Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 smarta tips för att utveckla din mentala styrka


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Sanningen är enkel – det som händer oss i livet påverkar oss betydligt mindre än vi tror. Det är sättet som vi reagerar på när de här sakerna inträffar som formar vår personlighet och antingen stärker eller sänker vår tro på oss själva som individ.
Hemligheten med att öka sin mentala styrka ligger i att förändra sina vanor – dvs. ersätta dåliga och negativa vanor med nya och positiva vanor. Och tänk på att de starkaste inte är de som visar sin styrka framför oss, utan de som biter ihop och kämpar i det tysta – och vinner.

1. Håll huvudet kallt. Försök alltid tänka objektivt och rationellt även under stress. Att lära sig kontrollera sina känslor och ta beslut i pressade lägen skapar ökad mental styrka.

2. Lär dig se problem ur olika perspektiv. När allt ser nattsvart och hopplöst ut är det den med störst mental styrka som hittar lösningar genom att se på motgångar och problem ur mer än en enda synvinkel.

3. Våga acceptera förändringar. Om du ständigt är öppen för att förändra och själv också förändras, så kommer du också att utveckla en flexibilitet och få lättare att anpassa dig till olika situationer. Det gör dig psykiskt också mycket starkare.

4. Ta inte allt så personligt. Även om du upplever flera motgångar och misslyckanden, så tänk på att det är saker som alla förr eller senare råkar ut för. Slösa inte onödig energi på att tycka synd om dig själv och påstå att du är otursförföljd. Blicka framåt och fokusera på vad du kan påverka och kontrollera, strunta i att älta det som har gått dig emot.

5. Fokusera mer på dig själv, på dina egna behov och drömmar än att lägga alltför mycket tid på att försöka tillfredsställa andra människors förväntningar och krav på dig.

6. Ansträng dig för att hålla kontroll. Många människor velar och skjuter upp saker bara för att de är osäkra på sig själva. Våga ta ett beslut när det krävs. I samma ögonblick som du vänder ryggen till situationen, så lämnar du också över kontrollen till andra människor. När du ger upp möjligheten att själv välja, så låter du någon annan välja åt dig – och då lämnar du samtidigt över makten från dig själv till någon annan.

7. Acceptera att saker är som de är ibland. Klaga inte över sådant som du inte kan kontrollera eller påverka. Inse att det enda du kan kontrollera är dina egna reaktioner och attityd till det som händer – och utnyttja de egenskaperna till att lösa situationen så bra du kan.

8. Se motgångar som en naturlig del i din utveckling och strävan efter att nå ett mål. Förvänta dig misslyckanden och se dem som ett sätt att växa och söka efter nya lösningar, inte som ett tecken på att ge upp.

9. Låt dig inte påverkas av negativa människor. Det går inte alltid att undvika folk som gnäller och klagar, men gör vad du kan för att minimera kontakten med dem. Lyssna inte på dem som alltid säger nej och ”det går inte”.

10. Kompromissa med måtta. Här handlar det inte om att vara tjurskallig och envis så att du är dum och gör saker bara för att du kan eller för att gå emot strömmen på rent jävelskap, utan att hålla fast vid dina rutiner och mål även när det tar emot. Ibland måste vi förstås kompromissa, men det innebär inte automatiskt att du måste sänka dina krav eller ge avkall på vad du tror på.


Så där, lite att börja med

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap