har olika sätt att konfrontera och hantera olika problem. Det har ingenting med jämlikhet att göra – vi är bara olika ibland. Att prata med varandra är den kanske viktigaste nyckeln till att skapa en hållbar relation. Bli bättre på att fånga upp signaler på att din partner kanske inte mår bra. Våga fråga hur din partner mår, vad som bekymrar och oroar honom/henne. Bli bättre på att lyssna och förstå.

5. Säg jag älskar dig
”Älska” har blivit ett urvattnat och misshandlat ord. Idag ”älskar” vi thai-mat, semmel-wrap och den nya mobilen. Många använder också ordet som en synonym för ”hej då”. Men det är dags att ta tillbaka ordet ”älskar”. Säg ”Jag älskar dig” till din partner och säg det som du verkligen menar det.

6. Glöm inte bort att ha kul
”Egentid” är också ett modernt och välanvänt begrepp. Men det är viktigt att sätta av tid tillsammans som ett par och ha lite kul ibland. Man ska inte utplåna sina egna behov bara för att man har barn och familj. Se till att ge er en stund för er själva då och då. Skaffa barnvakt och göra något kul en kväll eller res bort över en helg. Ingen mår bra av att ”bara” vara mamma och pappa dygnet runt, året om. Bryt de vanliga vardagsrutinerna genom att göra någonting roligt tillsammans med din partner.

Så där, lite att börja med

Lästips som andra har gillat

Lyckliga relationer - 228 hemligheter om hur man gör en bra relation - fantastisk

”Det som jag gillar bäst med boken är att den har tydliga konkreta beskrivningar, lättläst. Boken lyckliga relationer har hjälpt mig att bli en bättre partner och en närmare relation med tjejen – jag kan verkligen rekommendera alla att läsa boken!”
Johan Lindberg, Gävle

"Här har vi en bok som skulle kunna rädda tusentals förhållanden varje år. För mig är det tyvärr försent. Om jag hade läst den här boken två år tidigare så kanske min älskade hade varit kvar hos mig. Tack ändå."
Vill vara anonym

"Jag gillar att det går att använda boken som en manual och att testa saker varje dag. Alla tips passar ju inte alla men många gör det och jag och min fru har en bra relation men med den här boken kommer den garanterat att bli som ni lovar – fantastisk. Allt handlar om att jobba för det."
Jonas Svensson, Stockholm

”Att hålla en relation varm och levande är ett arbete och den här boken hjälper verkligen till med det arbetet. Tack för att ni har skrivit den.”
Karin Lindgren, Vallentuna

"Jag gillar att den har så olika tips. Det gör att den kan passa alla som vill hålla sin relation vid liv. Själv har jag gömt den och använder den för att överraska min fru och bli lite mer spontan och mindre gnällig. Det fungerar."
Thomas Bengtsson, Skogås

"Jag älskar den. Tipsen, formatet, påminnelserna om att man faktiskt måste jobba lite för att hålla lågan vid liv. Tack."
Christina Karlsson, Göteborg

"Det bästa är att man kan ha den när det blir lite tråkigt i en relation. När hösten slår till och man gärna blir sittande som två påsar framför TV:n. Boken ger så bra tips om hur man får upp energin och suget igen. Jag har till och med fått med min man på en date. Det trodde jag aldrig."
Veronica Robertsson, Göteborg

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap