Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 orsaker till varför du ska tänka mer som Bruce Lee


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Den legendariske Kung-fu hjälten Bruce Lee var inte bara filmstjärna. Han var också en inspiratör, filosof och visionär av rang. Här får du fem orsaker till varför du ska tänka mer som Bruce Lee för att få ett bättre liv, baserade på några av hans mest berömda citat.

1. ”Du blir precis så som du tänker”
Det enda sättet att nå dit du vill, är att fokusera dina tankar på ditt mål. Det går att lära sig att styra sina tankar. Om viljan finns, finns också energin. Hemligheten är att viljan samtidigt ska styra både tanke och handling mot ett och samma mål. Då kommer du också att lyckas.

2. ”Om du tillbringar för mycket tid med att fokusera en sak, kommer du aldrig att få något gjort”
Tänk inte för mycket. Planera inte för länge. Tveka inte. Förvandla tanke till handling istället. En orsak till att vi inte klarar av att fullfölja många saker, är att vi gapar över för mycket på en gång. Vi samlar på oss en massa tankar som föder ängslan och skapar stress och oro. Vi blir veliga och fega. ”Tänk om …” blir ett meningslöst mantra som hindrar oss från att ta det där sista, viktiga steget till förändring.
”Skala bort allt onödigt, koncentrera dig på det som är viktigt”, var Lees lösning. Då frigör du också en massa tid och energi som du kan utnyttja till att nå ditt verkliga mål och att göra saker som du egentligen vill göra.

3. ”Att lära känna sig själv, är att studera hur vi beter oss med andra människor”
Sättet som du blir bemött av andra människor på, säger mycket om vem du egentligen är. Ditt eget sätt att prata, tänka, agera och uppföra dig i sällskap med andra, är också ett sätt att få en bättre självinsikt. Allt som du hör, ser, känner och upplever hos andra människor blir en reflektion av dig själv.
Det svåraste som finns är att lära känna sig själv. Det är svårt eftersom vi aldrig är riktigt ärliga mot oss själva och orsaken till det är enkel - det är kanske inte alltid så trevligt, upplyftande eller smickrande att få veta saker om sig själv. Det är tryggare att blunda för våra brister och svagheter och hålla fast vid den bild av oss som individ som vi tror är den rätta - eller snarare, den bild av oss som vi tror vår omgivning förväntar sig av oss. Tänk på att du kan lura din omgivning, men aldrig dig själv i längden! Att våga rannsaka sig själv och utmana sin självbild är svårt och jobbigt, men samtidigt också både nödvändigt, värdefullt och insiktsfullt!

4. ”Min uppgift i livet är inte att leva upp till dina förväntningar och din uppgift är inte att leva upp till mina”
Alla människor söker bekräftelse eftersom vi behöver bekräftelse för att växa som individer. Alla människor vill bli sedda, omtyckta och respekterade. Det tillhör de mänskliga rättigheterna.
Att skryta och jaga uppmärksamhet är ett vanligt sätt att försöka få bekräftelse hos andra människor på. ”Att skryta är en idiots definition av lycka”, menade Bruce Lee. Svaga, vilsna och osäkra människor är ofta högljudda och skryter för att dölja bristen på självförtroende. Lee hade förstås ingen aning om att det finns ett bra svenskt ordspråk för att beskriva detta; ”tomma tunnor skramlar mest”
Skryt är en illusion av en stark och självständig människa. Det är yta utan innehåll. Skryt stärker egot en stund, men skapar begär efter mer uppmärksamhet och det har bara en kortlivad effekt. Att hela tiden söka bekräftelse hos andra leder ingen vart. Det gör oss bara beroende av andra människor. För att få en långvarig, ärlig bekräftelse och för att ta kontroll över din osäkerhet, måste du söka inåt. Du måste hitta urkällan till den styrka som verkligen betyder något - dig själv. Först då kan du ersätta alla förväntningar som andra människor har på dig och allt sökande efter bekräftelse från andra, med de egna förväntningar som du har på dig själv. När du lärt dig sätta upp och nå egna mål, när du lyckats möta dina egna förväntningar, får du också bättre självförtroende och en ny, bättre och starkare självkänsla. Du kommer att lära dig uppskatta dig för den du är och för vad du själv skapat och uppnått - detta kommer resultera i det viktigaste av allt - bekräftelse från dig själv.
När du lärt dig uppskatta och acceptera dig själv, kommer du inte längre att vara så orolig för vad andra tycker och tänker om dig.

5. ”Åt helvete med omständigheterna; jag skapar mina egna möjligheter”
Det är så lätt att fastna i gamla vanor, det är så enkelt att köra fast i gamla hjulspår och i gamla tankevanor. Alla människor tvivlar på sig själv ibland. Vi misströstar och orkar inte annat än att bara följa massorna istället för att tänka kritiskt och att vara kreativa. Vi vill ingenting, kan ingenting och vi skyller på omständigheterna och på otur när vi inte klarar av att ta tag i saker och ting.
Men vänta inte. Tveka inte. Visa vägen istället för att vänta tills du blir guidad. Ta egna beslut och egna initiativ istället för att vänta tills andra bestämmer åt dig. Att leda är svårt, det är så mycket lättare, tryggare och bekvämare att bara följa med. Vi gör som alla andra, vi tycker, tänker och reagerar som vår omgivning.


Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap