Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

När jag är borta...Lägg i kundvagnen
Författare:
Stefan Ekberg
299 kr inklusive moms och frakt
Boken är gjord i en fin tygväv och bilden här ger inte riktigt rättvisa för hur den ser ut i verkligheten.

Frakten kostar bara 39 kronor inom Sverige, hur många böcker du än beställer! Alla beställningar över 700 kronor skickas fraktfritt.
Klicka här för vår köpinformation

Berätta hur du vill ha det när du är borta

Att planera för vad som ska hända efter att vi har gått bort innebär inte bara att vi ger en värdefull gåva till våra efterlevande som de kan guidas av för att klara av allt praktiskt, det innebär också att vi hjälper till att undvika frågetecken mitt i en tid av sorg.

Och egentligen är det konstigt att inte alla gör den här planen. Vi planerar för allt annat i livet, utbildning, semestrar, bröllop, födseln av ett barn, pensionstid och så mycket annat.

Undvik konflikter och problem
I alldeles för många fall lämnas efterlevande i ett kaos där ingen vet vad den som gått bort egentligen ville. Man vet inte var den bortgångne har sina saker, sina konton, sina försäkringar, vilka önskemålen om begravningen är, vilken musik som ska spelas och vilka som ska meddelas om bortgången. Med en sån här bok ger du tid för dina anhöriga att sörja istället för att sitta i ändlösa telefonköer hos myndigheter och andra för att bringa klarhet i praktiska saker. Och dessutom behöver inte dina efterlevande hamna i konflikt om vad du egentligen vill.

Du vill ju inte lämna ett kaos efter dig
Sorgen efter dig kommer att vara tillräckligt stor. Den här boken låter dina efterlevande sörja och minnas istället för att tvingas hantera alltför mycket praktiska saker som dessutom har en tendens att skapa onödiga konflikter i en svår tid.

Så här fungerar boken
Boken hjälper dig som en guide genom processen så att du kan kommunicera vad du vill bättre. Den har också gott om utrymme för att skriva ner tankar och meddelanden om du vill. Och du får chansen att berätta var viktiga dokument och saker finns.

Du bestämmer
Du kan nu själv bestämma och berätta hur det ska bli, vilken musik du vill ha, hur du vill att din minnesstund och allt annat ska bli för dig på den sista resan.

Här är vad du guidas och skriver om i direkt i boken och vad som skiljer den här boken från t ex Vita arkivet:

Ekonomi och avtal
 • Vilka avtal du har ingått, vad som gäller och var de finns
 • Vilka försäkringar du har, vad som gäller och var de är tecknade
 • Information om fastighetsägande, avtal etc.
 • Allt om din ekonomiska information, konton, pensionskonton, övriga konton, kreditkort, kontokort, dina lån till andra, egna lån etc.
 • Vad som ska avslutas, fortsätta och påbörjas
 • Särskild information om viktiga ägodelar
 • Kontaktlista till företag du anlitar, saker som ska avslutas/avbokas

 • Praktiskt
 • Vem du vill ska vara ansvarig efter att du gått bort
 • Önskemål vid begravning, musik, tal, minnesstund etc.
 • Speciella önskemål när det gäller kyrka, officiant/präst, gravsten m.m
 • Information om medlemskap, prenumerationer och övriga betalda tjänster
 • Var saker finns
 • Information om internetkonton/lösenord/sociala medier

 • Personligt
 • Vilka som ska kontaktas vid din bortgång
 • Önskemål om vem som ska få speciella minnessaker
 • Utrymme för att skriva personliga meddelanden och råd till dina efterlevande
 • Utrymme för personliga reflektioner om livet som du vill föra vidare inom olika områden

 • ... Och viktig information om dina tillhörigheter, testamente, förvaring av testamente m.m

  Den här boken är en gåva med omtanke från dig till dem du älskar mest.


  Bakgrund till boken

  Jag började tänka på den här boken efter att min lillebrorsa gick bort i somras, alldeles för tidigt.

  Mitt i den där sorgen kom allt praktiskt och brakade ner i våra huvuden. Min fru, klippan och den enda människa jag känner som kan ha koll på sextusen filer i huvudet samtidigt, klev in och rullade upp ärmarna som tur var.

  Men vad ville min brorsa egentligen? Och det omöjliga pappersspåret. Konton, skattegrejor, försäkringar (som inte kickar in automatiskt). Allt var en enda stor röra. Och mitt i allt det där sörjer man. Sten på börda fick en ny innebörd för mig.

  Så, jag kollade vad man kunde göra åt det här och det finns ju några tjänster (t.ex. Vita arkivet) för att fylla i t ex hur man vill ha sin begravning och mer praktiska saker men de där tjänsterna är väldigt blodfattiga. Löjligt blodfattiga. Nästan som att de vore gjorda av en myndighet.

  Där finns t.ex. inget riktigt utrymme för att skriva ner saker man vill ha sagt till sina anhöriga, det finns ingen plats att ge dem råd om livet på eller något utrymme för personliga tankar och reflektioner. Det finns ingen plats att skriva ner vilka minnessaker man vill ge bort och till vem. Och man skriver inte i vilka försäkringar man har, kontonummer, koder, användarnamn, lösenord, om man vill att Facebooksidan ska göras om till minnessida, medlemskap, kontakter till olika företag man anlitar, vilka gamla vänner som ska kontaktas, vem man vill ska ta hand om och vara ansvarig för allt praktiskt så folk slipper bråka och allt annat viktigt. Där har de tjänster som finns tappat bollen.

  Och det finns inget, som jag kallar det för: ”moraliskt testamente.”
  Säg att till exempel att ett barnbarn alltid ställt upp för en gammal människa och den avlidnes barn helt struntat i henne, då finns det ingen plats att tala om att man faktiskt vill att barnbarnet ska få ärva sommarstugan oavsett löjliga laglotter och regler. Det kanske inte blir som man vill men man kan få det man vill ha sagt, sagt.

  Så, nu finns boken där man guidas fram och kan skriva ner allt det där viktiga.

  Det som började med en läskig känsla av att hålla på och pyssla med och tänka på döden hela dagarna på jobbet, har faktiskt helt förändrats. Jag menar, vi planerar för allt i livet, för födelsedagar, för skolavslutningar, bröllop och allt däremellan. Nu finns chansen att också göra ett finare avslut där man får säga det man ville ha sagt – förutom allt det där praktiska.

  P. S under arbetet med boken så har jag pratat med både jurister och begravningsbyråer.
  Sammanfattningen av vad de har att säga är så här: Många människor förvandlas till riktiga praktarslen när någon närstående går bort. Jag har hört historier som fått mig att bli misantrop på riktigt i vissa stunder. Visste du till exempel att arvstvister har ökat med över 50 % de senaste åren. Folk kan börja slåss om precis vad som helst och de kan göra vad som helst för att förstöra varandras liv helt plötsligt. De stjäl, förstör testamenten och bråkar om små skitdetaljer och de kan hålla på i år med det här destruktiva och sjaskiga beteendet utan att skämmas.

  Den här boken kan faktiskt göra skillnad på det planet. Det känns bra.

  Stefan Ekberg

  Så här går det till:

  • Vi skickar alla beställningar direkt till dig med en faktura i så du slipper krångla med postförskott.
  • Normalt skickas din beställning samma dag (om du beställer före klockan 14 00)
  • Du har 30 dagars returrätt om du inte är nöjd med din beställning.
  • Moms 6% och frakt 39 kronor tillkommer för varje beställning.
  Beställ boken här:
  Fyll i önskat antal och klicka på "Lägg i kundvagnen" så hamnar boken i din kundvagn, som du finner högst upp på sidan. När du lagt de böcker du vill köpa i vagnen klickar du på "Till Kassan" för att slutföra och skicka in din beställning till oss.
  Bok Pris Antal
  När jag är borta... 243 kr
   


  Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
  Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap