Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 tips om hur man kommer närmare varandra i relationen


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Relationer måste få chansen att växa och frodas. Om man struntar i att vårda det man har så vissnar relationen.
Men det är inte så konstigt. Det går upp och ned i alla relationer. ALLA!

Skillnaden mellan de relationer som håller och inte gör det är ofta att båda blir lata, bekväma och struntar i att underhålla det bra som finns. Nu ska du få tips om hur ni kan komma varandra närmare.


10 tips om hur man kommer närmare varandra i relationen

1. Börja om
När ett par träffas är allt nytt och spännande. Man har överseende med irriterande småsaker som partnern gör, men efter ett tag bleknar det rosa skimret. Istället för att du får höra ”Vad snygg du är”, så kommer kanske ett: ”Varför har du jämt den där tröjan på dig?”
Om det här låter som din relation, så måste du och din partner sätta er ner och vara ärliga mot varandra. Ni måste våga konfrontera det som har förändrats mellan er. Hitta de saker som ni gjorde i början av relationen och som skapade attraktionen mellan er. När det är gjort, måste ni bestämma er för att börja om och ni måste jobba med det här båda två. Det kommer inte att ske automatiskt och det kan kanske kännas tungt och hopplöst ibland, men ge inte upp - det går att hitta tillbaka till varandra igen. Börja med att förlåta varandra och glömma det som hänt tidigare. Börja flirta med varandra igen. Fokusera på de speciella saker som din partner gör och som du tycker om och lär er att lägga de mindre viktiga sakerna åt sidan.

2. Se till att få tid tillsammans
”Kvalitetstid” låter stelt och tråkigt, men det är otroligt viktigt att se till att frigöra tid tillsammans. Det kan vara tid tillsammans med vänner, att äta ute, gå på konsert eller att mysa tillsammans medan ni tittar på en favoritfilm. Aktiviteten i sig är inte lika viktig som att ni verkligen ser till att tillbringa tid tillsammans och att göra något som ni båda gillar. Alla människor har fullspäckade scheman idag och att pussla in sin partner mellan jobbet, familjen, ärenden och allt annat som pågår i livet kan vara svårt. Men precis som när du bokar in ett möte på jobbet i kalendern, så kan du också boka in ”kvalitetstid” med din partner. Det låter kanske lite opersonligt, men du kommer inte att ångra dig. Tvärtom kommer du kanske att försent inse att åren bara har gått och att du och din partner plötsligt beter er som främlingar mot varandra bara för att ni tagit varandra för givet och varit alldeles för upptagna av annat än att vårda den relation som ni haft. Det jobbiga är då att se tillbaka på åren som gått och kanske ångra att du inte bokade in ett ”möte” med din partner innan det var försent.

3. Beröring och innebörden av att röra varandra
När ett barn är sjukt och doktorn säger att lite ömhet från föräldrarna hjälper barnet att snabbare bli friskt, så vet vi alla att det verkligen stämmer. Samma sak gäller också för att få din partner att må bra i er relation. Att leka med din partners hår, att massera varandra eller att ge honom eller henne en kyss i nacken, en smekning på benet eller armen är häpnadsväckande effektivt för att skapa närhet. När gick du senast fram till din partner, utan skäl och utan att säga ett ord, och kysste honom/henne i nacken (inte som en invit till sex utan bara med passion)? Nästa gång ni sitter i bilen eller står i kön i affären, så ta din partners hand och bli inte förvånad om du får en glatt överraskad blick till svar.

4. Överraska
Om du och din partner har bestämt er för att äta en trevlig fredagsmiddag ute tillsammans, så överraska honom eller henne istället med något helt annat. Om det finns något som din partner verkligen uppskattar – en särskild artist, en ståuppare eller vad som helst – så överraska med biljetter till något som visar att du verkligen känner din partner.

5. Ge varandra utrymme
Det är lika viktigt att ge varandra tid att göra saker och ting på egen hand som att umgås med varandra . Om din partner tycker om att fiska och du inte gör det – eller om du gillar att shoppa, men din partner avskyr det – så se till att ge varandra tid för att göra det ni gillar var och en på sitt håll. Ni får båda göra det ni gillar utan att tvinga den andra personen att göra något som han/hon ogillar, samtidigt som ni får möjlighet att hämta kraft utanför relationen som också ger energi till relationen.

6. Skrota alla utfyllnadssamtal
Om du är gift, och särskilt om ni har barn, så är det smart att så snabbt som möjligt bryta ovanan att prata om ingenting. Många familjer gör inte annat än sitter runt middagsbordet och slösar tid på samtal som består av trötta floskler som; ”Var morötterna goda?” eller ”Jag undrar vad det är på TV ikväll?”
Ändra din strategi och börja ställa riktiga frågor. Istället för ”Hade du det bra på jobbet idag?” kan du fråga; ”Vad har du gjort på jobbet idag?” Även om du inte förstår allt som sägs, så lyssna med intresse. Jag är otroligt fascinerad över hur många i min bekantskapskrets som inte vet vad deras partner egentligen gör på jobbet. Det är alltid kul att få berätta och att ha någon som lyssnar. Att lyssna innebär helt enkelt att du visar intresse för din partners liv.

7. Väck liv i era gamla traditioner
Om du och din partner hade någon slags tradition när ni först träffades, men som ni nu har glömt bort, så se till att damma av och blåsa liv i den igen. Ni kanske träffades på en bar varje fredag efter jobbet eller tog ett bad tillsammans varje lördagskväll – ja, du vet själv vad ni hade för traditioner. Skapa nytt liv genom att lyfta fram det som ni brukade göra tillsammans och gör det igen.

8. Våga bli lite mera oförutsägbar
När vi frågade våra nyhetsbrevsläsare om vad det är som tar död på kärleken, så var ett av de viktigaste skälen att allt i en relation till slut blir så förutsägbart. När man vill blåsa nytt liv i en relation som gått i stå, så får man inte vara rädd för att släppa det tråkiga och våga utmana vardagen och alla inkörda rutiner en aning. Om du normalt hatar att din partner ägnar lördagarna åt att titta på TV-sporten, så fixa något tilltugg och gör honom/henne sällskap. Om din partner tillbringar timmar i trädgården för att få allt att se perfekt ut, så överraska honom/henne med en ny växt och hjälp till att plantera den. När ni tar en promenad, så stanna och överraska honom/henne med en kyss och säg ”Jag älskar dig” bara för att du vill och kan göra det. Ta alla chanser att göra något oväntat.

9. Lätta upp stämningen
När ett par har varit tillsammans en tid och stött på en del vägbulor i relationer, så kan tillvaron lätt bli ansträngd. Det finns spänningar som gör att ni plötsligt blivit osäkra på varandra och kanske inte riktigt vet vad ni ska säga eller göra för att din partner inte ska bli arg, ledsen eller sårad. Oavsett vilket skälet är, så lär dig att lätta upp stämningen. Gör inte varje kommentar, blick eller rörelse till ett verkligt problem. Om din partner gör ett misstag, vilket ni både kommer att göra, så behöver du inte spä på det genom att bli arg, sur eller sarkastisk . Försök istället att hitta ett sätt att skratta åt situationen och var inte rädd att visa lite självironi. Det är ett bra sätt att lätta upp den spänning som förpestar ert förhållande.

10. Kommunicera mera
När ett par får problem i en relation är kommunikationen det första som stannar av. Det är ofta lättare att bara vara tyst än att bli arg. När man reparerar en skakig relation är det just brist på kommunikation som är det första man måste ta itu med. Det är helt enkelt ett problem som måste lösas och det kräver att båda parter vågar sänka garden lite och öppna sig inför varandra.

Räddningen och helandet av relationen kan inte börja förrän ni pratar med varandra. Gör en överenskommelse om att ni ska prata om vad som helst och att ni båda ska lyssna – och verkligen lyssna – på varandra. Att lyssna betyder inte att man måste hålla med om allt som sägs, men ni måste samtidigt komma överens om att inte höja rösten även om ni tycker olika i en fråga. Skälet till det är att ni måste ge varandra chansen att kunna prata lugnt och utan att bli avbruten för att kunna hitta en lösning på er skakiga relation. Det här är inte gjort i en handvändning, men ha tålamod. Så fort ni verkligen börjar prata med varandra igen, så kommer ni båda att känna er mycket bättre, både som individer och som par – samtidigt som ni kommer lösningen på ert problem mycket närmare!


Lästips – årets mest populära relationsbok
Snabba tips som ger lyckliga relationer, läs mer här...


Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap