Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 tips på hur du kan förvandla negativa upplevelser till positiva erfarenheter


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Livet är som en berg-och-dal-bana – det går upp och det går ned. Ibland känns det som om det bara går nedåt, men det är bara en illusion om än en jobbig sådan. Då kan det vara svårt att tänka sig att man faktiskt kan förvandla jobbiga upplevelser till positiva erfarenheter – men det går med lite hjälp. Här är några enkla, men effektiva tips:

1. Acceptera att livet är skit ibland
Om livet hade varit enkelt och förutsägbart hade vi aldrig utvecklats som individer. Det är inte så lätt att tänka på när man kämpar mot tillvarons samlade jävligheter. Men ett sätt att ta sig igenom svåra tider är att acceptera att livet är skit ibland. Acceptera att det alltid kommer att finnas motgångar, besvikelser, svek och elände. Man får tycka synd om sig själv ibland också. Och det hjälper att tänka att det som går ned också kommer att gå upp. Livet är i ständig förändring. Dåligt blir bra och vice versa. Det blir också lättare att hantera motgångar om du lär dig att acceptera den här inställningen.

2. Konfrontera situationen
Alla människor har olika metoder för att hantera jobbiga stunder. Få av oss förmår att hålla oss rationella och tänka logiskt. De flesta av oss vill instinktivt fly undan det jobbiga och låtsats som om vi är osynliga. Det fungerar sällan. Ett tufft, men effektivt sätt att komma på fötter igen är att konfrontera situationen som uppstått. Finns det något du kan göra åt problemet?

3. Se på eländet ur ett objektivt perspektiv
Det är inte heller så lätt – egna problem blir ju automatiskt subjektiva. Men det innebär också att vi av ren vana och brist på självinsikt tar allt elände som händer oss personligt. Vi tänker; ”Jag råkar alltid illa ut” osv. Men försök ta ett kliv bakåt och se på situationen objektivt. Det är inte bara du som får en släng av sleven. Otur, elände, misslyckanden och besvikelser drabbar oss alla då och då.

4. Ge utlopp för dina känslor
Utan sorg, elände och svek hade världen aldrig haft poeter, konstnärer och författare. Det är ur sorg och elände som många hämtar kraft och förvandlar det negativa till något positivt. Kan du hitta ett sätt att uttrycka dina känslor och få utlopp för allt som rasar i ditt huvud? Kan du snickra, måla, skriva, göra musik eller på något annat sätt hitta ett sätt att kanalisera din ångest, oro eller besvikelse?

5. Välj att vara positiv
Vi kan lära oss att välja hur vi hanterar jobbiga situationer. Det krävs tid, träning och mod, men det går. När skiten har hamnat i fläkten är det en nyttig tankeställare att fråga sig själv: ”Vad vill livet att jag ska lära av det som precis har hänt? Kan jag dra nytta av situationen på något sätt?” Kan du hitta något positivt i det som har hänt? Välj att försöka se något positivt i allt som händer.


Så där, lite att börja med

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap