Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Sluta prata skit om dig själv – med dig själv


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

De flesta av oss ägnar halva dagarna åt att prata om oss själva, med oss själva. Dessvärre är mycket av det vi säger negativt och elakt. Det vi säger till oss själva om oss själva innehåller massor av skuld över saker som hänt eller ångest över framtiden. Den här typen av negativt skitprat förstör så onödigt mycket energi som vi behöver när vi kämpar för att nå våra drömmar.

Det ligger i varje människas natur att sträva efter ett bättre liv oavsett om det är materiellt, fysiskt eller själsligt. Vi vill framåt. Att börja träna på att prata snälla med sig själv är ett stort, ett enormt steg framåt för att sätta positiva förändringar i rörelse.

Du ska få hjälp med att komma igång nu och vi gör det i åtta viktiga steg för att prata med dig själv om dig själv på ett smartare och mer positivt sätt.


1. Bli medveten om vad du säger till dig själv.
Det här är det första steget. Ta en dag och notera vad det är du säger till dig själv egentligen. Det kan bli en skrämmande upplevelse men gör det i alla fall. Många människors negativa självprat sträcker sig långt tillbaka i tiden, kanske till en negativ upplevelse som slagit rot inne i huvudet och som påverkar nästan allt man gör. Ta reda på vad du säger, skriv ner det och granska det.

2. Lär dig att säga stopp!
En bra metod för att verkligen märka vad man säger till sig själv är att säga ordet stopp varje gång något negativt eller elakt kommer upp i tankarna. Så fort du börjar hacka på dig själv, stanna upp och säg stopp!

3. Använd gärna affirmationer.
Affirmationer är positiva tankar om ett önskat resultat. De brukar vara korta, trovärdiga och fokuserade på en sak i taget. Genom att repetera dem många gånger börjar du till slut att tro på dem på riktigt och de bygger på så vis nya kanaler i ditt undermedvetna som öppnar upp möjligheter för nya tankar. Affirmationer som till exempel ”Jag är tillräckligt bra på det här” måste sägas högt. Det går inte bara att tänka dem. Du måste tjata in dem genom att säga dem högt. Det låter flummigt men prova och se om det fungerar för dig. Och lägg lite känslor bakom orden. Säg dem som om du verkligen menar dem. Du kanske är skeptisk till vad du själv säger i början men om du bara fortsätter så kan det hända något riktigt bra.

4. Skapa och håll fast vid en positiv historia.
Du har säkert märkt hur lätt det är för hjärnan att bygga negativa tankar ovanpå andra negativa tankar. Pladdret i huvudet tar inte slut, tvärtom så byggs det upp till att bli ännu elakare och mer negativt. Från och med nu ska du därför hitta en positiv historia som du kan knyta till de mål du har. Det kan till exempel handla om hur du ser dig själv träna och lyckas de mål du vill nå med träningen. Se det framför dig. Hitta detaljerna så de blir så tydliga att du nästan känner smaken av dem i historien. Se hur dina drömmar blir uppfyllda som om du redan nått hela vägen fram.

5. Byt ut negativt inflytande mot positivt.
Det finns externa faktorer – oftast andra människor, som kanske håller dig tillbaka eller har gjort det tidigare och du fortfarande är påverkad av det. Du kanske umgås med människor som är väldigt negativa till exempel. Om du inte är stark då är det lätt att bli likadan och att börja tänka likadant. Begränsa ditt umgänge med negativa människor. Diskutera inte dina planer och mål med folk som du redan vet kommer att racka ner på dem och dig. Ditt jobb blir att leta efter stöttande och positiva människor. Deras positiva energi kommer att påverka dig att prata bättre om dig själv.

6. Handla nu!
Ibland blir man frustrerad av alla saker som måste göras för att det över huvud taget ska vara möjligt att nå målen. Det kan vara överväldigande att se allt och du blir negativt och fastnar i negativa och oroliga tankar. Det som hjälper då är att koncentrera dig på vad du kan göra nu. Om du fastnar i dåliga tankebanor, ställ dig bara frågan, Vad kan jag göra nu?” På det sättet ändrar du ångesten till handling och skaffar kontroll istället för att hälla mer bränsle på oron du känner. Du kan inte kontrollera vad som händer imorgon, men du kan ta de nödvändiga stegen nu som gör det lite bättre imorgon.

7. Ta ett ordentligt snack med dina rädslor.
Rädslor är ofta det som håller oss tillbaka. Du kanske är rädd för att ta chanser för att du är orolig över att förlora den säkerhet du har nu. DU försöker övertyga dig själv om att du är nöjd som du är även om du innerst inne inte är det. Ditt prat med dig själv kanske låter positivt men det är bara ett försök att ljuga för dig själv. Fråga dig själv vad du är rädd för. Vad är det värsta som kan hända? Ta ett steg i taget för att bena upp dina rädslor och se om det finns en väg runt som gör att du kan se på saker mer positivt. När man tittar närmare på sina rädslor så här så inser man ofta att det värsta som kan hända inte är så farligt som man trodde. Det kanske till och med är så, att vinsterna är värda riskerna.

8. Fokusera på glada ögonblick.
Det är mycket lättare att ha en positiv attityd om du fokuserar på glada ögonblick i livet än de svåra och jobbiga. Livet går både upp och ner och det är viktigt att stanna kvar i det som är bra än att älta det som är dåligt. Jag menar inte att man ska trycka undan svårigheter i livet och att allt dåligt som händer ska viftas bort. Problemet är när en människa ägnar större delen av sitt liv åt att älta gamla saker som man ändå inte kan göra något åt. Då är det mycket bättre för hälsan att trycka undan de tankarna och fylla på med positiva händelser som leder fram mot nya mål och roligare saker i livet.

P.S Tänk på en sak - Hur länge skulle du vara vän med en person som säger samma sak till dig – som du säger till dig själv?

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.
Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap