I din kundvagn:


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5-varför tekniken löser alla dina problem


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Oavsett vilka problem du ställs inför finns det en teknik som i princip kan hjälpa dig att få svar på allt – och lösa dina problem. 5-varför tekniken skapades av på 50-talet av Sakichi Toyoda, grundaren av Toyota Industries och blev omåttligt populär under främst 70-talet. Tekniken används i företaget än idag.
Och tekniken är lika enkel som effektiv. Den går ut på att ställa dig själv fem Varför-frågor när du ställs inför ett problem och hjälper dig att hitta roten av problemet – och därmed också lösningen på problemet.

Ett exempel:

Du kom försent till jobbet idag:

Varför? Jag klev ur sängen försent.
Varför? Jag snoozade fem gånger och fortsatte slumra
Varför? Jag gick till sängs försent och fick inte tillräckligt med sömn
Varför? Jag såg på TV alldeles försent
Varför? Jag fastnade i en bra film
Lösning: Titta inte på TV efter kl 22.00

Det är möjligt att problemet återuppstår och då är inte lösningen så enkel som att du inte ska se på TV efter kl. 22. Förklaringen är helt enkelt inte att du hittar nya spännande filmer eller TV-program sent på kvällarna som du inte kan sluta titta på.
Då ska du gräva lite djupare med fler 5 Varför-frågor:

Exempel:

Du kom försent till jobbet idag:


Varför?
Jag gick upp försent
Varför: Jag ville stanna kvar i sängen
Varför? Jag orkade inte tänka på jobbet
Varför: Jag hatar mitt jobb
Varför? Jag känner mig inte uppskattad där. Det är tråkigt, oinspirerat och känns meningslöst
Lösning: Leta efter ett jobb där du får göra mer av det som du helst av allt vill göra för att må bra och säg upp dig från ditt gamla.


Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap