Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Säger du ja för ofta?


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Vill du höra världens lättaste sätt att gå rakt in i väggen utan att passera Prozac-burken? Det är att säga ja till varenda människa som vill att du ska göra saker åt dem, för dem eller med dem. En del människor kan inte säga nej. De är rädda att förlora ett jobb, rädda att göra andra besvikna och rädda för att konfronteras på olika sätt på grund av detta ord – nej. Det läskiga här är att de som säger ja hela tiden blir mindre respekterade av andra. Om du har en kund som vänjer sig vid att det är ok att ringa dig alldeles för sent för att få jobbet gjort, så kommer han att göra det. Om du säger ja till alla som vill att du ska göra saker så finns det bara en förlorare och det blir till sist du eftersom all press till slut påverkar dig även privat.

För att lösa det här problemet (jag har det också) så får man bli sin egen chef. Om du till exempel redan jobbar efter en plan för att lösa något eller redan har fullt upp med det du gör just nu så måste du säga det. Herregud, det är din hälsa vi pratar om här. Och eftersom du är din egen chef och den chefen bryr sig om din hälsa så ger chefen dig order att säga nej. Lät det där larvigt? Ja, lite, men det du måste förstå är att andra människor alltid kommer att vilja ha din tid till olika saker och det är ditt jobb att se till att den tid du lägger ner är bra för dig också. Hörde du det där? Det måste vara bra för dig också. Ibland får man ju skarva lite. Det kanske inte går att säga till en stor kund att du inte har tid eftersom risken finns att de går till andra istället. Det gäller att balansera det här förstås och kanske till och med ljuga lite ibland för att behålla balansen.

Så när någon föreslår att du ska göra något som du egentligen inte har tid med, testa det här:


– Jag är mitt i flera andra projekt just nu.
Om du låter folk veta att du har andra saker på gång så behöver du inte ha några andra ursäkter. Det säger mer om att du faktiskt är så bra att andra kunder redan bokat in dig.

– Jag är inte säker på att just det här passar min inriktning.
Du tar ansvar och säger att resultatet du kan leverera kanske inte blir så bra som du vill att allt du gör ska vara.

– Jag avskyr att splittra uppmärksamheten mellan flera projekt.
Visar ansvar.

– Jag har ett annat åtagande som måste bli klart först.
Det kan vara att du behöver tid för dig själv – eller en annan sak som du inte vill berätta om.

- Jag har inga erfarenheter av det.
Du föreslår att de använder en person som kan det bättre.

– Det där kommer ni klara galant själva
Folk ber om hjälp för att de är osäkra. Det kan räcka med att du hjälper dem med stöd

– Jag behöver lägga mer tid på familjen just nu.
Alltså, inte jobba övertid med annat.

– Jag behöver lägga ner tid på jobbet just nu.
När innebandyföreningen behöver en ny ordförande och alla tittar i golvet när frågan kommer upp på mötet.

– Jag behöver lägga lite mer tid på mig själv just nu.
Det är ok att vara självisk ibland.

– Jag har mycket nu och hoppar hellre av än gör ett dåligt jobb.
Ansvar igen.

– Jag gör hellre en annan del av det jobbet.
Visar engagemang, men säger också att just det du är tillfrågad om inte passar just nu.

– Jag vet en annan person som kan göra jobbet.
Du erbjuder en annan lösning.

– Nej.
Ibland är det faktiskt ok att bara säga nej.

– Inte just nu men jag kan göra det senare.
Visar din vilja men brist på tid just nu.

– Det har tyvärr dykt upp en akut grej som jag måste ta hand om.
Ett sätt att slippa uppgifter som inte gagnar dina mål utan att behöva förklara vad det är.

– Spännande, så du tycker att jag ska släppa det viktiga projektet jag håller på med nu.
Det här är ett bra sätt att lämna över ansvaret till den som vill att du ska göra något som inte är meningsfullt. Det blir deras ansvar istället för ditt.

– Kan jag svara på det imorgon?
Ett bra sätt för den som har svårt att säga nej är just att få betänketid. Bra för dig som är en impulsiv ja-sägare. Ofta är det ju så att de som vill dig något, alltid smickrar och förför med orden om hur bra det skulle vara om just du gjorde det här (oftast om saker som du inte tjänar på). Om du känner att du har svårt att stå emot smicker är det bra att alltid förhala beslut på det här sättet. Att alltid säga att du ska tänka på saken ger dig tid att svalna.

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap