Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 tips för att skapa ett bättre självförtroende och en mer positiv drivkraft


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Gott självförtroende är dagsfärskt. Det behövs inte mycket för att vi ska tappa tron på oss själva, på våra förmågor och på vårt egenvärde. Ibland finns det konkreta orsaker till varför vi plötsligt inte litar på oss själva, ibland inte. Men det finns alltid lösningar på hur vi vinner tillbaka vår kraft och vårt självförtroende igen.

1. Låt tvivlet bli din drivkraft
Rädsla tillhör våra vanligaste och allra starkaste känslor. Ett sätt att bli kvitt sin rädsla och istället lära sig att utnyttja den som drivkraft är att konfrontera och ta udden ur det man är rädd för. Gör likadant när du tvivlar på dig själv. Ställ dig själv mot väggen. Ifrågasätt dina tvivel. Har de någon konkret grund eller handlar det bara om hjärnspöken? Bli förbannad och använd tvivlet till att få ny kraft för att komma vidare. Visa dig själv att du kan.

2. Skriv dagbok
Det här är ett klassiskt sätt att sortera och klä sina tankar och tvivel som fortfarande fungerar. Var brutalt ärlig mot dig själv om hur du mår, hur du tänker och varför du tvivlar på dig själv. Men håll dina tankar för dig själv. Att skriva av sig på Facebook och andra sociala medier begränsar bara dig. Att skriva ned sina tankar och tvivel kommer att ge dig en större självinsikt. Det är inte fel att dela sina tankar med andra, men du känner dig själv allra bäst och det är lättast att vara helt uppriktig mot sig själv. Dessutom är det precis så som den romerske filosofen Cicero en gång sa: ”Ingen kan ge dig klokare råd än du själv”.

3. Lyssna på din favoritmusik
Det är inte alls så flummigt som det låter, tvärtom. Det finns mängder av studier som visar att man kan skapa ett sprudlande nytt självförtroende, få inspiration och massor av positiv genom att lyssna på sin favoritmusik. Tänk ledmotivet från ”Rocky III” (”Eye of the Tiger”) när du ger dig ut på en löprunda, så vet du vilka enorma krafter som kan frigöras när musiken dånar på hög volym.

4. Skit i vad andra tycker om dig
Bekräftelsebehovet verkar ha slagit i taket nu och det är förstås allt skryt på sociala medier som stressar folk att jämföra och ge sig själv dåligt samvete. Men vi lever också i ett extremt självupptaget samhälle där en sak är säker – folk bryr sig mest om sig själva och skiter egentligen i vad andra tycker och tänker. Därför ska du också blunda för vad människor i din omgivning eventuellt kan tyckas tänka och tycka om dig.

5. Sluta jämföra dig med andra
Det kan tyckas vara snudd på omöjligt, men ansträng dig för att inte lägga ned så mycket tid på att bli avundsjuk på hur andra människor har det och vad andra gör (eller påstår sig göra). Sociala medier har blivit ett skyltfönster för egocentriker och kan förvandla vem som helst till en mytoman i hetsjakten på uppmärksamhet, uppmuntrande kommentarer och beröm. Satsa din kraft och energi på dina egna behov och för att nå dina egna mål istället.


Så där, lite att börja med

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap