I din kundvagn:


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

7 tecken på att du är smartare än du tror


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det finns många olika sorters intelligens. Hög IQ och en på pappret sofistikerad utbildning behöver inte innebära att en person är smartare än de som har lägre IQ och sämre utbildning. Alla människor har egna, unika egenskaper. Tyvärr tror många att de är dumma bara för att de inte löser problem efter ett speciellt mönster eller känner att de passar in i sammanhang där man definierar intelligens på ett traditionellt sätt.
Men här är sju tecken på att du faktiskt kan vara betydligt smartare än du tror:

1. Du är för hård mot dig själv
Det är alltid frustrerande att inte förstå saker och ting. Men bara för att du inte begriper något direkt behöver du inte vara ointelligent, tvärtom. Vissa saker förstår man direkt, andra tar lite längre tid att få grepp om. En sak kan te sig obegriplig för somliga, för andra kan det tyckas vara helt självklart. Det betyder bara att vi är olika och har olika slags intelligens. Vi har ofta alldeles för höga krav på oss själva att förstå och hitta en lösning och om vi då och då stöter på ett problem som vi inte kan lösa på stört, brukar vi gärna förebrå oss själva och tycka att vi är osmarta – alldeles i onödan.

2. Du har koll på omvärlden
Tillhör du de som hänger med i trender och håller koll på vad som händer i världen, så är du smartare än du tror. Många tror att man måste sitta på bibliotek och läsa tjocka, komplicerade böcker för att vara smart. Det räcker med att du skummar tidningarna och slölyssnar på nyheterna för att du ska lära dig att ibland räcker det långt att kunna lite om mycket istället för tvärtom.

3. Du är missförstådd
Det är väldig vanligt att smarta människor blir missförstådda eftersom de kan ha en udda form av humor eller ”konstiga” sätt att tänka, resonera och lösa problem på. ”Annorlunda” har alltid stört den stora massan. Smarta människor tänker annorlunda och uttrycker sig ibland också annorlunda. Att du ofta behöver förklara dig flera gånger innebär inte att du är korkad, tvärtom. Det betyder att du är så smart, så att andra människor som inte tänker utanför boxen har svårt för att hänga med i dina tankegångar.

4. Din vänkrets består av smarta människor
Smarta människor tenderar att omge sig med andra smarta personer. Det finns en orsak till ordspråket ”lika barn leka bäst”. Du uppskattar dina vänner eftersom de tänker precis som du.

5. Du har för höga krav på dig själv
Smarta personer förväntas göra smarta saker och sticka ut på ett speciellt sätt. Smarta människor sätter också upp stora, konkreta mål och kämpar för att nå dem, även när det tar emot. För dig är det naturligt att det krävs ansträngning och motstånd för att få det man vill.

6. Du gillar spel och korsord
Att spela olika slags spel, lösa korsord och Suduko lockar smarta personer eftersom det kräver att man utmanar sin förmåga att lösa problem, skapa ett sammanhang och tvingar dem till att koncentrera sig. Du blir stimulerad av att knäcka tankenötter och bygga strukturer i dina tankar.

7. Folk har sagt att de tycker du är smart
De flesta smarta människor vill aldrig erkänna att de är smarta. Världen ogillar skryt, men det handlar egentligen bara om att inse fakta – du är lite smartare än de flesta andra eftersom andra människor har sagt det till dig. Erkänn det för dig själv och håll med dem – och utnyttja det faktum att du faktiskt har ett litet försprång jämför med andra för att lyckas åstadkomma lite mer och lite bättre saker än genomsnittet.

Där ser du

Lär dig att få fart på din kreativitet - som proffsen gör

Kreativitet utan flum

"Jag hade förmånen att få läsa den här boken som korrektur och det första jag tänkte på är att det här är en bok för proffs och kanske lite för tuff för känsliga personer som egentligen bara har kreativitet som hobby. Hela boken är som ett citat från TV-serien Fame: "You've got big dreams? You want fame? Well, fame costs. And right here is where you start paying - in sweat!" Dessutom skrattade jag nästan hela tiden. Jag älskar den!"
Torbjörn Blom, Stockholm

"Kreativitet utan flum är den välmenande men bestämda smockan, sparken, eller skjutsen du behöver för att skapa kreativa resultat. Boken är ovanligt konkret för sin genre - du får lära praktiska tips på hur du kommer igång, tar dig förbi idétorkor och tacklar din allra största fiende - dig själv."
Leif Denti, Tusentips.se

"Jag har läst allt som finns att läsa om kreativitet och köpte boken bara för att det var Stefan som skrivit den utan större förhoppningar om något nytt men om en bra läsupplevelse. Och så blir jag knockad igen. Du skriver så man blir förälskad varje gång. Du provocerar och visar vägen, lyfter upp och skakar om samtidigt. Nu sitter jag här med mitt eget kreativa projekt och är full av konkreta råd om hur jag kommer vidare. Tack igen. Det här är en fantastisk bok som borde vara obligatorisk läsning för alla eftersom den inte bara hjälper till att få projekt, utan själva livet framåt."
Eva Nilsson, Täby

"Äntligen en rakt på sak-bok om hur alla snabbt kan bli kreativa utan att behöva gå en yogakurs först. Exemplen i boken om hur kända människor både var kreativa och lite småtokiga är väldigt stimulerande och bekräftande för oss som redan anser oss som fantasislösande personer men blir tveksamma ganska ofta när omgivningen inte hänger med i vår spontanitet. Ser fram emot uppföljaren fylld med ännu fler fallexempel och personbiografier från människans kreativa historia genom århundradena!"
Jack Hansen från idésajten Copywriter.se

"Ordet "kreativitet" är så otroligt överanvänt i TV-branschen där jag jobbat i över 15 år och därför har jag alltid föredragit ordet "påhittig". Alla slänger sig med och missbrukar ordet kreativitet. Men nu när jag läst Stefans bok har jag kommit närmare ordet kreativ och tycker inte att det är lika pinsamt längre eftersom det är tydligare vad det egentligen handlar om. Påhittighet är, har jag förstått nu, bara en ytterst liten del av kreativitet. Den är gnistan men inte arbetet."
Krobbe Ekberg, Manusproducent bl. a


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap