I din kundvagn:
Kundvagnen är tom

Personlig utveckling

3 livsavgörande frågor för att ta kontroll över dina vanor (och ovanor)
Det är våra vanor och ovanor som styr våra liv – oavsett vad vi än tror om det. Studier har visat att 40% av allt vi gör till vardags är grundat på vanor. Har du tänkt på hur ditt liv ser ut om 90% av de 40% handlar om dåliga vanor? Nu ska vi titta lite närmare på vilka vanor som styr ditt liv – och förmodligen också begränsar dig. Utmana dig själv med de här tre frågorna och se vilken effekt de kan få för din tillvaro:

1. Bidrar den här vanan till att göra mig gladare, mer harmonisk eller mer framgångsrik?
Om svaret är nej (och det är det i de allra flesta fall) så är ju lösningen enkel – gör dig kvitt ovanan. Men tänk på att det är omöjligt att bara göra sig av med en ovana – du måste ersätta den med en ny och bättre vana.

2.
Hur har vana uppstått?
Det är kanske inte så lätt att ta reda på, men gör ett försök. Det går inte att förändra en vana förrän du vet varför du gör som du gör. Det gör du genom att ifrågasätta dina vanor – ta reda på vad vanorna är kopplade till – en person, en händelse? Varför har det blivit en vana? Nyckeln är att ta reda på vilket sätt dina vanor ger dig tillfredsställelse. Även dåliga vanor ger oss en belöning, trots att vi inte erkänner det som en belöning.

3. Vill jag förändra mina vanor (och ovanor)?
Du vet bäst själv om du på allvar vill förändra dina vanor och hur. Men om du ska lyckas måste du göra det för att du verkligen själv vill bryta mönstret, inte för att andra säger det eller för att du tycker att du ”nog borde” göra det.

Andra läser om...

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter
Artikeln är skyddad med Google authorship

Våra mest sålda böcker

Våra mest lästa artiklar

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se